Gazdaság

VÁLLALKOZÓI ÖVEZET ZÁHONYBAN – Szomszédolás

A Záhonyi Vállalkozási Övezetben – amely nem lesz sem adóparadicsom, sem az ország jogrendjén kívül eső terület – már készül az átfogó üzleti terv, s megkezdődött a logisztikai központ programjának kidolgozása is.

Ha teljes adó- és vámmentesség nem is lesz, a befektetők sokféle kedvezményt élvezhetnek majd, egyszerűsítik és gyorsítják számukra a különféle jogi eljárásokat – állítja Csuhaj V. Imre, a Magyar Befektetési és Fejlesztési Bank Rt. (MBFB) ügyvezető igazgatója. Csaknem tízmillió ember él Szlovákia, Lengyelország, Románia, Ukrajna és Magyarország határtérségében, mintegy kétszáz kilométer sugarú körben. Záhony a kelet-nyugati kereskedelem és áruszállítás fontos központja, ahol a két vasúti nyomtáv találkozása sajátos áruszolgáltató helyzetet teremt. A készülő záhonyi üzleti terv ezért joggal nevezhető európainak, amely iránt a hazai és külföldi vállalkozók egyaránt érdeklődtek, s akadt már jelentkező a tengerentúlról is.

A térségbe letelepülni kívánó és ott különféle tevékenységet űző befektetők minden jogszabály biztosította kedvezményt megkaphatnak. E téren az 1996-os társasági adótörvény jelentős többlet-kedvezményeket rögzít. Így a vállalkozások gyorsítottan számolhatják el az új gépek beszerzési értékét. A vállalkozási övezetben az új gépbeszerzések egy összegben, az épületek, építmények évente tíz százalékig amortizálhatók. Egy meghatározott beruházási összegen felül, ha az exportcélokat szolgál, a vállalkozások akár öt évig visszatarthatják társasági adójuk egy részét. A szaktárcák egyeztetésével a kedvezmények köre bővülhet. Ennek pénzügyi hátterét részben az idén a tavalyihoz képest megháromszorozódó Gazdaságfejlesztési Alap teremtheti elő.

A kormány tavaly júniusi határozatának megfelelően az MBFB Rt. 50 millió forintos törzstőkével hozta létre azt a kft.-t, amely lényegében a Záhonyi Vállalkozási Övezet üzleti feladatainak koordinálását vállalta. A kft. a későbbiekben rt.-vé alakul majd, amelybe legfeljebb 200 millió forint erejéig beszáll a Területfejlesztési Alap is. Tőkeereje – döntően üzleti szereplők közreműködésével – folyamatosan nőni fog. Szakértők szerint az alaptőke egy-két milliárdnál éri el az üzletileg indokolt mértéket. Tevékenysége elsődlegesen a szolgáltatásra, jelképes befektetésekre, s nem a saját tőkéből való finanszírozásra összpontosít. Az ukránokkal már kialakult bizonyos egyeztetés. Sok fontos program – üzleti szereplőkkel – már elindult (ilyen például a kamionterminál építése), mások előkészítése most zajlik (így a záhonyi hídé), illetve tervezés alatt áll (mint például a logisztikai központ). Az övezetre az elképzelések szerint az üzleti sokszínűség lesz a jellemző. Közvetlenül érintett szomszédokkal már együttműködik a társaság. Hogy ez milyen tevékenységeket vonz a jövőben, még nem tudható. A Kelet- és Nyugat-Európa határmezsgyéjén lévő térség mindenki számára fontos lehet: annak is, aki nyugatra, annak is, aki keletre tart. A tapasztalat azt mutatja, hogy a közvetítő gazdasági közeg haszna sem lebecsülhető.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik