Élet-Stílus

Egy kardiológus szerint nem kellene zabot fogyasztanunk reggelire

A szakember több érvet is felsorol a zabreggeli ellen. De ezek nemigen állják meg a helyüket.

Vitát váltott ki egy kardiológus a TikTokon, mert azt állította, hogy a zabpehelynek „nincs tápértéke”, és „csak propaganda” – írja a Daily Mail.

Az Arizonában praktizáló Dr. Jack Wolfson a hónap elején tett közzé egy videót arról, hogy miért nem ajánlja soha a zabpehely.

Kardiológusként soha nem javaslom a zabpehely evését. Őseink nem ettek zabpelyhet. Neked sem kellene.

– mondta 448 000 követőjének, akiknek azt javasolja, hogy inkább tojást fogyasszanak reggelire.

@natural_heart_doctor #oatmeal #oatmealbowl #healthyeating #diet #cardiology #hearthealth #cardiologist ♬ original sound - Natural Heart Doctor

A tojás gazdag A-, B5-, B12-, D- és E-vitaminban, valamint olyan létfontosságú tápanyagokban, mint a kalcium és a fehérje. Zabpehelyen nem lehet egészséges embert nevelni

– folytatta Wolfson, aki szerint a zabnak nincs tápértéke, az egész „csak propaganda”.

Az őt kritizáló szakértők azonban azt mondták, nincs ok arra, hogy választania kelljen a tojás és a zabpehely között.

Dr. Siyab Panhwar New York-i kardiológus felhívta a felhasználók figyelmet, hogy ne hallgassanak az orvosra, mert megtévesztő információkat közöl. Elmondta: a zabpehely magas rosttartalommal és számos ásványi anyaggal rendelkezik.

A zab evésének rengeteg egészségügyi előnye van!

– összegzett Panhwar.

Több kutatás szerint a zabpehely tartós szív-egészségügyi előnyökkel járhat, például csökkenti a koleszterinszintet és szabályozza a vércukorszintet. A Frontiers in Pharmacology folyóiratban megjelent tanulmány szerint a zabban lévő antioxidánsok csökkenthetik a vérnyomást, jobb véráramlást eredményezhetnek, az étel egyben laktató is, ami elősegíti a fogyást, mert nem kell annyi kalória a jóllakottsághoz.

Panhwar szerint Wolfson kijelentése arról, hogy az ősök nem ettek zabpelyhet, „egyszerűen téves”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik