Élet-Stílus

Tényleg egy anyák napi fotó miatt került ekkora válságba a brit királyi család?

Joe Giddens - WPA Pool / Getty Images
Joe Giddens - WPA Pool / Getty Images
Károly király haláláról cikkezett több orosz híroldal. Videófelvétel került elő a rejtélyes hasi műtéten átesett Katalin hercegnéről, amin tulajdonképpen egy dublőr is szerepelhetett. Vilmos herceg állítólagos szeretője pedig perrel fenyeget minden olyan médiumot, amely a nevét összefüggésbe hozza a trónörökössel. És mit felel ezekre a királyi család? Lényegében semmit.

„III. Károly király ma meghalt”

Ezt állította egybehangzóan több orosz híroldal március 18-án. Az egyik legismertebb orosz üzleti lap Telegram-csatornáján olvashatták ezt az orosz internetezők, mellé a brit uralkodóról olyan képet közöltek, amin katonai uniformisban látható. A 2,3 millió előfizetővel rendelkező, egyébként Kreml-barát hírcsatorna jelentése azért is adhatott okot gyanakvásra, mert sem a Buckingham-palota, sem a királyi ügyekben mindig megbízható BBC nem adott hírt Károly haláláról – noha az orosz jelentésben az volt olvasható, „a bejelentés a királyi család közleményéből származik.”

A hírben azt írták, a király váratlanul hunyt el március 18-án, és még egy hivatalosnak látszó közleményt is mellé biggyesztettek, ami valóban nagyon hasonlított azokra a bejelentésekre, melyeket a királyi palota szokott közzétenni az elmúlt években. Mindezt átvette – ki tudja, miért – több Putyin-párti hírügynökség (Szputnyik, a RIA Novosztyi, Mash) is, Kelet-Európában pedig százezrek vagy tán milliók könyvelték el, a briteknél ismét új uralkodó érkezhet.

A hír nagyon hamar átjutott Ukrajnába, ahol állami médiumok terjesztették tovább, míg végül Tádzsikisztán legnagyobb független sajtóorgánuma is szemlézte. Eközben a moszkvai és kijevi brit nagykövetség emberei dühös X-bejegyzésekben reagáltak az (ál)hírre, hamisnak titulálva azt.

Max Mumby / Indigo / Getty Images

A RIA Novosztyi végül a Buckingham-palota sajtóosztályától tudta meg (viszonylag nagyobb késéssel az angolok részéről), hogy Károly él, a híresztelések pedig hamisak. Később az orosz TASZSZ állami hírügynökség is kapott a királyi palotától egy közleményt arról, hogy „III. Károly továbbra is ellátja hivatalos feladatait, és folytatja részvételét a magánjellegű eseményeken.”

Károly feltételezett halálhíre (vagy legalábbis a palota fontos bejelentése az uralkodó egészségéről) március közepe óta tematizálta az X platformját is: számos olyan bejegyzés kezdett futótűzként terjedni arról, hogy a „BBC hatalmas bejelentésre készül, melynek Károly egészségéhez lehet köze”. Rishi Sunak brit miniszterelnök igyekezett tüzet oltani, miután arról nyilatkozott, úgy tudja, életben van az uralkodó.

Noha Károly nyíltan beszélt korábban a prosztataműtétjéről és az azt követő rákdiagnózisáról, még mindig sok kérdés merül fel az egészségi állapotáról. Ezekre rendszerint képekkel igyekszik valamilyen formában válaszolni a királyi család sajtócsapata; legutóbb március 6-án osztottak meg fotókat az uralkodóról, amikor Jeremy Hunt brit pénzügyminiszterrel találkozott a Buckingham-palotában.

Vilmos és szeretője amerikai talkshow-ig jutottak

Rose Hanbury – nem csoda, ha ismerősen cseng ez a név. Ugyanis mostanság az egyik leggyakrabban előforduló híresztelés a brit királyi család háza tájáról, hogy e korábbi modellel szűrte össze a levet Vilmos herceg.

A pletyka 2019-ben kelt szárnyra – a család nem hivatalos szócsövének számító The Sun bulvárlaptól –, miszerint Katalin hercegné összeveszett az egyik legjobb barátnőjével, Rose Hanburyvel. Utóbbi és férje, David Cholmondeley néhány kilométerre laknak Katalinék windsori rezidenciájától. A barátságnak állítólag amiatt lehetett vége, mert a herceg viszonyt folytatott a nővel, és miután Katalin tudomást szerzett erről, megszakított minden kapcsolatot Hanburyvel.

Stephen Pond / Getty Images

Ezt akkoriban igyekeztek megcáfolni egy vezető Daily Mail-anyagban, amire Giles Coren brit újságíró (többi közt a The Times kritikusa) arról tweetelt:

Mindenki tudott az afférról.

A királyi palota jogi lépésekkel fenyegetőzött ezt látva, így a brit bulvár „ejtette” címlapjairól a történetet, még Corennek is törölnie kellett a bejegyzését – ami annak a látszatát keltette, valóban ingoványos terepre tévedtek az újságok.

Meglepő módon elcsendesült a Vilmos-Hanbury-ügy mindaddig, míg Katalint meg nem műtötték, és emiatt hetekre eltűnt a reflektorfényből. Az összeesküvés-elméletekre mindig fogékony brit bulvár újramelegítette a feltételezett affért, és a sztori egészen Stephen Colbert amerikai late-night show-jáig jutott. Colbert a műsor nyitányaként Katalin távollétének lehetséges okait kötötte poéncsokorba, feldobva a magas labdát, hogy „bizonyosan Vilmos félrelépése miatt lépett le a hercegné”.

A bulvár szerint, mikor Katalin szembesítette a hűtlenséggel, Vilmos azt felelte: ennek nincs semmi értelme! Nos, ez mindig egy jó válasz, ha a feleséged hűtlenséggel vádol.

Katalin új videója: valóban őt látjuk rajta?

Március 19-én közösségi médiás bombát robbantott az amerikai TMZ: a rejtélyes hasi műtéten átesett Katalin hercegné Photoshop-ügye már éppen elcsendesült, mikor brit médiumok arról számoltak be, Vilmos felesége olyannyira jól van, hogy egy windsori otthonukhoz közeli gazdaboltba látogatott. Erről fényképes bizonyíték nem állt rendelkezésre, de a jól értesült, általában megbízható forrásokra támaszkodó TMZ mégis szerzett egy felvételt a hercegi párról. A lap megvizsgálta a videófájl metaadatait is, amikből arra jutottak, valóban szombaton készült a videó, méghozzá Windsorban.

Ám a közösség média felhasználói megkérdőjelezték, hogy tényleg a walesi hercegnét látjuk-e az 1995-ös JVC kézi kamera minőségével vetekedő felvételen.

Számos további kérdést felvetett a rögzített videó:

  • Miért az amerikai TMZ szivárogtat elsőként ilyesmiről, miközben monarchiapárti sajtótermékek (The Sun, The Daily Express, The Daily Mail) egész sora kéznél van, ha pozitívnak tűnő híreket kell megosztani?
  • Pusztán véletlen, hogy nem látszik teljesen kivehetően Vilmos arca?
  • Miért ilyen gyatra minőségű a felvétel?
  • Miért látunk karácsonyi dekorációt körülöttük?

Nem sokkal a megjelenés után a hírt átvette a Sky News, ám a BBC egyelőre nem. Miképp a királyi palota sajtóosztálya sem reagált arra, valóban Katalin látható-e a kiszivárgott felvételen. Ők továbbra is ahhoz a korábban kiadott nyilatkozathoz tartják magukat, mely szerint a hercegnét leghamarabb húsvétkor fogjuk látni. Az pedig kimondottan sok kérdést vetne fel, ha a palota sajtócsapata valóban Katalin-dublőrrel kívánná eloszlatni az összeesküvés-elméleteket.

Harry és Meghan körül csend van – ez nem tarthat sokáig

Amint növekedni kezdett a Katalin fotója és a felvétel körüli kérdések száma, a királyi család píárcsapata – talán pont emiatt – lendületbe került, és a mostanság alapvetően nyugodt életet élő sussexi pár, Harry herceg és Meghan Markle felé fordultak. A királyi családdal jó viszonyt ápoló Daily Mail szerkesztősége beszédes címlapot közölt, mihelyst Katalinról előkerült a fentebb taglalt videófelvétel.

„Az első számú királyi különlegesség: A kép, amire a világ várt: a mosolygó Katalin férjével, Vilmossal sétál.”

„A második számú királyi különlegesség: Harryt és Meghant leminősítette a királyi palota.”

Utóbbi – ami a Daily Mail szerkesztőségének jelzői szerint alsóbbrendű – történet mozgatórugója, hogy a királyi palota hivatalos weboldaláról eltűnt Markle életrajza egy időre, amit később egybegyúrtak Harry hercegével. Azaz: részletes bemutatkozó életrajzuknak nyoma veszett, és egy 500 szavas szöveggé redukálódott.

Hogy mindezt miért most, négy évvel a hivatalos távozásuk után lépte meg a királyi család sajtócsapata? Mindez jól szemlélteti azt a fajta ad hoc döntéshozatali metódust, ami jellemzi munkásságukat az elmúlt hónapokban.

A sok rejtély rombolta a népszerűségüket?

Képzelje el, mi történt volna, ha Meghan Markle tesz közzé egy általa megszerkesztett fotót. Vagy ha a Fehér Ház olyan képet manipulál Joe Bidenről, amin az elnök fiatalabbnak tűnik. Azt gondolom, ott fejeződne be az elnökjelöltsége

nyilatkozta David Yelland brit újságíró a BBC-nek a Katalin-féle Photoshop-botrányt követően.

A brit YouGov népszerűség-figyelő oldalán március 11-én végeztek egy kisebb közvélemény-kutatást arról, hogy Katalin hasi műtétje után elég infót közölt-e a palota a civilekkel. A megkérdezettek 49 százaléka épp elegendőnek érzi a kommunikáció mértékét.

Hasonlóan pozitív volt a britek visszacsatolása a királyi család tagjait vizsgálva azután, hogy Károly király nyilvánosságra hozta rákdiagnózisát. A február 8-ai felmérésen a britek kétharmada (66 százalék) fogalmazott úgy, hogy pozitív a megítélése a királyról – az ő számuk három héttel korábban még csak 63 százalék volt. Sőt, a királyról negatívan vélekedők száma is apadt: 29-ről 26 százalékra.

Vilmos népszerűsége továbbra is stabil az összkirályi ranglistán, megcsalásról szóló cikkek ide vagy oda: a néhai Erzsébet királynő mögött tartja második helyét, felesége, Katalin is stabilan a negyedik helyet birtokolja, őt csak Anna hercegnő előzi meg.

Oli Scarff – WPA Pool / Getty Images

Az NBC által megkérdezett egyik londoni válságkezelő cég szerint mégis túl sok kérdést hagyott megválaszolatlanul a hercegi pár, noha Vilmost és Katalint mindig a kimértség jellemezte píár fronton: „Tavaly alkalmaztak egy közösségi médiás szakértőt is, hogy ő irányítsa az internetes dolgaikat, ami újdonságnak számított családon belül, mert korábban nagyon támaszkodtak a házon belüli segítségre.”

A szakértő szerint az anyák napi fotó egyfajta gumicsont volt a sok kérdésre, amit Katalin műtétje miatt kapott a család:

Úgy voltak vele, itt ez a kép, a semminél ez is jobb…, meg akarták húzni a határt a magánélet védelme érdekében. Azt hitték, ez elég lehet, de hát nyilvánvalóan nem volt az.

A herceg egyébként is – nem titkoltan – retteg attól, hogy megismétlődik az, ami édesanyjával, Diana hercegnével történt, nevezetesen, hogy a bulvármédia addig ostromolta, míg bele nem halt. Emiatt érthető, miért választják a hallgatást és a kevés információt a teljes nyíltság helyett.

A fényképek manipulációja pedig egyáltalán nem új keletű, még a brit királyi családnál sem: évtizedek óta készülnek olyan fotók róluk, amivel saját népszerűségüket szinten tartják. Némi retusálás belefér, hiszen ezt bárki megteszi a saját fotóival is, mielőtt kiengedi azokat az online térbe. Ám a mesterséges intelligencia bevonása a történetbe egy új, alattomos réteggel ruházza fel a képmanipuláció napjainkban amúgy is releváns kérdéskörét:

ha már a brit királyi család is él ezzel, és képüket mesterséges intelligencia általi hamisítással vádolják, az a valóságról alkotott hitünkre is jelentős hatással bír. Azaz: a következő fotójuknál nem a kép tartalmára, szépségére, milyenségére fogunk elsőként asszociálni, hanem a hamisságot keressük, rögtön csalást feltételezünk majd.

Emiatt március 19-én felvetődött egy újabb probléma: a Sky News írta meg, hogy gondok vannak egy tavaly kiadott képpel is, amit Katalin készített még 2022 nyarán. A Getty képügynökség szerint „digitálisan feljavították” a Kensington-palota által 2023. április 21-én megosztott fotót, amin II. Erzsébet királynő dédunokái körében látható.

Összességében is azt mondhatjuk, nem a legfényesebb időszakát éli a brit királyi család, ugyanis több fronton kell erőt és hitelességet mutatniuk, ami nem megy minden esetben gördülékenyen. Ez a kérdés még kiélezettebbé válhat egy olyan időszakban, amikor a fiatalabb generációkat kellene megnyerniük a monarchiapártiság ügyében, hiszen a jövő Vilmosé és Kataliné – és több, mint valószínű, hogy az első nagy csatájuk pont a szemünk előtt zajlik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik