Élet-Stílus

A fél országot magára haragította a Fülöp-szigeteki elnök, mert helikopterrel ment Coldplay koncertre

Ezra Acayan / POOL / AFP
Ezra Acayan / POOL / AFP

Múlt pénteken a Fülöp-szigetek fővárosában, Manilában koncertezett a Coldplay, aminek a jelek szerint az országot vezető Ferdinand Marcos Jr. is hatalmas rajongója. Hisz ahogy a legtöbb külföldi médium beszámolt róla, napok óta tombol a népharag a dél-ázsiai szigetállamban, miután kiderült, hogy az elnök helikopterrel érkezett az eseményre.

A Guardian beszámolója szerint az ország polgárai igen nehezen nyelik le, hogy Marcos Jr. élt a számára biztosított kiváltsággal.

  • Egyrészt azért, mert a főváros azon környéke, ahol a koncertet tartották, egyébként is híres a dugóiról, az ország vezetése azonban nem vevő arra, hogy újraszabja az ottani közlekedési rendszert, ezért az átlagemberek nem tehetnek mást, minthogy napról napra elviselik az áldatlan állapotokat.
  • Másrészt azért, mert az elnök luxust és pazarlást villantott a helikopteres akcióval, mindezt adófizetői pénzből.
  • Harmadrészt pedig azért, mert az elnök húzása felidézhette az emberekben, amikor még Marcos Jr. szülei vezették az országot. Idősebb Marcos és a felesége két évtizeden át uralták a Fülöp-szigeteket, ezen időalatt dollármilliókat herdáltak el rongyrázás céljából.

A bírálatok olyan hangosak voltak, hogy az elnöki palota kénytelen volt reagálni a vádakra. A nem sokkal később megjelent közleményükben viszont nem tagadták, hogy Marcos Jr. a forgalmi fennakadások miatt döntött úgy, hogy a levegőből közelíti meg a koncert helyszínét. Mint írták, az eseménynek otthont adó aréna már korábban közölte, hogy példátlanul nagy, negyvenezres tömeg tart a helyszín felé, ami „előre nem látható közlekedési komplikációt okozott az útvonalon”, amin az elnöki konvoj is haladt volna. A közlekedési helyzet pedig potenciális veszélyt jelentett az elnök biztonságára a palota szerint.

A manilai közlekedés egyébként nemzetközi összevetések szerint is az egyik legrosszabb a világon. Egy 2023-as tanulmány, melyet a TomTom Traffic Index nevű tematikus szervezet készített, és amely 55 ország 387 városát vizsgálata, azt állapította meg, hogy Maniláé messze a leglassabb metróövezet, átlagosan 25 perc 30 másodpercig tart 10 kilométer megtétele a fővárosi régióban. Mindez még a Coldplay tagjainak is feltűnt, a koncerten a frontember, Chris Martin a helyi dugókkal viccelődött, amit ők maguk is megtapasztaltak, továbbá megköszönte a rajongóknak, hogy vállalták a megpróbáltatásokat és a tragikus közlekedési viszonyok ellenére elmentek a koncertre.

Bár a Fülöp-szigetekiek hangulata ettől valószínűleg nem lesz jobb, de nem egyedi eset a helikopterezés. Gondoljunk csak Rogán Antal Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszterre, aki akkori feleségével Rogán-Gaál Cecíliával együtt helikopterrel ment Szabó Zsófi esküvőjére (éppen azon a napon, amikor a betelepítési kvótáról szóló népszavazás zajlott az országban). Rogán akkor nem adott ki közleményt, helyette elnyelte a föld, de később aztán elismerte, hogy hibázott.

Kapcsolódó
Rogán Antal, aki parasztgyerekként helikopterezett a Fidesz első sorába
A kívülről jött, aki gyorsan az élre tört és mindig tudta, hova kell állni. Egyszer már visszavonult, dolgozott Kövér mellett, most Habonnyal karöltve Orbán hű kiszolgálója, de egyre több van a rovásán. Portré.
Kapcsolódó
Rogán Cecília helikopterrel vitte férjét lagziba
Szálltak rendelkezésére. Szívességből. Az nem a miniszternek, hanem a feleségének szólt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik