Szórakozás

„Életem során mindenki bántott” – a 15 éve elhunyt Anna Nicole Smith neve összeforrt a tragédiával

Paul Harris / Getty Images
Paul Harris / Getty Images
A napokban jelentették be, hogy nemsokára érkezik az életrajzi film az egykori címlaplányról, aki 39 évesen gyógyszer-túladagolásban hunyt el. Anna Nicole Smith életét végig tragédiák kísérték: gyermeke elvesztése, elrontott mellműtétje és a nála hatvan évvel idősebb férje halála mind hozzájárult gyógyszerfüggőségéhez és szorongásaihoz.

Anna Nicole Smith 2007-ben hunyt el, de személye a mai napig megosztó maradt: sokak szerint szimplán közönséges volt, mások viszont egy meg nem értett, rejtélyes ikonnak látták, aki kivételes módon értett ahhoz, hogyan mozogjon és viselkedjen a kamera előtt, illetve hogyan vonzzon magára minden tekintetet. A Vickie Lynn Hogan néven született sztárt már gyerekkorában tragédiák érték: elmondása szerint kislányként rendszeresen bántalmazta az egyik családtagja. Olyan mélyszegénységben éltek, hogy télen még fűtésre sem volt pénzük, sokszor pedig a szomszédos bárból lopták a vécépapírt. Smith tizennégy volt, amikor kibukott a gimnáziumból, a tizedik osztályt már nem fejezte be. Miután nem akarta folytatni az iskolát, munkát keresett és egy gyorsétteremben kezdett dolgozni pincérként. Pár évvel később feleségül ment az étterem tulajdonosához, akitől tizennyolc évesen teherbe esett. Néhány évvel fia születése után összepakolta a holmiját és elhagyta a férjét, aki állítása szerint bántalmazta őt. Elköltözött, és egy sztriptízbárban dolgozott táncosként, amivel sikerült annyi pénzt félretennie, hogy megműttesse a mellét.

Jeff Kravitz / FilmMagic / Getty Images Anna Nicole Smith

Plasztikai műtét, anyaság és sztriptízbár

Szilikonos mellimplantátumokat a hatvanas évektől kezdtek alkalmazni. A kilencvenes években viszont egyre több pert indítottak amiatt, mert az implantátum különböző szövődményeket, betegségeket okozott. Az ezredforduló előtt Anna Nicole Smith is elhatározta, hogy megműtteti melleit, hogy elérje az általa vágyott ideális alakot. Ehhez alapból több műtétre volt szükség, de az egyik szilikon pár évvel később kiszakadt, emiatt pedig ismét operációra szorult. Állítólag azért szokott rá a fájdalomcsillapítóra, hogy elviselje a fájdalmat, amit (méreteik miatt) a szilikonok okoztak. Smith egyébként saját bevallása szerint egy modern Marilyn Monroe-nak képzelte magát.

Matthew Peyton / Getty Images Anna Nicole Smith a Heatherette divatbemutatón 2004. február 12-én.

Akkori munkahelyén, egy texasi sztriptízbárban ismerte meg J. Howard Marshall milliárdos olajmágnást, akivel elmondása szerint „kölcsönösen gondoskodtak egymásról kapcsolatuk alatt”. Marshall befolyásos családba született, a Yale Egyetem jogi karán végzett, majd az 1960-as években a Koch Industries olajvállalattal kötött üzlete miatt iszonyatosan meggazdagodott: a houstoni származású férfi hamar milliárdossá vált. Smith nem sokkal az után ismerte meg, hogy az üzletember felesége arcfelvarrásakor műtét közben váratlan komplikáció lépett fel, amibe a nő belehalt. Az akkor nyolcvanhat éves Marshallról és megismerkedésükről Smith azt mesélte, hogy éppen táncolt, mikor meglátta Marshallt, aki magányosan üldögélt egyedül. Megsajnálta, odament hozzá beszélgetni, majd szinte rögtön barátok lettek. Onnantól kezdve a férfi folyamatosan udvarolt neki – állítólag több millió dollárnyi ékszert, autót és ruhát ajándékozott neki, majd pár év után többször is megkérte a kezét. Smith elmondása szerint azért nem mondott igent, mert szerette volna saját maga rendbe hozni az életét, és önerőből eltartania fiát, illetve magát.

Playboy-korszak és férje halála

Marshallal való megismerkedésük idején Smith éppen egy testépítővel, Clay Spiresszal is egy párt alkotott, aki rávette a nőt, hogy menjen el egy Playboy-modellválogatóra. Eleinte félt a vetkőzéstől, később azonban annyira komfortosan érezte magát a kamera előtt, hogy hamar címlapra került ruha nélkül. 1993-ban már az év címlaplányának választották, később a Playboy-világon kívül is ismerni kezdték a nevét – ekkor vette fel az Anna Nicole nevet, lassan pedig beindult filmes karrierje is. Az igazi áttörést egy Guess Jeans-kampány hozta meg számára, amibe Claudia Schiffer helyett ugrott be modellként.

Úgy érzem, végre vagyok valaki. Már úgy gondolom, tudok valamit

mondta erről az időszakról Smith, akit kinézete és szórakoztató személyisége miatt egyre több helyre hívtak szerepelni. Ekkoriban még próbálta titokban tartani, hogy köze van a milliárdos Marshallhoz, mert attól félt, ha kitudódik, azt fogják gondolni, hogy nem saját maga érte el a sikereit. 1994-ben végül összeházasodtak, és hogy így is érzékeltessük, milyen híres volt ekkor Smith, az esküvőről készült fotót egymillió dollárért szerezte meg a People magazin egy lesifotóstól.

Greg Smith / Corbis / Getty Images Anna Nicole Smith és J. Howard Marshall közös képe Marshall koporsója mellett.

Alig egy év múlva Marshall meghalt, ezt pedig az ilyenkor szokásos hagyatéki eljárás követte. Ekkor felbukkant az olajmágnás fia, Pierce Marshall, aki követelte magának apja pénzét. Mivel Smith hivatalosan nem szerepelt férje végrendeletében, ezért nem kapott semmit – ennek ellenére a bíróságon elmondta, hogy Marshall megígérte neki a vagyona felét, ami „jár neki, mivel a házastársa”.

Nagyon sok pénzbe kerül az, hogy én ilyen legyek. Rengeteg mindent kell tennem ahhoz, hogy így nézzek ki

– utalt kinézetére, majd el is mondta a tárgyaláson, hogy férje több százezer dollárt költött csak erre a célra. A végrendelet körül kialakult huzavona olyan hosszú ideig tartott, hogy sem Anna Nicole Smith, sem pedig Pierce Marshall nem élték meg az ügy lezárását. A pereskedés annyira felemésztette Smith-t, hogy évekkel később már anyagi problémákkal küzdött, amin nem segített egyre durvább gyógyszerfüggősége sem. A kétezres évek elején egyre kevesebb filmben kapott szerepet, így lehetősége sem volt kitörni a sztereotip szerepekből, és második férje miatt ekkor már nem is vették túl komolyan a szakmában, tekintve, hogy korábban folyamatosan a bulvármagazinok címlapjain szerepelt.

M. Caulfield / WireImage / Getty Images Anna Nicole Smith a 2005-ben rendezett MTV Australia Video Music Awardson.

The Anna Nicole Show

Kapott viszont egy lehetőséget 2002-ben, mégpedig saját valóságshow-t, melynek fő célja volt, hogy kiderüljön, mi történt Smith-szel miután eltűnt a médiából. Nem sokkal korábban mutatták be az MTV csatornán Ozzy Osbourne családjának realityjét, melynek sikere után nem véletlen, hogy pénzzé akarták tenni Smith hírnevét is. A The Anna Nicole Show-t a szerkesztők főként arra a tényre élezték ki, hogy a modell alakja megváltozott, és ennek tükrében hogyan telnek a mindennapjai. A realityből két évadot is leforgattak, és egészen nagy sikere lett. Hogy kicsit jobban el tudjuk képzelni, milyen típusú műsorról van szó, összeszedtük Smith néhány aranyköpését:

  • „Na viszlát, kibaszott New York, egyszer sem sikerült lefeküdnöm senkivel!”
  • „Az egyetlen dolog, amit jobban szeretek a férfiaknál, az a pénz.”
  • „Vannak ezek a hülye szélvédő matricák, amiken az a felirat olvasható: »Szarságok történnek, aztán meghalunk«. Olyan kellene, amin azt írják: »Szarságok történnek, aztán élsz tovább«. Mert ez az igazság.”
  • „Szeretem a gyors férfiakat, a gyors autókat és a gyorskaját.”

2004-ben került újra címlapokra, mert az AMA-n Kanye West felkonferálásakor egyszer csak annyit mondott, miközben felemelte a kezét: „Tetszik a testem?”. Sokak szerint már akkor is mentális problémákkal küzdött, gyógyszereket szedett, és a valóságshow-ját inkább szomorú volt nézni, mint vicces.

Nagyon nehéz, rengeteg mindenen keresztül mentem. Amikor felszedtem néhány kilót, az emberek azt gondolták, hogy csak bulizom és élem az életem. Pedig pánikrohamaim vannak, a férjem meghalt, és az emberek szerint engem ez hidegen hagy.

2006-ban Anna Nicole Smith bejelentette, hogy második gyerekével várandós, pár nappal lánya születése után pedig fia, Daniel gyógyszer-túladagolásban meghalt. Smith utolsó „botránya”, hogy a fotósként tevékenykedő Larry Birkhead, akivel korábban viszonya volt, bejelentkezett, hogy ő a kislány vér szerinti apja. Akkori párjával, Howard K. Sternnel ettől függetlenül végül úgy döntöttek, nem csináltatnak apasági tesztet, majd a Bahamákra utaztak és összeházasodtak. Dokumentumok és papírok híján viszont a házasságot nem ismerték el, ennek ellenére a lányukat, Dannielynnt Stern gyerekeként anyakönyveztek.

2007 februárjában Anna Nicole Smith-t holtan találták a floridai hotelszobájában, halálát a gyógyszerei keveredése miatti véletlen túladagolás okozta. Kislánya ekkor csak pár hónapos volt. Smith halála után elvégezték a szükséges DNS-vizsgálatot a lányán, melyből kiderült, hogy apja nem Stern, hanem Larry Birkhead, aki azóta is egyedül neveli a kislányt. Halála előtti utolsó interjújában Smith arról beszélt, úgy érzi, egész életében csak kihasználták.

Életem során mindenki bántott, borzalmas dolgokat mondott rólam, vagy éppen beperelt. Iszonyatosan megterhelő számomra a saját életemet élni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik