Gazdaság

HUMAN – Szerény növekedés

A Human Oltóanyagtermelő és Gyógyszergyártó Rt. első negyedéves gyorsjelentése nem kápráztatta el a befektetőket. A zömében hazai piacra termelő vállalat tovább küzd régi problémáival: a fizetőképes kereslet korlátozottságával, az egyedi, ezért magasabb nyereséggel értékesíthető termékek hiányával.

A társaság árbevétele 4 milliárd forint volt, ez 19,7 százalékos növekedést mutat a tavalyi év azonos időszakához képest. A forgalombővülés nagy része a kereskedelmi tevékenység fejlődésének köszönhető: a Human-csoporton kívüli gyártású termékek árbevétele 32 százalékkal, 1828 millió forintra nőtt. Ez azt jelenti, hogy az általában nagyobb árréssel értékesíthető saját gyártású termékek árbevételének bővülése elmaradt a fogyasztói árindex növekedésétől, reálértékben tehát csökkent. Úgy tűnik, a vállalatnál egy-két éven belül főtevékenységgé válik a kereskedelem. Az egyetlen igazán jó hír az, hogy az exportárbevétel megduplázódott: 602 millió forintra nőtt tavaly óta. Ez a kanadai stratégiai (55,52 százalékban) tulajdonos Novopharm Ltd. jelenlétének köszönhető. Sajnos az exportértékesítés ennek ellenére még mindig csak a 15 százalékát teszi ki az összbevételnek. A társaság számára komoly korlátokat jelent, hogy exportpiacai fejletlenek. Amellett, hogy a magyar egészségügyi kiadásokban általában nem várható reálnövekedés, a Humant az is sújtja, hogy legnagyobb vásárlói a különösen rossz likviditású kórházak. Ez késedelmes fizetéseket jelent, ami nagyobb finanszírozási terheket ró a vállalatra.

Mindezek következtében a társaság üzleti eredménye 15 százalékkal, 173 millió forintra csökkent. Csupán a 32,8 millió forintos pénzügyi eredménynek köszönhető, hogy az adózás előtti és utáni (a Human társaságiadó-mentességet élvez) eredmény minimális mértékben meghaladta az előző év hasonló számát: 205,7 millió forint lett. Még elszomorítóbbak az adatok, ha azt is figyelembe vesszük, hogy a részvények száma tavaly óta 1 millióval, 3,8 millióra nőtt. Mindezek után nem csoda, hogy a Human-papírok jelenlegi 2800 forint körüli tőzsdei árfolyama 18 százalékkal elmarad a januári csúcstól.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik