Élet-Stílus

Kölyke gyilkosát győzte le az anyamedve a kövér grizzlyk versenyén

A tavalyi győztes megvédte a címét és nemes bosszút állt bocsa gyilkosán a Kövér Medve Héten. Az alaszkai verseny egy napot csúszott egy másik, halállal végződő támadás miatt.

Tizedik alkalommal rendezték meg a Kövér Medve Hét (Fat Bear Week) versenyt Alaszkában, hogy megtudják, melyik állatnak sikerült a legjobban felkészülnie testtömeg-növeléssel a télre.

2023-hoz hasonlóan idén is a jól ismert barnamedvét, Grazert koronázták meg az alaszkai Katmai Nemzeti Parkban.

Az anyamedve idei győzelme azonban sokkal értékesebb és fontosabb volt, mint a tavalyi,

Grazer ugyanis a döntőben azt a Chunk nevű medvét győzte le, aki idén nyáron végzett az egyik kölykével.

A People azt írja, hogy Chunk júliusban támadta meg a bocsot, akit anyja már nem tudott időben megmenteni. A nemzeti park kamerái rögzítették az esetet.

Grazer másik bocsa túlélte a támadást, ráadásul úgy tűnik, olyan fényes jövő vár rá, mint az anyjára, múlt hónapban ugyanis második helyezést ért el a Fat Bear Junioron.

Az idei verseny egyébként egy nap késéssel tudott csak elkezdődni két alaszkai grizzly halállal végződő csatája miatt. Szeptember 30-án a 469-es számú medve a Katmai Nemzeti Park élő közvetítésében, a nézők szeme láttára támadta meg a 402-es számú medvét a Brooks folyóban.

A szakértők azt mondták, hogy a 402-es medve súlyosan megsérült, de vélhetően túlélte volna a támadást, ha nem a folyóban harcolnak, halálát minden bizonnyal fulladás okozta. A történtek miatt egy napot csúszott a verseny.

Grazer egyébként végül nem kicsit verte meg kölyke gyilkosát, 71 248 pontot szerzett, míg Chunk 30 468-at.


A nemzeti parkban közben az emberek védelmére is figyelni kell. Jelenleg éppen horgászati tilalom van a Brooks folyón, miután a Katmai Nemzeti Park alkalmazottai négy olyan incidensnek is szemtanúi voltak szeptember 18. és 29. között, amikor a medvék halat kaptak a horgászoktól. Ez azért problémás a szakemberek szerint, mert a medvék így idővel egyre kevésbé félhetnek az embertől, ami potenciálisan veszélyes helyzetet eredményezhet mindkettőjük számára. A Brooks folyóban legközelebb november elsején lehet legközelebb horgászni.

Az alaszkai Katmai Nemzeti Park minden év októberében rendezi meg Kövér Medve Hét (Fat Bear Week) elnevezésű eseményt. Az egyenes kieséses versenyen az érdeklődők arról dönthetnek, hogy melyik egyed hízott meg a leginkább a téli időszak előtt. A 2022-es versenyről itt, a tavalyiról pedig itt írtunk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik