Gazdaság

BŐVÜL A CEFTA – Gyorsítási próba

Az ipari termékek liberalizálásának gyorsításáról és az EU-konform származási szabályok rendszerének korszerűsítéséről írtak alá szerződést múlt hét végi csúcstalálkozójukon a CEFTA öt tagállamának kormányfői. Szó esett az egyezmény kibővítéséről is.

A szlovákiai Jasnán tartott kétnapos tárgyalás résztvevői megerősítették korábban is hangoztatott szándékukat, hogy már 1998. január elsejétől megszüntetik a visegrádi-országok csoportján belüli ipari vámokat és mennyiségi korlátozásokat. A Közép-Európai Szabadkereskedelmi Egyezmény alapítói eredetileg 2001-ig kívánták ezt megvalósítani. A gyorsításról a tagországok szakértői az 1994-es budapesti tanácskozáson döntöttek. A jelenlegi állás szerint az ipari termékek kereskedelmében – a mintegy 10 százalékra vonatkozó kivételi listákon szereplő termékektől eltekintve – 1998. január 1-jétől a vám nullaszázalékos lesz. A kivételi listákon szereplő úgynevezett érzékeny termékekre (textiláru, kohászati termék, gépjármű) 25 százalékos vámkedvezményt adnak, amely 2000-2002. között ugyancsak fokozatosan megszűnik. A mezőgazdasági és élelmiszer-ipari cikkeknél szintén fokozatosan, az ezredfordulóig bontják le a kereskedelem korlátait.

A jasnai találkozón elhangzott, hogy Szlovénia nem teljesítette a korábbi megállapodásban rögzített kötelezettségeit. A csúcstalálkozón úgy döntöttek, hogy a szlovén agrárkereskedelem liberalizációja 1997. január 1-jéig kap haladékot a végrehajtásban. Ami a kibővítést illeti: Romániával gyakorlatilag napokon belül megkezdődhetnek a csatlakozási tárgyalások, s Bulgária ugyancsak jelentkezett. Az érdeklődők között van Litvánia, Ukrajna, Lettország, sőt Oroszország is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik