Gazdaság

INDOKOLATLAN KIADÁS AZ ÁPV RT.-NÉL – A megtakarító III.

Már bizonyos, hogy megközelíti a 800 millió forintot az ÁPV Rt. által a külső szakértőnek kifizetett sikerdíj összege. Információink szerint Tocsik Márta ellen 1989-90-ben okirat-hamisítás, illetve sikkasztás miatt eljárást folytattak.

A februárban felvett 355 millió forint mellett idén augusztusban további 440 millió forint úgynevezett sikerdíj illette meg Tocsik Márta külső szakértőt, akit az ÁPV Rt. bízott meg az önkormányzatoknak a privatizációval érintett belterületi ingatlanok után járó vagyonjuttatás lebonyolításával. A Figyelő által megismert dokumentumok szerint az ÁPV Rt. illetékes ügyvezetője az idén júliusban igazolta, hogy a soros önkormányzati alkuban a külső szakértő 4,4 milliárd forint megtakarítást ért el az ÁPV Rt. számára. A megismert elszámolás szerint a megtakarítás 10 százaléka, 440 millió forint ütötte a külső szakértő markát. A dokumentumokból nem hámozható ki, hogy a sikerdíj elszámolásakor bármiféle degresszív kulcsot alkalmaztak volna.

A Tocsik-ügy nyomán rendkívüli ülést tartott az ÁPV Rt. igazgatósága, s úgy döntött, hogy a kormányülésig felfüggeszti a vizsgálattal kapcsolatba hozható szerződések végrehajtását. Az igazgatóság sajtóközleménye mindamellett az üggyel kapcsolatos korábbi döntéseit “szakmailag megalapozottnak, valamint az ÁPV Rt. és az önkormányzatok számára üzletileg korrekt kompromisszumnak” minősíti.

Kocsis István, az ÁPV Rt. vezérigazgatója és Liszkay Péter, a vagyonkezelő vezető jogásza a Világgazdaságnak adott közös interjújukban úgy nyilatkoztak, hogy a nagy mennyiségű szerződés miatt szükség volt egy külső szakértő igénybevételére. “Ha a mi apparátusunk végezte volna a feladatot, az időben igen távolra helyezte volna a jelenlegi állapotot, amit a tanácsadó 6 hónap alatt tető alá hozott.” Ugyancsak ebben a cikkben azt fejtegették, hogy a szakértői sikerdíj kulcsa degresszív, azaz az induló 10 százalék helyett előbb 8, majd 5, később 2 százalékra csökken. Jelenleg az 5 százalékos sávban van a külső szakértő díja. Az ÁPV Rt. idézett vezetői “maximálisan elégedettek a tanácsadó munkájával, több önkormányzat köszönőlevelet küldött már nekik”. Azt viszont nem árulták el, hogy mekkora stábbal dolgozik a Tocsik-iroda, sőt azt sem, hogy a pályázatot, amelyet “pénzügyi jogi tanácsadó iroda, zárójelben Tocsik Márta” nyert el, mikor írták ki, illetve erre hány pályázót hívtak meg. Az iroda adatairól egyébiránt maga Tocsik Márta sem volt hajlandó többet elárulni. A Népszavának mindenesetre annyit mondott: “Szó sem volt a pályázatomban arról, hogy ezt a hatalmas mennyiségű, több ezer szerződést felölelő munkát egyedül végzem. A fővállalkozóként jegyzett, nevemmel fémjelzett pénzügyi és jogügyi tanácsadó iroda mögött alvállalkozóként számos cég pénzügyi, jogi és gazdasági szakértői sorakoznak.” Hogy hány szerződés volt, arról egyelőre nincs pontos információ. A legkirívóbb ellentmondásra a Liszkai-Kocsis páros már idézett és Suchman Tamásnak a Népszavában megjelent nyilatkozata között bukkanhatunk. Míg előbbiek hétszáz szerződésről beszéltek (s információink szerint ez felel meg a valóságnak), addig Suchman miniszter “sok ezer” szerződést emlegetett. Ez a tétel fogalmilag kizárt: Magyarországon 3300 települési önkormányzat működik, egy önkormányzattal csak egy szerződést lehetne kötni, ráadásul nem minden önkormányzat érintett a vagyonátadásban, továbbá az érintett önkormányzatok egyharmadával még meg sem állapodott az ÁPV Rt.

Az ügyben az önkormányzatok képviselőjeként eljáró Vektor Rt. vezetője a televízió Objektív című műsorában kifejtette, hogy három típusú szerződési nyomtatvány volt: készpénzes, részvényes, illetve vegyes kifizetésekről szóló.

A Figyelő által ismert dokumentumok alapján 1989-90-ben Tocsik Márta ellen több büntetőeljárást folytattak. A gyanú, s a vád okirat-hamisítás, illetve sikkasztás volt – Tocsik Márta végül az 1990. évi XXXIX. törvény alapján közkegyelemben részesült. Az említett okirat-hamisítás egy fiktív lakásvásárlás során történt. Az igazságügyi szakértő véleménye alapján az adásvételi szerződéseken “minden kétséget kizáróan” több nevet – így a tanúkét, illetve a lakás tulajdonosáét – saját kezűleg Tocsik Márta írt, illetve hamisított alá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik