Gazdaság

ÁTALAKULÓBAN AZ MBFB – Csoport-terápia

Alapvetően átalakul a Magyar Befektetési és Fejlesztési Bank (MBFB) és érdekeltségeinek szerkezete, amelyek a jövő év elejétől bankcsoport keretében működnek tovább. A pénzintézet hétfői rendkívüli közgyűlésén a tulajdonosok elfogadták az erre vonatkozó előterjesztést, amelynek értelmében elkülönül a befektetési és a fejlesztési tevékenység. A csoport új tagja a lakossági áruhitel-finanszírozással foglalkozó francia-magyar tulajdonban álló Magyar Cetelem Rt. lesz.

Az MBFB “átszabása” megfelel a napokban a parlament elé került hitelintézeti törvénynek, és lehetővé teszi, hogy a pénzintézeti csoport a jelenleginél jóval átláthatóbb szervezeti keretek között működjön tovább – nyilatkozta a Figyelőnek Huszty András, a pénzintézet vezérigazgatója. A pénzintézetről leválik a befektetési tevékenység, amelyet az egyik “alvó cégből” (Trimex Kft.) alakuló Magyar Befektetési és Vagyonkezelő Rt. végez majd. A csoport központi helyét a megmaradó bankegység foglalja el, amely 1997 elejétől Magyar Fejlesztési Bank (MFB) néven, százszázalékos állami tulajdonú szakosított hitelintézetként működik tovább. Ennek elsődleges feladata az állam gazdaságpolitikai céljaihoz kapcsolódó közép- és hosszú lejáratú hitelek nyújtása lesz, amihez a forrásokat a belföldi és nemzetközi pénz- és tőkepiacokról gyűjti. Várhatóan részben ide kerül az eddig a jegybank által folyósított refinanszírozási jellegű hitelek egy része is, ugyanakkor a bank az elkülönített állami pénzalapok és célelőirányzatok kezeléséhez kapcsolódó lebonyolítói tevékenységben is szerepet vállal majd. A törvény a bank nemzetközi hitelfelvételeihez állami készfizető kezességet is rendelt, amelynek felső határát a mindenkori költségvetési törvény szabályozza majd. Ezzel kapcsolatban a vezérigazgató hangsúlyozta: nem keretjellegű, hanem mindig konkrét projektekhez kapcsolódó garanciavállalásról van szó.

A rendkívüli közgyűlésen döntöttek a csoport már működő tagjainál esedékes tőkeemelés mértékéről is. A leánybankok közül a rövid lejáratú hitelezéssel és számlavezetéssel foglalkozó Konzumbanknál egymilliárdra, az értékpapír-kereskedelemre összpontosító ÁFI Brókernél pedig félmilliárd forintra emelik az alaptőkét. Ez utóbbiból alakul majd ki egyébként az új értékpapírtörvénynek megfelelően a csoport befektetési “lába” – mondta a vezérigazgató. A regionális pénzintézetként működő miskolci Rákóczi Banknál is várható tőkeemelés: az előzetes tervek szerint a jelenleg 641 milliárd forintos jegyzett tőkét 1997. január 1-jéig félmilliárd forinttal megemelik, ugyanakkor megkezdik az előkészületeket a külföldi befektetők bevonására. A jelenlegi tervek szerint a Rákóczi Bank egyfajta “határokon átnyúló” regionális pénzintézetként működne tovább, amelyben a környező országok pénzintézetei mellett az EBRD is szerepet vállalhat. Az MBFB által alapított, összesen 5,4 milliárdos jegyzett tőkével bíró regionális fejlesztési társaságok pénzügyi vállalkozásokká alakulnak át.

A kétmilliárd forintos alaptőkével rövidesen létrejövő Magyar Befektetési és Vagyonkezelő Rt. alapvetően vagyonkezeléssel, vállalatfeljavítással és reorganizációval foglalkozik majd, ugyanakkor kezeli az MFB portfólióját. A rendkívüli közgyűlésen elfogadottak szerint a szervezet vezetője Kaposi Annamária, az MBFB eddigi vezérigazgató-helyettese lesz. Új tagja lesz a csoportnak a lakossági áruhitelezéssel foglalkozó szervezet, amelyet a francia Cetelemmel közösen alapít majd az MBFB és a Konzumbank. A tervezett 620 millió forintos alaptőke felerészben a francia cég, 25-25 százalékban pedig a két magyar pénzintézet tulajdonában lesz. Nem kizárt ugyanakkor – mondta Huszty -, hogy a csoport a jövőben további vállalkozásokkal, például ingatlanforgalmazó és lízingcéggel is bővül.

Az átalakulás lényegileg nem módosította a csoport privatizációjával kapcsolatos elképzeléseket: az MFB tartósan állami tulajdonban marad, míg a csoport többi tagjának külföldi partnereket keresnek. Arról azonban, hogy az egyes leányvállalatokban mikor és mekkora részesedést szerezhetnek a külföldi befektetők, egyelőre nincs döntés. A pénzintézet igazgatósága az erre vonatkozó előterjesztést várhatóan novemberben tárgyalja majd, s az ezt követően kerül a tulajdonosok elé. A vezérigazgató mindazonáltal hangsúlyozta: a magánosítás legkorábban egy évvel a csoport felállása után indulhat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik