Élet-Stílus

Az alváshiány a modern kor betegsége (x)

A civilizációs ártalmak nemcsak a nappalainkra, de az éjszakáinkra is rányomják a bélyegüket. A mozgásszegény, digitalizálódó életmód, az állandó rohanás és a stressz mind hozzájárul ahhoz, hogy éjszaka álmatlanul forgolódunk.

Ha feszült, akkor nem alszik. Ha nem alszik, akkor feszült

Fojtogató határidők, megoldatlan feladatok, mindennapi mókuskerék. Ezek után gyakran érezzük úgy esténként, hogy szinte össze tudnánk esni, olyan fáradtak vagyunk. Amikor azonban lefekszünk aludni, mégsem jön álom a szemünkre. Nem tudunk ellazulni, folyton a napközbeni problémáink járnak a fejünkben. Aztán mire nagy nehezen elalszunk végre, az éjszaka közepén arra riadunk fel, hogy bevillan egy ránk váró, megoldatlan feladat. Ilyenkor hiába próbálunk egyre kétségbeesettebben visszaaludni, csak forgolódunk álmatlanul, és egyre nő bennünk a feszültség és a szorongás. Reggel aztán kezdődik minden elölről, és mi már akkor nyúzottak, fáradtak és feszültek vagyunk a félig ébren töltött éjszakától. Önnek is ismerős ez az ördögi kör?

Testünk-lelkünk megbetegszik, ha túl sok a stressz

Ha kialvatlanok és stresszesek vagyunk, arra előbb-utóbb rámegy az egészségünk. A tartós alváshiány és a feszültség ugyanis még az egészséges szervezetet is kikészíti: károsíthatja a szívet és az érrendszert, az emésztőrendszert, az izomzatot, az anyagcsere-folyamatokat, az immunrendszert, de még szexuális problémákat is okozhat. Az sem meglepő, ha ilyenkor lelki gondok is jelentkeznek, hiszen a léleknek ugyanúgy szüksége van az ellazulásra, mint a testnek a pihenésre.

Ezt tedd, ha jól akarsz aludni!

A feszültség alapvetően az élet velejárója, és a modern eszközök sok mindenben könnyíthetik meg az életünket, ám ha a problémák állandósulnak, érdemes átgondolni az életmódunkat és visszavenni a tempóból. Elég lehet akár pár apró életmódbeli változtatás a sikerhez.

–        Lefekvés előtt egy órával tegyük le a digitális „kütyüket”! Ne legyen a hálószobában se telefon, se okosóra, se TV. A fényük miatt nehezebb elaludni, és a nyugodt éjszakai alvást is megzavarhatják.

–        Legyen napirendünk: próbáljunk meg minden este ugyanabban az időben lefeküdni, reggel pedig ugyanakkor felkelni! Ezen még hétvégén se változtassunk, hogy ne zavarjuk össze a bioritmusunkat.

–        A hálószobában legyen sötét, csend és hűvös (18-20 fok)! Az ágyneműnk és a hálóruhánk legyen kényelmes, puha, természetes anyagú.

Sedacur forte: átmeneti segítség feszült időszakokban és alvászavarokban

Ha úgy érezzük, hogy a feszültség enyhítéséhez és az alvásunk javításához átmenetileg szükségünk lenne egyéb, kiegészítő segítségre, nyugodtan fordulhatunk a gyógynövényekhez is. A Sedacur forte olyan növényi gyógyszer, amely a népi gyógyászatban már régóta ismert nyugtató, altató hatású gyógynövények, a macskagyökér, komló és citromfű kivonatát tartalmazza. Ez a kombináció nappal oldja a feszültséget, este pedig segíti az elalvást, és pihentető alvást biztosít. A nappali koncentrációra nem hat hátrányosan, az autóvezetéshez szükséges képességeket sem befolyásolja. Patikában vény nélkül kapható.

Ha azonban az életmódváltás nem hoz változást, fontos, hogy mielőbb szakember segítségét kérjük! Bár hajlamosak vagyunk természetesnek venni és legyinteni rájuk, a tartós stressz és az alvászavarok ugyanolyan komoly egészségügyi kockázatot hordoznak hosszú távon, mint bármely kezeletlen betegség.

Vény nélkül kapható gyógyszer / Fotó: Phytotec Hungária Bt.

 

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL
OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT,
VAGY KÉRDEZZE MEGKEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik