Élet-Stílus

Lánynak indult, a szocialista nevelés jegyében kezdett köpni, és még az űrben is járt a 60 éves TV Maci

Balogh Zoltán / MTI
Balogh Zoltán / MTI
Generációkat motivált a fogmosásra a 60. születésnapját hivatalosan október 23-án ünneplő bábfigura, az esti mesét jó gyerek módjára takarítással és tisztálkodással felvezető TV Maci, mégis kevesen tudják, hogy a karakter már vagy ötször esett át ráncfelvarráson. A kerek évforduló alkalmából felidézzük Magyarország örökifjú medvebocsának történetét.

Bár 1963. április 15-én debütált a Magyar Televízió képernyőjén az – eleinte még a bemondók által felolvasott – esti meséket rendrakással és tisztálkodással felvezető TV Maci, a karakter hivatalos születésnapja október 23-án van.

Ezen a napon született a karakter szülőanyja, a szignálok eredeti forgatókönyveinek írója, Bálint Ágnes – akinek a népszerű mackó mellett olyan mesehősöket is köszönhetünk, mint Mazsola, Tádé, Frakk, Kukori és Kotkoda vagy a Vízipók.

A TV Maci történetét és tudatformáló szerepét bemutató, Médiakutatóban megjelent tanulmányban idézett 1958-as határozat szerint a televízió Gyermek és Ifjúsági főosztályát – ahol a TV Maci karakterét is kiötlötték – azzal a céllal hozták létre az 1950-es évek végén, hogy ott „gyermek és ifjúsági nézők szocialista nevelését szolgáló műsorokat” készítsenek. Azonban a vizuálisan nem túl izgalmas mesemondás, amivel 1962 novemberében elindultak a 3–8 éves korosztálynak szánt esti mesék a tévében, nem volt kellően lebilincselő a gyerekek számára, ezért az évtizedeken át az írónő által vezetett főosztályon arra jutottak, feldobják a programot egy valamivel mozgalmasabb eleje és vége főcímmel. Az ötlet megvalósításával két legyet ütöttek egy csapásra, hiszen a lehetőséget a bábanimációval való kísérletezésre is felhasználták.

Bauer Sándor / Fortepan 1963

A barátságos – az alkotói szerint örökké óvodáskorú – medvebocs mellett más verziók is felmerültek: egy szigorú doktorbácsi-báb és egy (nagyméretű televízió édesanyjának segítő) tv-bébi is lehettek volna az esti mesék házigazdái, ám végül a gyereket kedvesen fogmosásra nevelő, eredetileg Fogmosó macinak nevezett TV Maci lett a befutó.

Csipkés kislányruháktól az űrruháig

A mackó élete már az első évtizedekben is sok izgalmat tartogatott. Először a mesemondókat váltották le a rajzfilmek és a bábanimációk, majd a TV Maci bábját és otthonát cserélték le 1968-ban. A színes tévéadás elindításával ugyanebben az évben az is kiderült, hogy a TV Macinak barna szőre van.

A szocialista ipar már az évtized első felében belefogott a TV Macik gyártásába; a különböző barkácsmagazinokban pedig olyan útmutatók is megjelentek, amik alapján a kevésbé tehetősek – és a a hiánygazdaság vesztesei – az otthonuk melegében akár gesztenyékből is készíthettek saját TV Macit a gyereküknek.

A nézőktől sorra jöttek a visszajelzések. Közösségi média és kommentszekció hiányában

nézői levelekben kritizálták a maci fogmosási szokásait, valamint azt is kifogásolták, hogy rossz példát mutat azzal, hogy nem hord papucsot, és nem vesz fel pizsamát az alváshoz. A kritikákat végül azzal orvosolták, hogy az esti mese főcímébe idővel bekerültek ezek a tevékenységek is. Sőt, a játékok elpakolása is.

A rajongók emellett ajándéktárgyakkal is elárasztották a TV Macit – az alkotók elmondása szerint például egy olyan szőnyeg díszítette az egyik „lakását”, amit ajándékba küldtek neki.

A TV Maci eleinte csipkés ruhákat viselt – miközben fiú hangon gargalizált –, emiatt sokan azt gondolták róla, hogy lány, de később elkezdték olyan ruhákba öltöztetni, hogy az alkotók szándékai szerint nem nélkülinek tűnjön, és a kisfiúk is azonosulni tudjanak vele.

A második változat – amely mellett már megjelent a később Paprikajancsi néven ismertté vált társa elődje is – egészen 1981-ig volt képernyőn. Az ő története nemcsak azért izgalmas, mert a falusi környezetből panelházba költözött, hanem azért is, mert 1980-ban Farkas Bertalan társaságában űrutazást tett, az egyetlen magyar űrhajós még egy esti mesét is felolvasott a tévénéző gyerekeknek a Szojuz űrállomáson.

A különleges alkalomra pedig még űrruhát is készítettek a kozmoszba merészkedő bátor medvebocsnak – aki a kilövés idején még csupán 17 éve létezett.

Az űrutazás után ismét lecserélték a TV Macit, és a figura újabb inkarnációja ezúttal nemcsak új lakást, hanem egy gitárt is kapott. A tisztálkodás és a rendrakás mellett pedig néha a növényeket is meglocsolta az erkélyén.

Ezt a változatot – a tervezője állítólagos megbízhatatlansága miatt – két év után lecserélték, és 1983-ban bemutatkozott a TV Maci ma is ismert, negyedik változata, aki a szocialista erkölcsöknek megfelelő napi teendők bemutatása mellett a rendszerváltás környékén már olyan nyugati luxushóbortoknak is hódolni tudott, mint a legózás.

Kétszer is nyugdíjazták volna, de lehetetlen

Az eredetileg a szocialista erkölcsök átadására kitalált, kisgyermekeket rendszeretetre és tisztálkodásra nevelő TV Maci olyannyira az esti mesenézés szerves részévé vált, hogy még a rendszerváltás után sem tudott búcsút inteni neki a Magyar Televízió.

Amikor viszont mégis megpróbálkoztak vele, annak rendre közfelháborodás lett a vége.

Először még 1998-ban vették le a TV Maci által elindított esti meséket a Magyar Televízió műsoráról. A korábban idézett tanulmány szerint az ekkoriban elindult kereskedelmi tévék, a TV2 és az RTL – leánykori nevén RTL Klub – is megpróbált a közfelháborodás okozta hullámokra felülni, de egyik csatorna sem tudta megszerezni magának a karaktert. Közben a bulvársajtó arról cikkezett, hogy hajléktalanná vált a kis medvebocs.

A száműzött TV Maci visszatéréséért aláírásgyűjtéssel támogatott országos kampány indult, petíciók és panaszlevelek áradtak a televízió felé, és még a gyerekrajzversenyeken is az olyan pályaművek voltak többségben ebben az időszakban, amikkel Magyarország kedvenc medvéjéért szálltak síkra a gyerekek.

A tiltakozásnak meg is lett a hatása: fél évvel később, a TV Maci visszatérhetett a képernyőre, 2000-ben pedig még az a megtiszteltetés is érte, hogy neki állították ki az utolsó, papíralapú személyi igazolványt – amit állítólag motoros rendőrök kézbesítettek az MTV Szabadság téri székházába az év utolsó napján.

Legutóbb a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap, azaz az MTVA megalapítása után egy évvel, 2012-ben próbálták meg nyugdíjazni a TV Maci negyedik változatát. Akkor egy modernebb változattal akartak a fiatal tévénézőknek kedveskedni: egy olyan medvével, aki hazaérve leül a számítógép elé anélkül, hogy mesenézés előtt megmosná a fogát.

Azonban az emberek eddigre már hozzászoktak ahhoz, hogy a TV Maci jó szokásokra neveli a gyerekeiket, így a tévécsatornák helyett a világhálón szörfözgető ötödik mackót az illetékesek pár hónap után visszacserélték a negyedik változatra. És azóta is ő az, aki az esti meséket felvezeti minden hétköznap – bár a Petőfi TV 2023. október 25-i műsora alapján a tévét lekapcsolni és ágyba bújni mostanában már magányosan szokott.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik