Gazdaság

ÁLLAMI SZEMÉLYCSERÉK – Vetésforgó

Az év elejével több vezető beosztású állami tisztségviselő vált meg állásától vagy került új beosztásba, míg néhányukat további évekre megerősítettek tisztükben.

Az év első napjától egy fedél alatt, Állami Pénz- és Tőkepiaci Felügyelet néven működik tovább az Állami Bankfelügyelet és az Állami Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet. Az egységes szervezet élére Tarafás Imrét nevezték ki hatéves időtartamra, a két elnökhelyettes ifj. Nyers Rezső és Pacsi Zoltán lett.

Információink szerint annak ellenére a helyén marad az Állami Biztosításfelügyelet elnöke, hogy korábban a pénzügyminiszter nem kívánta meghosszabbítani ideiglenes megbízatását. Úgy tudjuk, Asztalos László szóban már megállapodott arról, hogy a biztosítási törvénynek megfelelően további hat évig betölti az elnöki posztot. Egyelőre azonban még hiányzik a miniszterelnök írásos kinevezése. Hivatalosan is megkapta viszont a hasonló időtartamú mandátumhosszabbítást Vissi Ferenc, a Gazdasági Versenyhivatal régi-új elnöke.

Hétfőn beiktatták hivatalába Kékesi Lászlót, az APEH január 1-jétől kinevezett elnökét, aki korábban a PM adóigazgatási főosztályát vezette. Hamarosan sor kerül Vámosi-Nagy Szabolcs elnökhelyettesi beiktatására is.

Felállt a rendőrség új vezérkara. Az Országos Rendőr-főkapitányság élén január 1-jétől Forgács László áll, míg az intézmény gazdasági és informatikai főigazgatói székét Jenei Zoltán foglalta el. Az új budapesti rendőrfőkapitányt, Berta Attilát január 6-án iktatta be a belügyminiszter.

Lapértesülések szerint január 1-jével megvált posztjától Ábel István, az ÁPV Rt. ügyvezető igazgatója. Távozását azzal indokolta, hogy megítélése szerint az általa irányított pénzintézeti igazgatóság munkájának döntő részét már elvégezte, így megérett az idő a váltásra. Utódja Németh Gábor, eddigi helyettese lett.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik