Élet-Stílus

„A Playboy ízelítőt ad a nagyvilági életből, de ez nem tart örökké” – felidézzük a tragikus sorsú címlaplányok alakját

PA Images / Getty Images
Eve Stratford középen, akit meggyilkolva találtak londoni lakásán 1975-ben. 
PA Images / Getty Images
Eve Stratford középen, akit meggyilkolva találtak londoni lakásán 1975-ben. 
Marilyn Monroe, Jayne Mansfield, Sharon Tate, Eve Stratford, Dorothy Stratten, Ellen Louise Star Stowe, Elisa Bridges, Anna Nicole Smith, Jasmine Fiore, Cassandra Lynn Hensley, Stephanie Adams, Christina Carlin-Kraft, Ashley Mattingly. A felsorolásban szereplő tizenhárom nő életében a Playboy-nyusziknak járó hírnéven túl még egy közös pontot biztosan találhatunk: nem természetes halált haltak. Kik voltak ők, hogyan érte őket a vég, és a tragikus sorsuknak volt-e közük Hugh Hefner médiabirodalmához?

Még egy köszönömöt sem kaptam azoktól, akik milliókat kerestek egy meztelen Marilyn-fotóval. Nekem kellett megvennem egy példányt a magazinból, hogy egyáltalán láthassam magam rajta

idézi a Playboy legelső számának címlapján szereplő Marilyn Monroe egykori mondatait a Washington Post.

A nyuszis magazinnak már az indulása is előrevetítette, mennyire tisztességes bánásmódra és egészséges életvitelre számíthatnak a jövőbeni playmate-ek: a modell fotói a beleegyezése nélkül kerültek ki az első Playboy címlapjára 1953 decemberében. A világ legismertebb aktképeiért Hugh Hefner 500 dollárt fizetett – azonban ebből a színésznő mindössze 50 dollárt (mai árfolyamon nagyjából 200 ezer forint) kapott. Monroe és Hefner soha nem is találkoztak, csak telefonon beszéltek.

12 / Universal Images Group / Getty Images Marilyn Monroe az első Playboy magazin címlapján.

Szexikonok

A Norma Jeane Mortenson néven született Monroe életét és 1962-ben bekövetkezett halálát számtalan műalkotás feldolgozta (legutóbb az Andrew Dominik rendezte Szöszi), arra viszont máig nincs határozott válasz, hogy az őt ért traumák sora vezetett-e öngyilkossághoz, a kommunisták ölték meg, esetleg a Kennedy fivérek vagy épp az olasz maffia. Bár Hefner sosem találkozott azzal a nővel, aki berobbantotta a márkáját, halála előtt úgy végrendelkezett, hogy a vele azonos évben született szexszimbólum közelében helyezzék örök nyugalomra.

Monroe mellett Jayne Mansfield volt az egyetlen olyan hollywoodi színésznő, aki az 50-es években feltűnt a Playboy-ban. Bár a két nő hasonlóképp élete meg a „buta szőke” sztereotipizáló skatulyát, viszonyuk nem volt felhőtlen, amihez annak is köze lehetett, hogy Mansfieldet a „szegény ember Marilyn Monroe-jaként” emlegették – mindeközben összehasonlítva Monroe 50 dolláros fotóival, Mansfield egy évvel a magazin első számának megjelenése után 300 dollárt kapott egy néhány perces filmszerepért. A kétes értékű siker mellett alkoholistává vált Mansfield csak öt évvel élte túl riválisát: egy fellépése után brutális autóbalesetet szenvedett.

Míg Mansfield botrányokkal kísért élete végét jelentette 1967, ugyanez az év Sharon Tate számára a Playboy-címlapot hozta el, ő pózolt a magazinnak nyuszijelmezben. Két évvel később – immár Roman Polanski 9 hónapos terhes feleségeként– viszont ő is követte tragikus sorsú társait, mikor a Charles Manson vezette banda hátborzongató kegyetlenséggel meggyilkolta őt, és vele együtt kilenc másik embert.

Címlapon, filmben, könyvben, zenében

2023. november 13-án került adásba a brit ITV1-on az Eve Stratford meggyilkolását körüljáró kétrészes dokumentumfilm, ami művészi értékét tekintve ugyan erős kritikát kapott, ugyanakkor közel ötven év távlatából újra beszédtémává tett egy máig megoldatlan rejtélyt. A fő kérdést meg is válaszoljuk: nem tudni, ki vágta el a 22 éves nő torkát 1975. március 18-án a modell saját lakásában. Amit tudunk, hogy a német származású Stratford a londoni Playboy Klubban dolgozott, magazinok címlapján pózolt, és a Playboy Bunny Murdert rendező Marcel Theroux szerint egy sorozatgyilkos áldozatává válhatott.

Jelen állás szerint az Eve Stratford halálát feldolgozó képsorok a legfrissebbek, melyek a mára OnlyFans-re hajazó, csupán online látogatható Playboy márkához köthetők, de a múltban számos film és sorozat foglalkozott a nyuszilányokkal és elsőszámú sugardaddy-jükkel (gondoljunk akár a legismertebbre, A Playboy-villa lányaira). A legkorábbi alkotások között az 1981-ben bemutatott Death of a Centerfold: The Dorothy Stratten Story és a két évvel később vetített, Bob Fosse rendezte Star 80: Egy aktmodell halála című filmdrámát találhatjuk, melyek Dorothy Stratten meggyilkolását dolgozzák fel. A Marilyn Monroe nyomdokaiban lépkedő színésznő 1979 augusztusában tűnt fel először a címlapon, következő évben pedig őt választották az év playmate-jének. Egy újabb évvel később, 1980. augusztus 14-én, mikor a 20 éves modell a válóperes papírjait szerette volna aláíratni Paul Sniderrel, a férje megerőszakolta, majd egy sörétes puskával agyonlőtte.

Kulturális adalék

Peter Bogdanovich filmrendező The Killing Of The Unicorn– Dorothy Stratten 1960–1980 című könyvében Hefnert és a Playboy-t hibáztatta Stratten halála miatt. Hefner így látta ugyanezt: „Dorothy tragikus halálát semmiképp sem a Playboy-jal való kapcsolata okozta, hanem egyértelműen a Peter Bogdonavich-hoz fűződő viszony miatt felbomló házassága.” A Red Hot Chili Peppers később a Californication című szám refrénjében emlékezett meg az unikornisról, vagyis a meggyilkolt playmate-ről.

A lány csillagos tetkóval

„Ha szeretted volna fenntartani a karriered, akkor tanácsos volt Hefnerrel ágyba bújni. És nem csak vele. Bárki, aki megjelent a villában, odament hozzá és őt választotta, azzal le kellett feküdnie. Hefner elég nyilvánvalóvá tette Star előtt, hogy ezt kell tennie, ha szeretné megtartani ezt az életstílust” – az idézet a Playboy Murders sorozat 2023. február 20-án vetített, The Girl With The Star Tattoo című részben hangzik el, amelyben Ellen Louise Star Stowe gyilkosságát ismertetik.

Star Stowe még Dorothy Stratten felbukkanása előtt, 1977 februárjában került a Playboy-hoz. Képeit akkori kedvese, Gene Simmons küldte be a magazinhoz, a Kiss együttes basszusgitárosának ajánlása pedig egyenes utat jelentett a címlapig – ezzel együtt a drogfüggőség, az alkoholizmus és a szexuális kizsákmányolás is a nő életének részévé vált. Stowe az éjszaki élet hatására fokozatosan épült le, míg egy alkalommal összeveszett Hugh Hefnerrel.

Észrevette, hogy egy következő csapat van feltörekvőben. Ott mindig volt forgalom, hiszen, amint elkezdted elveszíteni a tökéletes 18–19 éves bőrödet, látták, hogy többé már nem az a friss, fiatal lány vagy a szomszédból. Akkor neked nagyjából véged. Még egy gyerek vagy, de az ő világukban már elhasználtak

mesélte Starról Stella Tetenbaum, aki abban az időben hostessként dolgozott a villában.

A Playboy-birodalomban nem volt megengedett Hefnerrel vitázni, így Starnak költöznie kellett, Gene Simmons elhagyta, címlapra kerülése után húsz évvel pedig egy máig ismeretlen tettes meggyilkolta az akkor már sztriptíztáncosként és prostituáltként dolgozó nőt.

„Betakartam egy takaróval, mert nem akartam így látni”

Az időrendben következő Elisa Bridges és Anna Nicole Smith túladagolás következtében veszítették életüket az ezredforduló után. Az 1994-ben címlapra került Bridges holttestére 2002-ben egy Hugh Hefnerhez közeli férfi kastélyában akadtak rá, táskájában egy üveg Xanaxszal, valamint szervezetében heroin, metamfetamin, meperidin (fájdalomcsillapító) és alprazolam (szorongásoldó) egyvelegével – a halottkém balesetnek minősítette az ügyet. A 28 évesen elhunyt modell után öt évvel, 2007 februárjában jutott hasonló sorsra Anna Nicole Smith egy hotelszobában: véletlen gyógyszer-túladagolás következtében halt meg (a tragikus sorsú modellről ebben a cikkükben írtunk részletesebben).

A 2000-es évek végén találták holtan Jasmin Fiore-t is, a még 18 éves korában címlapra került nyuszilányt. A modellt olyan brutalitással végezte ki egykori szerelme, hogy végül csak a mellimplantátumának sorozatszáma alapján tudták beazonosítani a kukába kidobott, feldarabolt holttestét.

„Ami tragikus Jasmine Fiore történetében, hogy ő minden jel szerint szerelmes volt. A támadás attól az embertől indult, aki a legközelebb állt hozzá. Hírnév, drogok, pörgős élet vette körül őket. Ami ebben igazán ijesztő, hogy a gyilkosod akár a párod is lehet” – mondja Holly Madison, az egykori playmate a Playboy Murders Fiore halálát feldolgozó epizódjában.

A sorozat Christina Carlin-Kraft 2018-as meggyilkolásával is foglalkozik, akiről gyilkosa, Jonathan Harris a következőket vallotta a bíróságon: „Betakartam egy takaróval, mert nem akartam így látni. Tudtam, hogy súlyosan megsérült.” A vallomás szerint a férfi Carlin-Kraft drogdílerje és alkalmi szeretője volt, akivel a gyilkosság éjszakáján összevesztek, miután a modell nem szeretett volna fizetni a kábítószerért. A 35 éves nő szervezetében csak alkoholt találtak, míg a férfi kokaint, marihuánát és szintetikus füvet is fogyasztott aznap, mikor agyonverte, majd megfojtotta áldozatát.

Magasélet

A Playboy ízelítőt ad a nagyvilági életből, de ez nem tart örökké

hangzik el Holly Madisontól a már említett Playboy Murders sorozatban.

Rajta kívül több megszólaló is nyilatkozik arról, hogy a márka által a fiatal lányok válthattak jegyet ehhez a bizonyos high life-hoz, mely egyenlő volt az éjszakai élettel, a nagy nyilvánosság előtti csillogással, valamint az alkoholfogyasztással és kábítószer-használattal. Utóbbiak közreműködésével pedig éppen egy folyamatosan zuhanó gépre szálltak fel – így tett például a 2014 januárjában drogtúladagolásban elhunyt Cassandra Lynn Hensley. A 34 éves playmate testét egyik barátja fedezte fel lakásának fürdőkádjában, de már hiába próbálta őt újraéleszteni. Négy évvel később Stephanie Adams követett el öngyilkosságot, mikor 7 éves kisfiát magával rántva kiugrott egy New York-i szálloda ablakán. Adams tettének hátterében a depressziója és a volt párjával folytatott vitája állhatott, ahogy hozzá hasonlóan a 2011-ben címlapra került Ashley Mattingly is családon belüli erőszak áldozataként vetett véget életének 2020. április 15-én texasi otthonában, Austinban.

Mikor a Fox műsorában arról kérdezték Holly Madisont, vajon a nézők a Playboy Murders sorozatban bemutatott gyilkosságokat magyarázhatják-e azzal, hogy ezek a nők a rivaldafény miatt jobban ki voltak téve ilyen jellegű veszélyeknek, vagy ennek van-e valamilyen szimbolikus jelentése, az egykori nyuszilány így válaszolt:

Azt gondolom, ezek bárkivel megtörténhetnek. Sajnos, ha megkapod a playmate címet, az időnként átfordulhat egy olyan kapcsolatba, ahol a férfi, miközben vágyik rá, hogy a karjaiban tarthasson egy címlaplányt, az ezzel járó féltékenységet már nem tudja kezelni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik