Gazdaság

ENERGIA-ÁR – Elszámolás Oroszországgal

A Magyarországra érkező import villamos energia túlnyomó többsége oroszországi erőművekből indul útra és Ukrajnán keresztül érkezik meg. Ebben a kereskedelmi kapcsolatban a magyar fél a világpiaci árhoz képest kedvező pozíciót birtokol. Ezt kellene megőrizni.

Ezekben a hetekben is zajlanak a megbeszélések a magyar és az orosz kormány megbízottjai között a hazánkba érkező orosz villamosenergia-szállítások feltételeiről. A felek egyelőre óvatosak, amikor a szállítások elszámolásáról, az államközi szerződésekben rögzített tarifákról kapnak kérdéseket. Magát megnevezni nem kívánó kormányzati forrás szerint a magyar fél valójában kedvező pozíciót birtokol annyiban, amennyiben az orosz forrásból származó villamos energiáért a világpiacinál alacsonyabbra szabott tarifa alapján fizet.

Az orosz szállítók a mostanában zajló egyeztetéseken a magyar fél értésére adták, hogy nem hagyják figyelmen kívül a Magyarországon tervezett fogyasztóiár-emelést az energia-szektorban. Az oroszok érvelése szerint egy esetleges jelentős fogyasztóiár-emelés, a tarifák változatlanul hagyása a villamosenergia-elosztó számára valósággal extraprofitot jelentene. Ez alapján a feltételezés alapján az orosz szállítók azt kívánják elérni, hogy a magyarok legalább a világpiacit alulról súroló árat fizessenek az Oroszországból származó villamos energiáért.

Háttérinformációk szerint az orosz fél kifejezésre juttatta, hogy bizonyos feltételek mellett hajlékonynak mutatkozna a tarifatárgyalásokon. Az egyik lehetséges tárgyalási alap a magyarországi villamosenergia-elosztó állomások sorsa. Értesülésünk szerint nem lenne meglepetés, ha az orosz szállító tulajdonszerzési ajánlatot tenne a magyarországi elosztókra. Az orosz villamosenergia-szektor vezetőinek körében terjedőben van az a nézet, hogy hiba lenne végképp kimaradni az Európában ritka befektetési lehetőséget kínáló magyar energetikai privatizációból.

A lehetséges alkutémák között szerepel a Paksi Atomerőmű Rt.-ben végzendő felújítások ügye és az erőmű fűtőelemeinek beszállítása, valamint az elhasznált fűtőelemek elszállítása és raktározása. Az orosz energetikai üzleti körök állítólag nem fogadták kitörő örömmel, hogy a paksi erőműben végzendő biztonsági karbantartás felújítás tenderén a Siemens futott be úgy, hogy a beépítendő alkatrészek biztonsági tesztelését egyébként is orosz laboratóriumban kellene elvégezni. Itt figyelmeztetnek arra, hogy a Pakson működő rendszer orosz fejlesztésű, a gyártók által biztonságosnak ítélt technológia. A technológia súlyos kötöttsége azonban, hogy Oroszországon kívül összeállított fűtőelemekkel kevéssé lenne biztonságos a működtetése az eltérő szabványok és a konstrukciós megoldások miatt. Az oroszok érvei között szerepel egy kecsegtető elem is. A fűtőelem-szállítások mellett környezetvédelmi konfliktust is hajlandóak lennének a nyakukba venni. A jelek szerint hajlanának arra, hogy visszaszállítsák Oroszországba a Pakson elhasznált fűtőelemeket.

A magyar fél oldalán számos dilemma vetődhet fel. Nyilván mérlegelendő, hogy például a fűtőelemekről szóló ajánlat mennyiben fogható fel burkolt fenyegetésnek, azaz mekkora a veszélye annak, hogy a magyarok kedvezőtlen tárgyalási válaszai után az orosz szállító nem vállalkozik például az elhasznált fűtőelemek elszállítására. Az sem mellékes szempont azonban, hogy a Pakson működő atomenergetikai rendszer valóban orosz fejlesztésű. A bécsi székhelyű Atomenergia-ügynökség biztonsági tesztjein eddig jól vizsgáztak a paksi reaktorok. A bécsi szervezet hibaleltárában nem találni olyan megjegyzést, amely arra utalna, hogy az atomenergetikai biztonsági rendszerek tesztelésére épített, az eurázsiai léptékben egyedülállóan nagy kapacitású, s az orosz föderáció területén működő elektrogorszki gyártó és ellenőrző atomenergetikai komplexum (Atomenergetikai Szövetségi Tudományos Központ) vétene az eljárásai során. Annál inkább szerezhetők be információk sorozatos megrendelésekről az Európai Unió tagállamaiból Elektrogorszktól. Az orosz állami tulajdonban lévő elektrogorszki cég vezetői abban bíznak, hogy a magyar atomerőművel kapcsolatos tesztelési, felújítási megrendelések továbbra is odaérkeznek majd. Erre annál is inkább nagyobb az esély, mert a világpiaci üzletkötések között néhányszor már előfordult: atomerőművi felújítás alkalmával a francia vagy német tendergyőztes Elektrogorszkban végeztette a szakmai teszteket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik