Gazdaság

LIBERÁLISOK A GAZDASÁGRÓL – Anticiklus

A kisebbik kormánypárt Felúton – de merre? címmel a hét végén konferencián értékelte a Horn-kabinet eddigi gazdaságpolitikáját. A tanácskozás címében szereplő kérdésre egyébként Bauer Tamás pontos választ adott: “Arra!” Azaz abba az irányba, amelyet az MSZP és az SZDSZ választási programja, majd a koalíciót megalapozó gazdaságpolitikai koncepció világosan megszabott. Pető Iván pártelnök kiállt amellett, hogy a kormány ne kezdjen “választási” gazdaságpolitikába.

Továbbra is a makrogazdasági stabilizáció, s ezen keresztül a fenntartható növekedés feltételeinek megteremtése áll az SZDSZ gazdaságpolitikai elképzeléseinek homlokterében – ezt a pártelnöktől kezdve a hét végi szabaddemokrata konferencia valamennyi hozzászóló vezető pártpolitikusa, így Bauer Tamás és Tardos Márton is megerősítette. Pető szerint a kormány ma már nem lenne képes olyan gazdaságpolitikát folytatni, amely rövid távon látványos életszínvonal-növekedést ér el – viszont egy ilyen gyakorlattal könnyen veszélybe sodorhatná a stabilizáció eredményeit. A szabaddemokraták ilyen gazdaságpolitikához nem partnerek.

Hogy ez mennyire élő probléma, arra igazán Medgyessy Péter hozzászólásának egy elejtett megjegyzése enged csak következtetni, miszerint: – Igazán nem vagyok pesszimista, de azt gondolom, hogy a gazdasági egyensúlytalanság újrateremtésének igen nagyok az esélyei. A pénzügyminiszter a fő veszélyforrást abban látja, hogy visszatér a gazdaságot kiszámíthatatlan helyzetbe hozó stop-go politika. A monetáris és fiskális szigor felpuhulása pedig két-három év múlva újabb Bokros-csomagot kényszerítene ki.

A konferencia átfogó értékelést adott a stabilizációs intézkedéscsomag hatásairól, eredményeiről. Bauer Tamás a program gyöngeségének nevezte, hogy sem az infláció növekedése, sem pedig a társadalom jelentős csoportjainak elszegényedése nem állt meg. Ellentétben a várakozásokkal és az eredeti szándékokkal, viszszaesett a beruházási kedv is. Ezért ő a beruházások élénkülése érdekében gazdasági és politikai stabilitást, a gazdaságpolitika kiszámíthatóságát sürgette. Feladatként jelölte meg a kis- és középvállalkozások tőkeellátottságát javító intézményrendszer életrehívását, továbbá azt, hogy ne csak az energiaipari gigászokat, de a még állami tulajdonban lévő kisebb vállalatokat is mielőbb privatizálják. A társadalom kettészakadásának megakadályozása érdekében pedig a családi pótlék differenciált emelését és az adórendszer ésszerűsítését tartaná szükségesnek.

Antal László figyelmeztetett: a választások előtt megerősödtek azok a törekvések, amelyek a stabilizációs gazdaságpolitika hatásaként megtorpanó növekedésre hivatkozva a szigor lazítására törekszenek. Kérte: – A millecentenárium alkalmából, legalább egyszer, két hétre tartsunk ki egy gazdaságpolitika mellett!

Petschnig Mária Zita szerint egy kialakult parlamenti demokráciában illúzió azt hinni, hogy a gazdaság függetleníthető a politikai ciklikusságától. De, ha kiküszöbölni nem is lehet a stop-go politikát, legalább arra kell törekedni, hogy a kilengések amplitúdója csökkenjen.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik