Élet-Stílus

A stressz okozta érzelmi, lelki és testi tünetek

Getty Images
Getty Images
A testünk és a lelkünk is bánja, ha eluralkodik rajtunk a stressz.

A modern élet gyakran tele van stresszforrásokkal, és bár egy bizonyos szintű stressz normális, ha elszabadul, és hosszú távon fennáll, komoly hatással lehet az érzelmi, lelki és testi egészségre is. Most végigvesszük, melyek lehetnek a stressz által okozott érzelmi, lelki és testi tünetek, és hogyan lehet ezeket kezelni.

Érzelmi és lelki tünetek

  • Szorongás: A stressz gyakran jár szorongással, ami olyan érzést kelt, mintha valami veszély fenyegetne, még akkor is, ha nincs konkrét oka. Az állandó szorongás gátolja a nyugodt és kiegyensúlyozott életvitelt, valószínűleg nincs olyan ember, akinek az életét ne nehezítette volna már meg.
  • Depresszió: A hosszantartó stressz depressziót okozhat. A depresszióval küzdők gyakran elveszítik érdeklődésüket és örömüket az életben, és érzelmi sérülésekkel küzdenek. Az ilyen állapotot felismerni magunkon már eleve nem egyszerű dolog, kijönni a depresszióból pedig még keservesebb tud lenni.
  • Düh: A stressz növelheti az ingerlékenységet és a dühreakciókat. Az emberek hajlamosak elfojtani a dühüket, ami hosszú távon feszültségekhez vezethet. Gondoljunk csak azokra a szituációkra, amikor valaki csak magában fortyog, nem nyer feloldozást, aztán egy ponton robban a bomba.
  • Alvásproblémák: Az állandó gondolatok és az éjszakai aggodalmak megnehezítik az elalvást és a nyugodt éjszakai pihenést, de ha nem is kattog az agyunk folyamatosan, a felfokozott stresszes állapot már önmagában ellehetetleníti a nyugodt alvást.
  • Csökkenő önértékelés: Talán nem gondol elsőre mindenki erre az összefüggésre, de stressz hatására sokan elveszítik az önbizalmukat és önértékelésüket. Az önbántalmazó gondolatok és érzések állandósulhatnak ilyenkor.

Testi tünetek

  • Fejfájás: A stressz gyakran okoz fejfájást, beleértve az úgynevezett tenziós fejfájást és migrént is. Ennek oka, hogy a koponya és a nyak izmai egyszerűen befeszülnek a stressz hatására.
  • Gyomorproblémák: Stressz hatására a gyomorproblémák – például a gyomorfájdalom, hányinger és hasmenés – is gyakoribbá válhatnak.
  • Szívproblémák: A hosszan tartó stressz hozzájárulhat a magas vérnyomáshoz, és növelheti a szívbetegségek kockázatát.
  • Az immunrendszer legyengülése: A stressz a test immunrendszerét is gyengítheti, ami hajlamosabbá tehet a betegségekre és fertőzésekre.
  • Izomfeszülés: Az izmok hosszú távú feszülése és szorítása szintén a stressz következménye lehet, ami izomfájdalmakhoz és fájdalmas izomgörcsökhöz vezethet.

De mit tehetünk?

Fontos tudnunk, hogy a stressz kezelése és megelőzése kulcsfontosságú az érzelmi, lelki és testi egészségünk szempontjából. A legjobb, amit tehetünk, természetesen az, ha segítséget kérünk akár szakembertől is, de ezen felül is léteznek olyan praktikák, amelyekkel csökkenthetjük a ránk nehezedő nyomást. A legfontosabb, hogy ismerjük fel, mi okozza a stresszt, hiszen lehetséges, hogy vannak olyan tényezők az életünkben, amelyeken könnyedén tudunk változtatni. A tudatos jelenlét (mindfulness) gyakorlása segíthet csökkenteni a stresszt. Koncentrálj arra, ami épp most történik, és ne aggódj a múlt vagy a jövő miatt!

Ne féljünk beszélni valakivel a stresszről vagy a problémáinkról, lehet, hogy barátok, családtagok, vagy akár egy kolléga is segíthet. Ugyanakkor ne feledkezzünk el a rendszeres testmozgás és a szabadidős tevékenységek stresszoldó hatásáról sem!

Legvégül pedig véssünk az eszünkbe egy jó tanácsot: az elvárásokra merjünk nemet is mondani, hiszen mégiscsak az egészségünk az első!

Hirdetés

Feszültség? Alvászavar? – Sedacur forte

A Sedacur forte a valeriána, komló és citromfű kivonatát tartalmazó, vény nélkül kapható gyógyszer, amely napközben oldja a feszültséget, este segíti az elalvást és a nyugodt éjszakai pihenést. Klinikailag igazolt hatású. Nappal nem álmosít, nincs negatív hatással az autóvezetésre, és nem befolyásolja a koncentrációt sem. 30 és 60 szemes kiszerelésben is elérhető.

 

Vény nélkül kapható gyógyszer

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

A cikk a Phytotec Hungária Bt. támogatásával készült.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik