Gazdaság

ÚJ BIZTOSÍTÓ A PIACON – Utat törnek

Az elmúlt héten megkapta működési engedélyét a Magyar Hitel Bank új biztosítója. A Magyar Életés Nyugdíjbiztosító (Mébit) névre keresztelt társaság, amely előreláthatólag jövő tavasszal kezdi meg működését, az első időben kizárólag életbiztosítási módozatok terjesztésére szakosodik.

A biztosítási piac tizenhatodik szereplője a városközponttól távol, Csillebércen rendezte be “főhadiszállását”. Ám ez – hangsúlyozta a Figyelőnek Horváth Béla, a társaság vezérigazgatója – korántsem azt jelenti, hogy a társaság a jövőbeni ügyfeleivel szemben is távolságot kíván tartani. Úgy ítélték meg: a jövő évezred felé tartó biztosítónak nincs szüksége csillogó belvárosi irodaházra és kiterjedt fiókhálózatra ahhoz, hogy ügyfeleivel kapcsolatot tudjon tartani. Inkább a modern kommunikációs eszközökre építenek. Ennek jegyében például közel 800 millió forintot költöttek egy telefonközpont-rendszerre, ahol magasan képzett biztosítási szakértők fogadják az ügyfelek hívását. Ez az úgynevezett call-center azonban jóval több egy átlagos telefonközpontnál: itt végzik az értékesítési hálózat munkájának legnehezebb részét, ami többek között az ügyfelek megkeresését, az információgyűjtést, a minősítést és a lehetséges ügyféllel való “randevú” egyeztetését foglalja magában.

A 2,15 milliárd forintos tőkével alapított társaság egyéb újításokat is tervez a biztosítási módozatok értékesítésében. A kezdetben ötszáz, később kétezer fősre tervezett ügynöki hálózat például újfajta franchise-rendszerben dolgozik majd: a biztosító csak a központi állományban dolgozó mintegy 70-80 főt alkalmazza közvetlenül, maguk az ügynökök pedig az önálló vállalkozóként működő vezérügynökök irányítása alatt tevékenykednek. A vezérügynökök a biztosítótól kapott költségkeretből szabadon gazdálkodnak, a társaság csupán azt ellenőrzi, hogy az ügynökség munkája megfelel-e az általuk szabott szigorú minőségi követelményeknek.

Az új biztosító fő “csapásirányát” kezdetben kizárólag az életbiztosítások terjesztése jelenti. Arra a kérdésre, hogy képes lesz-e az új társaság megvetni a lábát ezen a már most is telítettnek tűnő piacon, Farkas András vezérigazgató-helyettes kifejtette: az elkövetkező években az életbiztosítási piac dinamikus bővülésével számolnak, ahol még messze nincs minden lehetőség kiaknázva. Az ugyan tény, hogy egyre inkább erősödik a társaságok közötti verseny, ez azonban szerinte inkább ösztönzően hat majd a Mébit most szerveződő csapatára. A társaság komoly figyelmet fordít képzési rendszerének kialakítására, illetve a folyamatos termékfejlesztésre, ami garanciát jelenthet arra, hogy képesek lesznek felvenni a versenyt a piacon már jelen lévő társaságokkal. A számok nyelvére lefordítva ez azt jelenti, hogy öt éven belül a Mébit szeretne felzárkózni az életbiztosítási piacot jelenleg vezető ÁB-Aegon és Nationale-Nederlanden mögé, elérve a százezres szerződésszámot.

A piacvezetőkhöz hasonlóan a Mébit is a felső középosztály tagjait célozza meg termékeivel, ami egyszersmind ezen piac újrafelosztását jelentheti majd. Ehhez azonban olyan módozatokra lesz szükség, amelyek képesek az ügyfelek preferenciáit megváltoztatni és a versenytársakkal szembeni hátrányt csökkenteni. Ezért azonban a Mébit vezetése nem aggódik, mondván: kidolgozás alatt álló termékeik nemzetközi összehasonlításban is kiállják a próbát, sőt, néhány módozatuk egyedülálló lesz a világ biztosítási kínálatában.

Az alapító Magyar Hitel Bank (MHB) – amely a közelmúltban került a holland ABN-Amro Bank többségi tulajdonába (Figyelő 1996/46. szám) – egyébként fontos szerepet szán a Mébitnek a bankcsoport tevékenységében. A tervek szerint a biztosító a szervezés alatt álló lakossági bankkal, a Népbank 2000-rel karöltve jelenik majd meg a lakossági pénzügyi szolgáltatások területén, ami a közös számítástechnikai háttér mellett közös termékeket és értékesítési csatornákat is jelent majd. A tervek szerint például a Mébit a fontosabb megyeszékhelyeken az MHB fiókjaiban is működtet majd kirendeltségeket, ugyanakkor ügynökein keresztül értékesíti a lakossági bank termékeit is. A Mébit mellesleg az ötödik olyan biztosító a magyar biztosítási piacon, amely közvetlenül egy bank vagy egy hitelintézeti csoport “fennhatósága” alá tartozik (lásd táblázatunkat). A holland tulajdonos a hírek szerint már csak azért is nagy pártolója a biztosító alapításának, mivel ettől várja az MHB tetemes (közel 70 milliárd forintos) konszolidációs államkötvény-állományának “felszívását” is. – Ez azonban nem azt jelenti – hangsúlyozzák a társaság vezetői -, hogy a társaságnak kötelezően ebbe a befektetési formába kell fektetnie pénzét. Abban az esetben, ha ennél kedvezőbb lehetőségek nyílnak a tőkepiacon, szabadon változtathat majd befektetési politikáján.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik