Gazdaság

KIEGYENSÚLYOZOTT AZ USA GAZDASÁGA – Dől a pénz a Wall Streetre

Újabb álomhatáron, a hatezerötszáz pontos szinten is átjutott a Wall Street ipari indexe, a Dow Jones. Az év eleje óta tartó lendületes árfolyam-emelkedés rekordmennyiségű új részvény bevezetésével párosult a tengerentúli piacon. A Fed elemzői hirtelen tőzsdei korrekciótól tartanak, ám az amerikai gazdaságstatisztikák nem jeleznek betegségtüneteket; a befektetők bíznak a kiegyensúlyozott, inflációmentes fejlődésben.

A New York-i tőzsde ipari indexének mérlege novemberben 606,47 pontos nyereséget jelzett. A Dow Jones, amely ebben a hónapban tizenkétszer írt történelmi csúcsot, múlt hétfőn 6547,79 ponton zárt. Ez azt jelzi, hogy a befektetők elengedték a fülük mellett a Fed egyik illetékesének a Wall Street Journalban megjelent figyelmeztetését, miszerint az árfolyam-emelkedés már-már irracionális, és a részvénypiaci folyamatok elszakadtak a reálgazdaságtól. Bizonyos vélemények szerint a részvényárak 20 százalékkal magasabbak az indokoltnál.

A napokban publikált gazdaságstatisztikák és konjunktúra-előrejelzések azonban rácáfoltak a fenti véleményre, s igazolták az amerikai gazdaság inflációmentes növekedésében bízó befektetők viselkedését. A bizalmat egyébként mi sem jelzi jobban, mint hogy egyetlen hét alatt 5 milliárd dollárt meghaladó összeg vándorolt a háztartások pénztárcájából különböző amerikai részvényalapokba.

Az utolsó nagy recesszió óta 68 hónap telt el, és a gazdaság nem mutat betegségjeleket – kommentálta a Merill Lynch vezető közgazdásza, Donald Straszheim az amerikai kereskedelmi minisztérium napokban publikált konjunktúra-adatait. Eszerint a harmadik negyedévben a GDP 2 százalékkal bővült, elmaradva a 2,2 százalékos előrejelzéstől. Az eltérést a vártnál valamivel kevesebb fogyasztás, valamint a termelésnek a vállalati raktárkészletek leépítése miatti lefékeződése magyarázza.

Az amerikai konjunktúra-előrejelző intézmény, a Conference Board az ünnepekre számottevő fogyasztásnövekedésre számít. Az ajándékvásárlások 5,5 százalékkal növelik a háztartások kiadásait, amelyeket ebben az időszakban mintegy 45 milliárd dollárra becsülnek. Családonként ez 450 dollárt jelent, szemben a tavalyi 430 dollárral.

Egy vizsgálat szerint mind a termelés, mind pedig az új megrendelések növekedése fékeződik a következő hónapokban, de ezt a Dun & Bradstreet által megkérdezett 200 vállalatvezető nem tartja súlyosnak, mondván: az aktivitás az elmúlt évek szintje fölött marad. Ami a vállalati teljesítményeket illeti, a hivatalos statisztika szerint a harmadik negyedévben 2,6 százalékkal visszaesett az adózás utáni nyereségátlag: összesen 397,5 milliárd dollár profittal dicsekedhetnek a társaságok, amelyek mérlege a második negyedévben a nyereség 0,2 százalékos fékeződését jelezte. Tartalékaik azonban bőven voltak, miután az év első negyedében 6 százalékos volt a nyereség gyarapodása. A gazdaság túlpörgésének veszélye nagyjából elmúlt, a fejlődés kiegyensúlyozott, és talán egyedül a kereskedelmimérleg-hiány növekedése ad okot az aggodalomra. Ez elemzők szerint meghatározza az európai valutákkal szemben a napokban izmosodó dollár mozgásterét.

Visszatérve a részvénypiaci fejleményekhez, azok egyelőre ellentmondanak azon szakértőknek, akik heves korrekció lehetőségére figyelmeztetnek. A Securities Data adatai szerint az év eleje óta 35,1 milliárd dollárra tettek szert a Wall Streeten az újonnan bevezetett társaságok, ami máris éves rekordnak számít. (Az eddigi csúcsot 1993. teljesítménye jelentette, akkor 34 milliárd dollár származott az új részvények tranzakcióiból.) És az 1996-os évnek még koránt sincs vége; elemzők szerint további 18 milliárd dollár értékű kibocsátás előkészületei folynak a tengerentúlon, ahol az utolsó öt esztendőben 3000 társaság került a Wall Streetre, amelyek kasszájába több mint 200 milliárd dollár vándorolt részvényeik eladásából.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik