Gazdaság

AGRÁRTÁMOGATÁSOK ’97 – Keretjáték

Elkészült az agrártárcánál az idei agrártámogatás végleges szabályozása - az erről szóló rendeletet várhatóan még e héten kihirdeti a minisztérium. Lényegében ugyancsak véglegesnek tekinthető a támogatások szerkezete és feltételrendszere is.

A költségvetés által agrártámogatásokra jóváhagyott 87,88 milliárd forintot a privatizációs bevételekből 5,3 milliárd, a tavalyi maradvány révén pedig mintegy 8 milliárd forint egészíti ki 101 milliárdra. A pályázat feltételeiről, az ellenőrzés rendszeréről a múlt hét végén miniszteri értekezleten döntöttek a Földművelésügyi Minisztériumban.

A keretből 42,3 milliárdot a piacra jutás támogatására szánnak – ebből folyósítják az agrártámogatásokat, az agrárpiaci zavart kezelő pénzeket, az intervenciós és az exporttámogatásokat is. A termelés dotációjára 21,18 milliárd jut, míg a beruházási támogatásokra 20,5 milliárdot terveztek be a tárcánál. A meliorációra és az öntözésfejlesztésre 2 milliárdot, az erdészet támogatására 1,65 milliárdot fordítanak. Egyéb célokra 250 millió forint marad.

Külön egyeztetés folyt a pótlólag megszavazott 5,3 milliárd forint sorsáról. Végül is ebből az összegből 3,18 milliárd a termelés, 2 milliárd pedig a beruházások támogatási lehetőségét növeli majd, 120 millió forintot pedig az agrárkamara által alkalmazott gazdajegyzői hálózat finanszírozására fordítanak.

Újdonság, hogy az idén a pályázat útján elnyerhető pénzek esetében decentralizálják a döntési szinteket. Egy-egy megyére mintegy félmilliárd forint vagy azt meghaladó összeg jut. A pályázatokról helyben hozzák majd meg a döntést, az érdekképviseletek véleményét is kikérve.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik