Gazdaság

Libikóka

AZ ENERGIAÁRAK EMELÉSÉVEL KEZDŐDIK A MÁSODIK FÉLÉV. A villamos energia ára átlagosan 4,5, a gázé 11,3 százalékkal emelkedik. A regionális gázszolgáltató cégek elégedetten fogadták a bejelentést, míg a Mol Rt. – a gázüzletágból származó veszteségének erőteljes mérséklése érdekében – a nagykereskedelmi árak nagyobb arányú emelését várta.

CSÖKKEN A CSÚSZÓLEÉRTÉKELÉS ÜTEME. A jegybank közleménye szerint augusztus közepétől havi egy százalékra csökkentik a nemzeti valuta leértékelésének mértékét (lásd grafikonunkat).

FOLYTATÓDJÉK A KÖZALKALMAZOTTI LÉTSZÁMCSÖKKENTÉS – indítványozta a héten a kormányfő az Érdekegyeztető Tanácsban, az 1998-ról szóló tárgyalások előkészítésekor. A kormány javaslata szerint átlagosan 14,5 százalékos bérnövekménnyel kellene kalkulálni, ugyanakkor az állam érdekkörében folytatni kellene a közintézmények alkalmazotti létszámának csökkentését.

KÜLÖN PRIVATIZÁCIÓS ÉTLAP KÉSZÜL JAPÁN BEFEKTETŐKNEK. Az ÁPV Rt. igazgatósága arra készül, hogy néhány cég esetében a felkelő nap országának üzleti köreit külön felkéri az üzleti lehetőségek tanulmányozására. A nyáron összeállítandó csomag kiemelkedő tagja a Malév Rt. lenne.

ERŐT GYŰJT A POSTABANK. Lapzártakor zárult a Postabank tőkeemelésének újabb köre. A cél az volt, hogy a hitelintézet 5 milliárd forinttal gyarapodjék. A tulajdonosok közül az Egészségbiztosítási Önkormányzat nagyvonalúan egymaga 2,5 milliárd forintnyi részvénypakettet jegyzett, a korábban eltökéltségét hangoztató Bankár-csoport ellenben az utolsó pillanatig habozott.

KAPÓSNAK ÍGÉRKEZIK A MEZŐBANK RT. A bank minősített követeléseinek kormányzati elemzése után az ÁPV Rt. várhatóan a jövő héten meghirdeti a Mezőbank privatizációs pályázatát. A szakmai befektetőknek szóló ajánlat iránt elsősorban a GiroCredit és a Raiffeisen Unicbank érdeklődik.

TŐZSDEI SKANDALUMBA KEVEREDETT A PICK RT. Egy politikai napilap azt az értesülést szivárogtatta ki, hogy a szalámijáról nevezetes cég pályázott a Ringa Élelmiszeripari Rt. privatizációra bocsátott üzletrészére, s el is nyerte azt. A BÉT-en felfüggesztették a Pick-papírok kereskedését. A Pick egyelőre azt hangoztatja, hogy tőlük ilyen hír nem szivároghatott ki.

BAJBAN BAJA MINISZTER. Az országgyűlés nem fogadta el a környezetvédelmi és területfejlesztési miniszter válaszát egy interpellációra, amely a nevezetes zsurki vodkagyárnak nyújtott kétes állami támogatás hátterét firtatta. Ezek után az országgyűlés illetékes bizottsága külön megvizsgálja az esetet.

HOLLANDIÁBAN SZÁJ- ÉS KÖRÖMFÁJÁSTÓL TARTANAK. A hágai kabinet a Cseh-, a Lengyel- és a Magyarországról importált szarvasmarhák és sertések fokozott állatorvosi ellenőrzését rendelte el. A holland hatóságok szerint az ezen országokból érkezett állatok okozhatták a Hollandiában észlelt száj- és körömfájást. Az e héttől érvényes szigorú vizsgálat a zárlat előtti utolsó küszöb. Hivatalos közlés szerint a magyar állategészségügyi ellenőrzések nem támasztják alá a hágai gyanút.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik