Gazdaság

COFINEC S. A. – Valami elindult

Három negyedévnyi nettó veszteség után a társaság visszatért a nyereségességhez – áll sokat sejtetően a Cofinec S. A. első negyedévi gyorsjelentésében, mely több más kedvező folyamat megindulásáról is beszámol. Így például nőtt a cég termelése és árbevétele: az utóbbi 1996 első negyedévéhez képest, francia frankban számítva, mintegy hat százalékkal. Igaz, a társaság üzleti eredménye jóval elmarad az egy évvel ezelőtti – a tőzsdei bevezetést néhány hónappal megelőzően elért – nyereségtől, ám az idei első negyedév ebből a szempontból is kedvezőbb képet mutat, mint a megelőző három negyedév bármelyike. Ezenkívül érdemes megemlíteni a cég adósságainak a nettó saját vagyonhoz viszonyított, a tájékoztatóban szintén kiemelten szerepeltetett változását: arányuk az egy évvel korábbi, kilencven százalék feletti szintről negyven százalék alá süllyedt.

Az eredmény alakulását befolyásoló egyik legfontosabb tényező az elmúlt egy évben a társaság lengyelországi vállalatának, a Cofinec Polskának a létrehozása volt. A termelését 1996 második negyedévében megkezdő – s akkor ezzel a társaság konszolidált eredményét jelentősen csökkentő – lengyel gyár mára jelentősen növelte kapacitásainak kihasználását. Fontos pozitív elem a kamatköltségek társasági szintű csökkenése is, ami az adósságok tavalyi visszafizetésének köszönhető. Mérséklődtek a társaság kinnlevőségei (az átlagos behajtási idő 62-ről 53 napra csökkent), és gyorsult a készletek forgása. A Cofinec Polska mellett a magyarországi Petőfi Nyomdában is történtek befektetések; a Petőfi és a másik magyar nyomda, a Kner januárban bejelentett, a tervek szerint 22 millió millió frankba kerülő egyesítése pedig várhatóan még az első negyedévben megtörténik.

Valami elindult tehát a Cofinec háza táján, s nem kizárt, hogy az év második felében – ha a kedvező folyamatok addig kitartanak – ez a társaság tőzsdei árfolyamában is megmutatkozik majd. Egyelőre azonban a piac várakozó állásponton van.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik