Tudomány

Így halt meg Hollywood legnagyobb szexszimbóluma

Minden idők egyik legnagyobb szexszimbólumát annak ellenére igyekezték beskatulyázni a tehetségtelen, „buta szőke” karakterébe, hogy öt nyelven beszélt és 163-as IQ-val rendelkezett – írja a Múlt-kor.hu. Jayne Mansfield 1933. április 19-én született Vera Jayne Palmer néven, és korán, 17 évesen ment férjhez Paul Mansfieldhez.

Első színészi megbízatását a Lux Video Theatre című CBS-sorozatban kapta, amelyet a társaság 1954. október 21-én sugárzott, a néhány perces szerepéért és zongorajátékáért akkor jelentős összeget, 300 dollárt fizettek neki. Nemcsak a filmes, hanem modellkarrierje sem úgy indult, ahogy szerette volna: szerepet kapott egy fürdőruhás reklámban, ám a megrendelők végül levágatták őt a kész anyagról túlságosan feltűnő mellei miatt.

Ám adottságait később azért sikerült máshol kamatoztatnia, hiszen Marilyn Monroe mellett Jayne Mansfield volt az egyetlen olyan hollywoodi színésznő az ötvenes években, aki szerepelhetett a korszak leghíresebb magazinja, a Playboy címlapján. 1955 februári címlapra kerülése nemcsak a magazin példányszámát növelte, de karrierjének gyors fellendüléséhez is nagyban hozzájárult.

Archives du 7eme Art / Photo12 / AFP Jayne Mansfield

Beskatulyázták

Az ötvenes évek közepétől egyre nagyobb ismeretségre tett szert, kisebb szerepekkel ugyan, de filmes karrierje is szép lassan beindult. Többek között Jayne hűtlenségei miatt házassága véget ért 1958-ban, és akkortájt anyagi gondjai is megoldódtak, nagyszüleitől mai értékén 1,19 millió dollárt örökölt.

1957-ben a The Burglar röpítette a népszerűség csúcsára, a következő néhány évben forgatta legsikeresebb filmjeit. A szeszélyes autóbusz című John Steinbeck-darabból készült filmben egy utcalányt alakított hitelesen, jutalma Golden Globe-díj lett. A filmtörténetbe azzal írta be magát, hogy ő volt az első amerikai filmsztár, aki teljesen meztelenül mutatkozott a vásznon 1963-ban, a filmet Clevelandben be is tiltották, másutt azonban özönlöttek rá a nézők.

A benne rejlő színészi tehetséget azonban nem sokszor mutathatta meg, mert színésznői ambícióit nem vették komolyan, valódi elmélyültséget kívánó szerepet alig kapott. A rendezők és a producerek könnyed komédiákban számítottak rá, a közönség pedig nem jellemformálására, hanem tökéletes idomaira volt kíváncsi. Beskatulyázták a buta szőke szerepkörébe, és ráragadt a szegény ember Marilyn Monroe-ja kifejezés. Ennek Monroe egyáltalán nem örült, úgy érezte, hogy Mansfield parodizálja őt, és komolyan fontolgatta, hogy pert indít ellene.

Magyar férj

Második férjével, a magyar származású testépítő bajnokkal, az 1955-ös év Mr. Universe-ével, Mickey Hargitayval egy New York-i klubban ismerkedett meg még 1956-ban. Az első találkozásból rögtön szerelem lett, és miután a színésznő visszatért egy negyven napos európai turnéról, Hargitay egy tíz karátos gyémántgyűrűvel kérte meg a kezét.

Az esküvő után Mansfield és Hargitay ezt követően nemcsak az életben, hanem a szórakoztatóiparban is egy párost alkottak, közös színpadi showműsorokban léptek fel, amelyek során Jayne leopárdmintás, a képzeletre nem sokat hagyó bikinije országos méretű beszédtéma lett. Látványos műsoraik óriási népszerűségnek örvendtek, és látszólag úgy tűnt, hogy a magánéletük is rendezett keretek között zajlik. Három közös gyermekük született, Mickey, Zoltan és Mariska Hargitay, akik közül az utóbbi szintén színésznő lett.

Brutális baleset

A botrányok 1962 körül kezdték egyre inkább körbe lengeni a Hargitay-villát. Nyilvánosságra kerültek Jayne titkos viszonyai, 1963-as válásuk ezért jókora publicitást kapva, elég hangosan zajlott le. Harmadik, egyben utolsó házassága hamar válással végződött. Matt Cimber (Matteo Ottaviano) olasz származású filmrendezőhöz 1964-ben ment hozzá, de már 1965-ben beadták a válókeresetet. Mansfield egyre súlyosabb alkoholproblémái, valamint korábbi szeretőinek megtartása és a velük való nyilvános megjelenések hamar aláásták a két ember kapcsolatát, bár a rövid életű házasság ellenére a színésznő így is életet adott közös gyermeküknek.

Ekkorra már nemcsak a magánélete, hanem karrierje is romokban hevert: olcsó burleszkekben, igénytelen showműsorokban – egyre gyakrabban részegen – lépett színpadra, szeretőivel és férjével hatalmas botrányokat okozott, amelyek gyakran verekedéssé fajultak.

Állítólag ismét egyre közelebb került második férjéhez, Mickey-hez, akivel azonban már sohasem lehettek egymáséi. 1967. június 28-án este egy fellépésről New Orleans-ba tartva Buick Electra személygépkocsija a közúton haladva nagy sebességgel, fékezés nélkül egy nyerges vontató hátuljába csapódott. Az első ülésen ülő három felnőtt – a sofőr, Jayne, valamint ügyvédje és akkori partnere – azonnal szörnyethalt, a hátsó ülésen utazó három gyermeke azonban a csodával határos módon apróbb sérülésekkel megúszta az ütközést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik