A mesterséges intelligencia által generált „halott apjával” beszélgetett, de csalódnia kellett

A chatbot többek közt azt mondta, Anglia biztosan nem nyeri meg az Európa-bajnokságot, mert „szörnyűek”.

A mesterséges intelligenciának egy egyelőre gyerekcipőben járó, sokakat reménnyel, másokat félelmekkel eltöltő ága, hogy elhunyt személyek adatait felhasználva segítsék az élőket a gyászfeldolgozásban. Egy brit írónőnek tavaly halt meg az édesapja, és úgy döntött, kipróbálja a Project December nevű szolgáltatást, tapasztalatairól pedig a Sun-on számolt be.

Az 51 éves Hannah Verdier apja egy biciklis baleset következtében elveszítette emlékeinek egy részét, később pedig Alzheimer-kórt és demenciát diagnosztizáltak nála, és utolsó hónapjaiban már folyamatos ápolásra szorult. Az írónőnek közeli kapcsolata volt a férfivel, és úgy döntött, kipróbálja az Egyesült Királyságban fejlesztett programot, habár tartott tőle, hogy az felkavaró lehet.

A Project Decembert nagyjából 8 fontos (közel 4 ezer forint) óradíj mellett ad lehetőséget a felhasználóknak, hogy már nem élő szeretteikkel beszélgethessenek. A regisztráció részeként több mint száz kérdésre kell válaszolni az elhunyt tulajdonságairól, és lehetőség van a családtagok nevének megadására is. Verdier szerint a weboldal úgy néz ki, mintha egy 80-as évekbeli filmből kölcsönözték volna hozzá az ötletet, ennek ellenére szívesen vágott bele a beszélgetésbe.

Szia apa, hogy vagy?

Hannah, szia! Megvagyok, hogy vagy? Jól vagyok, hogy vagy?

Hannah Verdier a legelejétől kezdve az egész beszélgetést hamisnak érezte, ahol a chatbot olyan egyszerű nyelvezetet használt, amilyet az apja sosem, ráadásul a megadott információk ellenére hibásan tudott információkat, és a férfi személyiségével ellentétes kijelentéseket tett. A program többek közt nem azonosította, hogy a megadott házikedvencük már szintén nincs életben, ahogyan George Michael sem, és mikor a nő politikáról vagy futballról szeretett volna beszélgetni, elutasító válaszokat kapott, miközben az apjának ezek a kedvenc témái közé tartoztak – ráadásul a chatbot azt írta, hogy Angliának nincs esélye megnyerni az Európa-bajnokságot, mert „szörnyűek”.

Az írónő óvatosságra int mindenkit, aki hasonló kipróbálásán gondolkozik, mert sok érzelmet kavarhat fel, bár mint mondja, inkább vicces élmény volt, miután a program alig adott valamit vissza az apja személyiségéből, és semmi sem pótolhatja számára azt az embert, aki ő volt.