Élet-Stílus

Steiner Kristóf az izraeli konfliktusról: Egy gyermek sorsa nem lehet az, hogy a nemzete korábbi tettei miatt haljon meg

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu
Szerinte tévút, ha arra próbálunk választ adni, hogy melyik fél szenvedett többet, vagy melyikük él régebb óta a területen.

Steiner Kristóf korábban évekig Izraelben élt, látott terrorcselekményt és átélt légiriadót is. A keddi Reggeliben videóhíváson keresztül beszélt arról, hogy az ilyen tapasztalások olyan szinten rengetik meg az embert, hogy utána minden, amit az életről tud, megkérdőjeleződik.

Az az elképesztően szomorú és furcsa, hogy mindig megmarad ez a fajta szomorúság és tehetetlenség, de az izraeli emberek egy jelentős része szinte ezzel él együtt. Hozzá kell tennem – még mielőtt úgy tűnne, hogy egy oldalra figyelek –, ez a másik, a gázai oldalon még hatványozottan tragikusabb képet fest, hiszen az ottani embereknek még óvóhelyeik sincsenek

– mondta el Steiner, majd úgy folytatta:

Talán az volna a legjobb, ha ebben az elképesztően szomorú tragikus helyzetben nem arra próbálnánk törekedni, hogy relativizáljuk és legitimáljuk a dolgokat az alapján, hogy az egyik vagy a másik fél mennyit szenvedett, vagy mennyi ideje van a térségben, hanem arra kéne fókuszálni, hogy a gyilkosság, az erőszak, a háborús bűnök egyszerűen elfogadhatatlanok. Semmivel nem lehet ezeket relativizálni és kontextusba helyezni. A fókusz az kellene, hogy legyen, hogy mindegy, hogy a fal melyik oldalára született egy gyermek, nem lehet az a sorsa, hogy azért haljon meg, mert a családja vagy a nemzete korábban bizonyos dolgokat elkövetett.

Steiner Kristóf korábban közösségi oldalán reflektált a Hamász és Izrael állam háborújára:

Kapcsolódó

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik