Élet-Stílus

Mennyiből ehetünk, ihatunk egy jót idén a Balatonon? – 2. rész: északi part

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu

Mennyiből ehetünk, ihatunk egy jót idén a Balatonon? – 2. rész: északi part

Egekben az árak, háromezer egy lángos, nincs ebéd vagy vacsora fejenként ötezer forint alatt, az éttermek és a büfék az átlagember számára már megfizethetetlenek: nyár elején menetrendszerűen érkeznek a cikkek a méregdrága Balatonról, számmisztikai és lélektani határvonalakról, melyeket a magyarok többsége már nem hajlandó vagy egyszerűen nem tud átlépni. A híradások szerint mindeközben a kiszolgálás minősége folyamatosan romlik, mert az idénymunkaerőt meg a vendéglátósok képtelenek megfizetni. De hogyan működik, milyen árakkal és fizetésekkel dolgozik, milyen nehézségekkel küzd valójában a Balaton-parti vendéglátás? És meg lehet-e élni egész évben a nyári munkából? Tulajdonosokat kérdeztünk, akik között van kis büfé és nagy étterem, több évtizedes múltra visszatekintő vendéglátóhely és frissen alapított vállalkozás üzemeltetője is. Cikkünk második részében az északi part vendéglátóit mutatjuk be.

Az előszezon nem hivatalos startja előtt néztünk szét a Balatonon és látogattunk meg néhány vendéglátóhelyet, hogy tulajdonosaikat árakról, munkáról, nehézségekről kérdezzük, illetve arról, hogy mennyire éri meg a szezonbiznisz. Előző, déli-parti cikkünkben Siófokon, egy klasszikus, vízparti büfében jártunk, Zamárdiban időgép nélkül repültünk vissza a hetvenes évekbe, Balatonföldváron egy presszó teraszáról élveztük a déli part legszebb panorámáját, majd Balatonszemesen hollywoodi sztárok és magyar hírességek nyomdokaiba léptünk.

Most észak felé vesszük az irányt. Úticéljainkat véletlenszerűen válogattuk ki, csak arra próbáltunk odafigyelni, hogy a vállalkozások minél szélesebb palettáját mutathassuk be.

A professzionális – Dock bisztró, Balatonfüred

A déli partot a szántódi révnél hagyjuk magunk mögött. A pünkösdi hosszú hétvégét megelőző csütörtökön még semmi sincs nyitva a kikötőben, de már izgulnunk kell, hogy felférünk-e a hajóra, amihez a délutáni menettervünket igazítottuk, vagy meg kell várnunk a következő, fél óra múlva induló járatot. Szerencsénk van, késlekedés nélkül jutunk el Tihanyon keresztül Balatonfüredre, ahol a Tagore sétányon működő Dock Bistróba térünk be. Az egyik oldaláról a sétányra, a másikról pedig az Esterházy strandra nyitott vendéglátóhely inkább tűnik elegáns étteremnek, mint vízparti büfének, és méretein is látszik, hogy valódi nagyüzem.

Karácsony Zsolt, tulajdonos azt mondja, cégük több szempontból sem számít klasszikus Balaton-parti vendéglátós vállalkozásnak.

Szajki Bálint / 24.hu

„Egyrészt: két üzletünk van Balatonfüreden. A Dock mellett van még egy Mamma Mia kifőzdénk az egyik nagyáruházban, ami egész évben üzemel, csak a piros betűs ünnepeken zár be. Az egy nagyon stabil lába a vállalkozásunknak, ahhoz jön hozzá az itteni, nagyjából féléves szezon. Itt érkeztünk el a második különbségig:

bár a főszezon Balatonfüreden is az iskolai vakáció kezdetétől, vagyis június közepe-végétől, hagyományosan augusztus 20-ig tart, mi azért jóval hosszabb intervallumban tudunk működni, mint teszem azt egy zánkai lángosos. Balatonfüred nem csak a strandokról szól, kulturális központ is.

Harmadrészt pedig rengeteget számít, hogy nyitva vagyunk a strand és a sétány felé is, így kánikulában innen, hűvösebb, esős időben pedig onnan tér be hozzánk több vendég.”

A Dockban marhahúslevest 2690, míg tengeri hallevest 4390 forintért lehet kanalazni, egy gyrostál 4590 forintba, egy bolognai spagetti pedig 4390 forintba kerül.  A főételekért, a grillzöldséggel kínált roston vagy rántott csirkétől az édesburgonyapürével körített lazacig 4890 és 6990 forint közötti árat kell fizetni. A pizzák – feltéttől függően – 3490 és 5490 forint közötti ársávban mozognak. Egy korsó cseh világos 1890 forintba kerül, egy presszókávé 850, egy cappucino pedig 1190 forint.

A Karácsony család 2006-ban egy kis koktélbárral kezdte ott, ahol most a Dock működik. Tizenkét évvel később vettek hozzá egy másik üzlethelyiséget, majd tavaly szerezték meg a harmadikat, ami az előző kettő közé ékelődött és csináltak egy nagy helyet három kicsiből.

Kamaszkorom óta dolgozom a vállalkozásban, nyugodtan ki merem jelenteni, hogy nem volt nyaram tizennégy éves korom óta, ez a munka áldozatokkal jár, de valamit valamiért.

A teljes cikket előfizetőink olvashatják el.
Már csatlakoztál hozzánk? Akkor a folytatáshoz!

Már előfizető vagyok,

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik