Gazdaság

ELKELT AZ ÖNKORMÁNYZATI TVK-PAKETT – Sűrű köd

Amit a piac szereplői már augusztus vége óta rebesgettek, a múlt héten valósággá vált: a tiszaújvárosi önkormányzat eladta a TVK alaptőkéjének 10,85 százalékát kitevő részvénycsomagját. Mivel az adásvétel elkerülte a tőzsdét, sem az ár, sem a vevő személye nem ismert.

Először augusztus végén kapott szárnyra a hír egy óriási, az alaptőke 10 százalékát is meghaladó TVK-önkötés közeledtéről, majd 3-4 hetenként újból és újból felröppent a találgatás a pesti parketten, hogy melyik nap kötik a “megaüzletet” a tőzsdén. A bennfentesek tudni vélték, hogy az eladói oldalon a tiszaújvárosi önkormányzat, a vételi oldalon pedig Soros György egyik alapja áll. A vevő személyéről két hónap alatt többféle kombináció is elhangzott: beszéltek szakmai befektetőről, orosz vegyipari óriásholdingról, majd október folyamán egyre inkább maga a gyár (TVK Rt.) szerepelt az állítólagos üzlet vevőoldalán. Telt-múlt az idő, de az üzlet nem köttetett meg a parketten, így egyesekben megfogalmazódott a kétely: lehet, hogy az egész csak egy árfelhajtó trükk?

A válasz november 15-én érkezett meg, amikor Farkas Zoltán, Tiszaújváros polgármestere egy gazdasági napilapnak elmondta: az önkormányzat valóban tervezi TVK-részesedésének eladását, s a bevételből munkahelyteremtő beruházásokat kívánnak finanszírozni. Ebben az interjúban a polgármester azt állította, hogy november 14-ig nem érkezett érvényes ajánlat az önkormányzathoz, és nem igaz az 1550 forintos vételár sem. Arra a feltételezésre pedig, hogy maga a TVK Rt. lenne a vevő, azt válaszolta, hogy ezt a kérdést inkább a gyárnak kellene feltenni.

Felettébb furcsa, hogy ezután még öt nap sem telt el, s a gazdasági napilapok már arról cikkeztek: az önkormányzati csomag új gazdára lelt Magyarországon. A vevő nem kívánja kilétét és a vételárat felfedni. Bár a polgármesteri hivatal megerősítette, hogy a vételár még nem folyt be az önkormányzathoz, az valószínűleg nem fogja meghaladni a 3,5 milliárd forintot. (Ez hozzávetőleg 1346 forintos részvényenkénti árnak felel meg.) Nem árult el további információkat a tranzakció operatív lebonyolításával megbízott dr. Mészáros János ügyvéd sem, és a TVK Rt. sem adott érdemi információt a sajtónak a november 21-i nyilatkozatban.

A piac szereplőinek döntő többsége a nyilatkozat ellenére úgy véli, hogy a gyárnak köze van a tranzakcióhoz, és érdeke, hogy a vevő kiléte s az ár egyelőre ne kerüljön napvilágra. Cáfolja vevőszerepét a Bankár Kft. is, és arról a vételi pozícióról sem sokat lehetett megtudni, melyet – állítólag – a Cordial Pénzügyi és Tanácsadó Kft. kötött még kora nyáron az önkormányzattal a teljes, 2,6 millió darabos TVK-részvénypakettra.

Egy biztos: az ügynek lesz folytatása. Ezt erősíti meg a mind a gyárat, mind az önkormányzatot ügyfelei között tudó Postabank Rt. egyik vezető beosztású alkalmazottja, akitől a következő sejtelmes mondat származik: “Nem az számít, hogy kinél van most ez a 10,85 százalékos TVK-csomag, hanem az, hogy kinél lesz 3-4 hónap múlva.” Meglátjuk. Legkésőbb 3-4 hónap múlva…

Ajánlott videó

Olvasói sztorik