Gazdaság

VÁLLALKOZÓI ÖVEZET ZÁHONYBAN – Szomszédolás

A Záhonyi Vállalkozási Övezetben – amely nem lesz sem adóparadicsom, sem az ország jogrendjén kívül eső terület – már készül az átfogó üzleti terv, s megkezdődött a logisztikai központ programjának kidolgozása is.

Ha teljes adó- és vámmentesség nem is lesz, a befektetők sokféle kedvezményt élvezhetnek majd, egyszerűsítik és gyorsítják számukra a különféle jogi eljárásokat – állítja Csuhaj V. Imre, a Magyar Befektetési és Fejlesztési Bank Rt. (MBFB) ügyvezető igazgatója. Csaknem tízmillió ember él Szlovákia, Lengyelország, Románia, Ukrajna és Magyarország határtérségében, mintegy kétszáz kilométer sugarú körben. Záhony a kelet-nyugati kereskedelem és áruszállítás fontos központja, ahol a két vasúti nyomtáv találkozása sajátos áruszolgáltató helyzetet teremt. A készülő záhonyi üzleti terv ezért joggal nevezhető európainak, amely iránt a hazai és külföldi vállalkozók egyaránt érdeklődtek, s akadt már jelentkező a tengerentúlról is.

A térségbe letelepülni kívánó és ott különféle tevékenységet űző befektetők minden jogszabály biztosította kedvezményt megkaphatnak. E téren az 1996-os társasági adótörvény jelentős többlet-kedvezményeket rögzít. Így a vállalkozások gyorsítottan számolhatják el az új gépek beszerzési értékét. A vállalkozási övezetben az új gépbeszerzések egy összegben, az épületek, építmények évente tíz százalékig amortizálhatók. Egy meghatározott beruházási összegen felül, ha az exportcélokat szolgál, a vállalkozások akár öt évig visszatarthatják társasági adójuk egy részét. A szaktárcák egyeztetésével a kedvezmények köre bővülhet. Ennek pénzügyi hátterét részben az idén a tavalyihoz képest megháromszorozódó Gazdaságfejlesztési Alap teremtheti elő.

A kormány tavaly júniusi határozatának megfelelően az MBFB Rt. 50 millió forintos törzstőkével hozta létre azt a kft.-t, amely lényegében a Záhonyi Vállalkozási Övezet üzleti feladatainak koordinálását vállalta. A kft. a későbbiekben rt.-vé alakul majd, amelybe legfeljebb 200 millió forint erejéig beszáll a Területfejlesztési Alap is. Tőkeereje – döntően üzleti szereplők közreműködésével – folyamatosan nőni fog. Szakértők szerint az alaptőke egy-két milliárdnál éri el az üzletileg indokolt mértéket. Tevékenysége elsődlegesen a szolgáltatásra, jelképes befektetésekre, s nem a saját tőkéből való finanszírozásra összpontosít. Az ukránokkal már kialakult bizonyos egyeztetés. Sok fontos program – üzleti szereplőkkel – már elindult (ilyen például a kamionterminál építése), mások előkészítése most zajlik (így a záhonyi hídé), illetve tervezés alatt áll (mint például a logisztikai központ). Az övezetre az elképzelések szerint az üzleti sokszínűség lesz a jellemző. Közvetlenül érintett szomszédokkal már együttműködik a társaság. Hogy ez milyen tevékenységeket vonz a jövőben, még nem tudható. A Kelet- és Nyugat-Európa határmezsgyéjén lévő térség mindenki számára fontos lehet: annak is, aki nyugatra, annak is, aki keletre tart. A tapasztalat azt mutatja, hogy a közvetítő gazdasági közeg haszna sem lebecsülhető.

Címkék: Hetilap: Röviden

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Extinction Rebellion climate change activists perform a mass "die in" under the blue whale in the foyer of the Natural History Museum in London on April 22, 2019, on the eighth day of the environmental group's protest calling for political change to combat climate change. - Climate change protesters who have brought parts of London to a standstill said Sunday they were prepared to call a halt if the British government will discuss their demands. Some 963 arrests have been made and 42 people charged in connection with the ongoing Extinction Rebellion protests. (Photo by Tolga AKMEN / AFP)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.