Élet-Stílus

„Ez a kiállás nem világnézet kérdése, hanem társadalmi kutya kötelesség” – ismert támogatókat kérdeztünk a pénteki tüntetésről

RTL és Szajki Bálint / 24.hu
RTL és Szajki Bálint / 24.hu

„Ez a kiállás nem világnézet kérdése, hanem társadalmi kutya kötelesség” – ismert támogatókat kérdeztünk a pénteki tüntetésről

Online tartalomgyártók tüntetést szerveznek február 16-án este hat órától a Hősök terén a gyerekek védelmében. A kiállás támogatói közül Görög Zita, Szilágyi Szilvi, Lakatos Márk és Járai Máté mondták el a 24.hu kérdésére, ők miért tartják fontosnak a pénteki demonstrációt.

Tartalomkészítők a „szörnyek” ellen

Alig két nap alatt több mint 35 ezer érdeklődő jelölte vissza azt a Facebook-eseményt, amit ismert online tartalomgyártók hoztak létre február 13-án az Odakint most szörnyek járnak – kiállás az áldozatokért, gyerekekért, az egészséges társadalomért című pénteki tüntetéshez. A szervezők az esemény leírásában úgy fogalmaznak, az elmúlt napok történései arra sarkallták őket, hogy „együtt lépjenek ki az online térből”.

„Elegünk van. Oldalaktól függetlenül fontosnak tartjuk, hogy civil emberként felemeljük a hangunkat az áldozatok védelme, az átláthatóság, az emberi tisztesség és az őszinte társadalmi párbeszéd érdekében. Elkeseredettek vagyunk” – írják. A demonstráció szervezői közt ott van például Gulyás Márton, Pottyondy Edina, Osváth Zsolt, Azahriah és a Jólvanezígy YouTube-csatorna két tagja is, akikkel nemrég interjúztunk. Közülük többen beszédet is tartanak majd.

Mint az tudvalevő, a szerveződés azért is indult el, mert a bicskei gyermekotthon egykori igazgatóhelyettesének köztársasági elnöki kegyelmet adott Novák Katalin, aki később belebukott az ügybe, majd lemondott tisztségéről. A történtek a tüntetés szervezői szerint túlmutatnak Novák és a kegyelmet annak idején ellenjegyző Varga Judit volt igazságügyi miniszter személyén és felelősségén, mert

a legkiszolgáltatottabb, tragikus sorsú gyermekeket hagyta cserben az állam, amikor egy bántalmazó intézményigazgatóra bízta őket. A cserbenhagyás után most el is árulták az áldozatokat. A dühünket, a fájdalmunkat, az együttérzésünket szeretnénk ezúton is kifejezni.

Osváth Zsolt előzetesen azt mondta, olyan dolgok fognak történni a tüntetésen, ami „még ebben az országban soha”, és szerinte „mindenképpen történelmet írunk”. Megkeresésünkre a youtuber elmondta, miért gondolja történelminek a demonstrációt.

Amióta az eszemet tudom, ebben az országban nem volt olyan esemény, ahol ennyi híresség és tartalomgyártó összefogott volna. Olyan sem történt még, ami ma este fog történni. Ott kell lenni, át kell élni, látni kell, érezni kell, és akkor nem marad kérdés senkiben, hogy miért is történelmi ez a pillanat.

Akik a nevüket adták

Pottyondy csütörtökön megosztotta annak annak a több mint száz hazai hírességnek a nevét, akik nyilvánosan beálltak a kezdeményezés mögé. Vannak köztük színészek, zenészek, írók, műsorvezetők, influenszerek – eredetileg Curtis neve is szerepelt a posztban, a rapper azonban nem sokkal később jelezte: nem adta a nevét semmilyen megmozduláshoz, szerinte túl politikai az ügy.

***

Felkerestünk támogatókat, hogy megtudjuk tőlük, ők miért tartják fontosnak a kiállást.

Molnár-Szilágyi Szilvia influenszert pár perccel az után értük el, hogy férjével, Molnár Ferenc Caramellel mindketten arról írtak, ők is ott lesznek a tüntetésen.

Olajos Piroska Caramel és Szilágyi Szilvi

Úgy érzem, az eredeti ügyben kicsit elcsúszott a fókusz, és az egész elment politikai irányba. Ez a tüntetés viszont pont a gyerekekről szól, ami a legfontosabb most

– mondta a digitális tartalomkészítő a 24.hu-nak. Vele együtt minden megkérdezett kiemelte, hogy a mostani tüntetés legfontosabb ismérve, hogy a hangsúly a gyerekek védelmén van.

Ez a megmozdulás tényleg az áldozatokról fog szólni, és hogy megtisztítsuk az országot a szörnyektől, akik odakint járnak

– ezt már Görög Zita nyilatkozta nekünk, aki szerint eljött az idő, hogy a társadalmunk felnőjön, és megszűnjön például az áldozathibáztatás. Úgy látja, amíg ítélkeznek az áldozatok felett, a bűnösök szabadon rohangálhatnak. Ezért fontos megértetni az áldozatokkal, hogy „a velük történtek nem az ő szégyenük, inkább a társadalom szégyene az, hogy ők nem mernek előbújni a traumájukkal.”

Udvardi Attila / RTL Görög Zita

Görög Zita úgy érzi, változásra van szükség a jogrendszerben és a gyermekvédelem területén. Az áldozatok segítése érekében részt vesz egy olyan portál létrehozásában, ahol bárki anonim módon bejelentheti, ha szexuális abúzus érte.

Polgár Tündét is utolértük, ő lapunknak úgy nyilatkozott, szerinte most jött el az a pont, amikor „egy jóérzésű civil már nem fordíthatja el a fejét”.

A gyermekek védelme a felnőttek dolga. Ez most egyértelműen megbukott. És ahelyett, hogy bárki, bármely politikai oldalon az áldozatokat helyezné a középpontba, mindenki eszközként bánik velük. Nem jár nekik bocsánatkérés vagy válasz a miértre. Ez számomra elfogadhatatlan.

Politikai játszma a gyerekvédelem helyett

Péntek este Lakatos Márknak és Járai Máténak is színházi előadása lesz, így személyesen egyikük sem tud részt venni az eseményen, de mindketten fontosnak tartották a nyilvános kiállást a kezdeményezés mellett.

A stylist szerint a bicskei gyermekotthon pedofil igazgatójának bűntársaként elítélt K. Endre ügyéből politikai játszma lett kreálva.

„Hatalmi harcok mentén sakkoznak politikusnőkkel, papokkal, mindenkivel; miközben a gyerekeket a legkevésbé sem veszik figyelembe – ahogy a gyermekvédelmi törvény sem őket vette figyelembe, hanem a magyarországi szexuális kisebbségek ellen indított bújtatott hadjáratot, pedofil ellenesnek hazudva a homofób törvényt. Most ugyanezt látom: igazából senkit nem érdekel, hogy a bicskei nevelőotthonban mi történt a gyerekekkel.”

Csak azt szűrik le belőle, hogy ki az, akinek Rogán Antal vagy Novák Katalin bántja a szemét belső fideszes körökben, és hogy az európai parlamenti választás előtt a különféle hatalmi csoportok hogyan sakkozzák ki egymás bábuit

– vélekedik a médiaszemélyiség.

Szajki Bálint / 24.hu Lakatos Márk

Járai Máté lapunknak azt meséli, korábban soha nem vett részt politikai rendezvényen, de úgy gondolja, a mostani eset mellett nem szabad szó nélkül elmenni, és nem csak azért, mert védtelen gyerekekről van szó – „persze ez nagyon fontos, és az emberek többségénél ez ütötte ki a biztosítékot” – tette hozzá a színész.

Egy olyan országban, ahol gyűlöletkeltéssel és mások kirekesztésével kampányt lehet nyerni, muszáj, hogy választópolgárként kérdéseket tegyünk fel egy ilyen ügynél. Biztos, hogy erről volt szó? Biztos, hogy ez beleillik a kormány politikájába, ahol gyerekvédelemről, családvédelemről, könyvek becsomagolásáról van szó? Akinek bármi köze van egy ilyen ügyhöz, kaphat köztársasági elnöki kegyelmet és felmentést a büntetése alól?

Járai – akit elképesztően érdekelnének ezek a válaszok – szerint minden ember megérdemli, hogy választ kapjon az általa feltett kérdésekre, emiatt elfogadhatatlannak tartja, hogy az államfő kegyelmi döntései nem nyilvánosak.

Állampolgárként nincs jogunk tudni, hogy miért kapott kegyelmet?! Elképesztő!

A színész továbbá úgy érvel, az ilyen típusú döntések jóval veszélyesebbek a társadalomra nézve, mint azok a könyvek, ahol két herceg szájon csókolja egymást. Járai szerint míg utóbbi létező dolog, a pedofiloknak való megbocsátásnak soha nem szabadna megtörténnie.

Polgár Tünde nem hagyta szó nélkül, mennyire fontos ez az egész ügy társadalmunk számára: „Talán naiv vagyok, de abban bízom, hogy ez az ügy mindenkinek elég fontos ahhoz, hogy képletesen az asztalra csapjunk, és azt mondjuk, ideje lenne az embereket emberszámba venni” – fogalmazott. Az üzletasszony nagyon bízik benne, hogy a szervezők ígéretének megfelelően az esemény valóban politikusoktól mentes lesz.

Fülöp Dániel / 24.hu Polgár Tünde

Az ő dolguk lenne, hogy a drága, csinos székükben ülve értünk dolgozzanak, de ebben az összes politikus elbukott. Ezért itt az ideje, hogy a társadalmunk legalább ebben az ügyben jelezze, hogy képes pártatlanul, érző emberekként, egységesen kimondani, hogy a gyerekek bármilyen szintű bántalmazása elfogadhatatlan. Így az áldozatok érezhetik, nincsenek egyedül, ez nem az ő szégyenük

– mondta el a jelenleg Amerikában tartózkodó tartalomgyártó.

Mi történik, miután a tömegek hazamennek?

Szilágyi Szilvi azt mondta, ő úgy vette észre, most „van valami a levegőben, ami eddig nem volt, valami elkezdődött, amire régóta várunk”. Járai is bizakodó e tekintetben, és olyan összefogást lát formálódni a magyar emberek között, amire korábban nem igazán volt példa.

Azt látom, hogy most a jobboldali gondolkodású emberek is kimondják, hogy ez nagyon necces téma, ami tényleg megbocsáthatatlan. Szerintem ez a fajta korrupció pártállástól és politikai meggyőződéstől függetlenül egyik oldalon sem megengedett. Én akkor is csatlakoznék, ha egy baloldali kormányzás alatt történt volna meg mindez. Ez a mostani kiállás tehát nem világnézet kérdése, hanem társadalmi kutyakötelesség, és a gyerekekért az is meg fog mozdulni, aki eddig, esetleg más kisebbség mellett nem tette.

Bár ő csak lélekben tud részt venni a demonstráción, teljes mellszélességgel az ügy mellett áll, és reméli, hogy nem hiábavaló, hogy a civilek felemelték a hangjukat az áldozatok védelme érdekében.

„Nem tudom, hogy mi lehet az eredménye ennek az egésznek, de ha más nem is, legalább az, hogy a hatalom látja: vannak emberek, akik azért ezt a békát már nem nyelik le.”

Farkas Norbert / 24.hu Járai Máté
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik