Gazdaság

GYORSJELENTÉSEK – Első fecskék

Optimista világpiaci hangulat és kiugróan eredményes első negyedév az álmoskönyvek szerint jó jelek a részvénypiacokon érdekeltek számára. Bár a vezető tőzsdei kibocsátók közül eddig még csak néhányan tették közzé a gyorsjelentésüket, a kedvező klíma és a látványosan javuló nyereségesség a Richter és a TVK esetében máris rekordmagasságba szökkenő árakat hozott.

Történelmi magasságba, 7200 pont fölé emelkedett hétfőn a világ részvénypiacainak hangulatát alapvetően meghatározó New York-i Wall Street Dow Jones indexe. Az amerikai részvényárak lényegében töretlen emelkedésének az elmúlt két hétben oroszlánrésze volt abban, hogy a magyar tőzsdeindex is hatezer pont közelébe kerüljön. A hazai árrobbanásban emellett nem csekély szerep jutott az első negyedéves eredményadatokkal kapcsolatos várakozásoknak, illetve a tény-legesen napvilágra kerülő adatoknak.

Szokásához híven ismét a Pannonplast Műanyagipari Rt. nyitotta meg a sort a tőzsdei kibocsátók közül az első negyedéves gyorsjelentésének közzétételével. A csomagolóanyagok és a műanyagcsövek, csőkötő idomok kelendőségének megugrása több mint hárommilliárd forintnyi árbevétel elérését tette lehetővé a társaság számára, szemben a tavalyi év hasonló időszakában realizált 1,93 milliárd forinttal. Az elmúlt év első negyedévében 130 millió forintnyi árfolyamnyeresége származott a holdingnak a saját részvényinek értékesítéséből. Ennek híján az adózott eredmény csupán 35 millióval, 373 millió forintra növekedhetett az év első három hónapjában. A rekordadatok nyilvánosságra kerülését követően – négyszáz forintot emelkedve – ismét 9100 forintig kapaszkodott a társaság részvényeinek árfolyama.

A bázisidőszakhoz képest 28 százalékos eredményjavulás és 2,2- szeresére (475 millió forintra) növekvő adózott eredmény újabb lendületet adott a Graboplast papírjainak a Budapesti Értéktőzsdén, így ismét 8400 forint fölött jegyzik a társaság részvényeit. Bár az Inter-Európa Bank bevételei 1,1 milliárd forinttal meghaladják a tavalyi év hasonló időszakában elértet, az adózás előtti nyereségét csupán 38 millióval, 651 millió forintra tudta növelni az IEB, ami a részvények árfolyamának mintegy tízszázalékos mérséklődését eredményezte. Az eredmény csekély mértékű növekedése a csökkenő kamatmarzsban keresendő. A hitelintézet nettó kamatbevétele 790 millió forint volt, ami csak 22 millióval múlja felül az 1996 első három hónapjában realizáltat.

A múlt hét legnagyobb meglepetése a Richter Gedeon Rt. gyorsjelentésében közzétett ötmilliárd forintnyi adózott eredmény volt. A vártnál is jócskán felülmúló nyereséget 12,8 milliárd forintnyi árbevétel mellett érte el a társaság. A sikerek kovácsa a dollár nemzetközi devizapiacokon bekövetkezett erősödése volt, ugyanis a cég 8,3 milliárd forintnyi exportbevételének döntő hányadát az amerikai fizetőeszközben realizálja.

A hazai tőkepiacot több hete lázban tartó, a társaság alaptőkéjének a 19 százalékát kitevő, több mint 18,5 millió darabos Mol-részvénykibocsátás a május 6-ai londoni ármegállapítással elérkezett utolsó fázisához. A hazai magán- és intézményi befektetők a jövő hét hétfőn startoló legalább háromnapos nyilvános részvénykibocsátásban a külföldi intézményi investorok jegyzési igényei alapján – lapzártánk után – megállapított, 3000 forinttól valamivel elmaradó kibocsátási árfolyamon jegyezhetnek a Magyar Olaj és Gázipari Rt. részvényeiből. A felfokozott befektetői várakozások csillapítása érdekében egyébként az elmúlt héten a kibocsátó ÁPV Rt. a hazai piacra szánt 2 százalékos csomagot megduplázta. Így, a várhatóan jelentős sorban állásokat hozó jegyzés során a névértéken 500 ezer forintnál kisebb pakettet igénylő kisbefektetők és az e mennyiségnél többet jegyző magán- és intézményi befektetők egyaránt közel 2 millió darab részvényért szállhatnak ringbe. A jelentős túljegyzést hozó külföldi jegyzéshez hasonlóan a piac itthon is többszörös túligénylésre számít, amiben szerepet játszik a kibocsátási árfolyamot közel tíz százalékkal meghaladó tőzsdei árfolyam, a kisbefektetőknek biztosított halasztott fizetési lehetőség, a napokban nyilvánosságra kerülő, sokat ígérő első negyedéves eredmény és a Mol-részvények árfolyamkilátásait övező általános optimizmus. A Figyelő saját becslése szerint a részvények elosztása után a kisbefektetőknek jegyzésenként névértéken 65-100 ezer forintnyi Mol-papír juthat, míg a jegyzésarányos allokáció szerint részesedő nagybefektetők 20-30 százalékos kielégítési hányadra számíthatnak.

A 3005 forintos rekordár után több mint 150 forintos áresést hozó tőzsdei kereskedés azt mutatja, a befektetők már korábban beépítették a TVK-papírok árfolyamába a hét elején publikált, remek számokat hozó első negyedéves eredményt. A társaság a tavalyi év hasonló időszakához képest 60 százalékkal, 2,75 milliárd forintra növelte adózott eredményét, míg nettó árbevétele 39 százalékkal emelkedve megközelítette a 20 milliárd forintot. Az eredményjavulás okait a növekvő értékesítés mellett elsősorban a kedvező világpiaci áralakulásokban kell keresni. A költségoldalon elsőrangú tényezőnek számító alapanyag, a vegyipari benzin világpiaci átlagára ugyan 28 százalékkal meghaladta az egy évvel ezelőtti időszakét, viszont tendenciájában az első negyedévben határozott csökkenést mutatott, míg a TVK késztermékeinek átlagára mintegy 15 százalékkal emelkedett. A piac azonban mégsem fogadta újabb árrobbanással a hírt, amiben komoly szerepet játszhatott, hogy az eredményjavulásra az elemzők is számítottak, amit a korábbi hetek mintegy 800 forintos árfolyam-emelkedése is jelez. Ugyanakkor a kínálati oldalt erősítette a Mol- kibocsátásra készülő befektetők jelentős része, akik portfóliójukat átrendezve az elmúlt időszakban jól szereplő TVK-papírjaikon túladtak. A Mol-kibocsátás lezárultával viszont a tiszaújvárosi társaság részvényei újra kedvelt spekulációs célponttá válhatnak. A társaságnak ugyanis a kedvező gazdasági kilátások mellett olyan rendkívüli tartalékai vannak, mint a megpályázott 50 százalékos adókedvezmény, az alaptőke 12,5 százalékát kitevő saját részvénycsomagnak a piaci árfolyamtól csaknem 4 milliárd forinttal elmaradó értékelése és az ÁPV Rt-től várt 5 milliárd forintos privatizációs ellenértékhányad.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik