Élet-Stílus

Praktikák, amelyekkel elkerülheted, hogy lehangoltan kezdd az új évet

Getty Images
Getty Images
Az évkezdés mindannyiunk számára embert próbáló időszak. Az ünnepek elmúlnak, visszatérünk a mindennapi rutinba, mindezt ráadásul úgy, hogy a zord, sötét télből még két hónap hátra van. A január elsejével járó újévi fogadalmak pedig igen gyakran változnak teherré már a legelején, hiszen sokan érzik a nyomást, hogy változtassanak vagy javítsanak valamit az életükben. És mint azt már jól tudjuk, a folyamatos levertség, a rossz hangulat és a stressz együttese rövid úton depresszióhoz vezethet.

A téli depresszió, vagy úgy általában a depresszió jellemző tünetei:

  • Az érdeklődés elvesztése olyan dolgok iránt, amelyekben nemrég még örömünket leltük.
  • Elszigetelődés az emberektől, beleértve barátainkat, szeretteinket is.
  • Napközbeni alvások.
  • Étvágytalanság.
  • Alacsony energiaszint és folyamatos fáradtság.
  • Koncentrációs és döntéshozatali nehézségek.
  • Általános rossz hangulat, a reménytelenség érzése.

Mondanunk sem kell, hogy akinél a tünetek súlyosbodnak, annak elengedhetetlen egy megfelelő szakember felkeresése. Az enyhébb eseteknél viszont bevethetünk néhány praktikát, amelyekkel színesebbé, energikusabbá tehetjük a hideg, borús napokat:

  • Mindennap töltsünk valamennyi időt a szabadban: a friss levegő aranyat ér.
  • Húzzuk fel a redőnyöket! A téli hónapok sötétek, kevés természetes fény adatik, próbáljuk meg azt a kicsit a lehető legjobban kihasználni. Haladók akár a fényterápiával is tehetnek egy próbát.
  • Töltsünk időt azokkal az emberekkel, akik fontosak számunkra. Mindegy, hogy kint vagy bent, este vagy napközben, ezerfajta programot tervezhetünk a barátainkkal, családunkkal a mozimaratontól kezdve a közös főzéseken át a kirándulásokig. A jó társaságban eltöltött idő mindenkit felvidít.
  • Aludjunk! Ne vigyük persze túlzásba, ne válasszuk az ágyat minden más helyett – az viszont tényleg nagyon fontos, hogy jól kipihenjük magunkat az éjszaka, ezzel maximalizálva a nappali energiaszintet.
  • Táplálkozzunk egészségesen, fogyasszunk bőséggel friss zöldségeket, összetett szénhidrátokat és a lehető legtöbb fehérjét természetes forrásokból! Ép testben ép lélek, ahogy a mondás is szól.
  • Próbáljunk ki új hobbikat! Önmagában már az is nagyon izgalmas, amikor az ember megtapasztalja, milyen jó hatással van rá valami, ami addig kimaradt az életéből. Hát még ha azt is felfedezi, hogy jó ebben az új tevékenységben!
  • Ha lehetőségünk van rá, nyugodtan jutalmazzuk meg magunkat, adjunk magunknak egy hosszú hétvégére nyúló kikapcsolódást, wellnesst! Az ilyen kirándulások felvillanyozzák az embert, emellett pedig a pihenés is jótékony hatással lesz ránk.

Fontos megérteni, hogy az évkezdés nem arról szól, hogy hirtelen minden megváltozik. Ne pakoljunk magunkra felesleges stresszt! A változás időbe telik, és apró lépésekkel érhetjük el a kívánt eredményeket. Ne terheljük túl magunkat hirtelen jött elhatározásokkal vagy kényszeres változtatásokkal, inkább fogadjuk el, hogy a fejlődés és a változás fokozatosan történik.

Hirdetés

Nyerje vissza életkedvét!

Télen sokan érzik magukat tartósan lehangoltnak, fásultnak, kedvetlennek. Ebben számos tényező szerepet játszhat, köztük a napfény hiánya, a borús-hideg időjárás, de a stresszel teli, monoton, szürke hétköznapok is. Ha úgy érezzük, nem tudunk úrrá lenni rosszkedvünkön, segíthet az orbáncfű kivonatát tartalmazó Remotiv extra. Ez a patikában, vény nélkül kapható növényi gyógyszer képes javítani a hangulatot, fokozza a motivációt és csökkenti az enyhe depresszió további tüneteit.

Phytotec Hungaria Bt. Vény nélkül kapható, orbáncfűkivonat-tartalmú gyógyszer

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

A cikk a Phytotec Hungária Bt. támogatásával készült.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik