Élet-Stílus

Tabu volt, mára népszerű tartalommá vált a felmondás

Matelly / Cultura Creative / AFP
Matelly / Cultura Creative / AFP
A Z generációnál – ahogy az élet nagyjából összes szegmense – a munkaügyek is megjelentek a közösségi médiában. Egyre több fiatal mond fel a munkahelyén az online nyilvánosság előtt, ami lépéskényszerbe hozhatja a munkaadókat.

Jarrednek, a boltvezetőnek üzenem: perverz vagy. Greta és Kathy: szégyelljétek magatokat, hogy így bántok a beosztottjaitokkal! Remélem, a családtagjaitokkal nem úgy beszéltek, ahogy velünk. Bassza meg a vezetőség, bassza meg ez az állás. Felmondok.

E szavak kíséretében hagyta ott 2021 szeptemberében, öt év után az állását egy fiatal nő, aki egy louisianai Walmart-hipermarketben dolgozott.

A fenti szöveg azonban nem zárt ajtók mögött egy irodában hangzott el. Beth McGrath kissé remegő kézzel, de magabiztos hangon az áruházi hangosbemondóban jelentette be a felmondását, és az egészet videóra is rögzítette, amit aztán feltöltött a Facebookra.

Hasonlóan búcsúzott a Walmarttól korábban egy Shana Ragland nevű nő is, aki az embertelen bánásmód mellett rasszizmussal is megvádolta a feletteseit.

Scott Olson / Getty Images / AFP

Tavaly novemberben egy új-zélandi kamasz TikTok-videóban mutatta meg, amint közli a főnökével, hogy inkább azonnal felmond a McDonald’s étteremben, ahol dolgozik, mint hogy elmosogasson egy szennyes edényhalmot és kitakarítson egy mocskos helyiséget.

Egy brit gyorsétteremben 2021 nyarán nem egy ember, hanem az egész gárda hagyta ott a munkát a műszak közepén. Kiragasztottak az ajtóra egy lapot, filctollal felírták rá, hogy

Zárva vagyunk, mert mindenki felmondott

– aztán ráfordították a kulcsot és hazamentek. Az eseményeket szintén TikTok-videóban osztották meg.

Az utóbbi években egyre inkább terjedő jelenség neve quittok. Az angol kifejezés a felmondás (quit) és a TikTok nevének összevonásából ered, nagyjából annyit tesz, hogy emberek videóra veszik és megosztják, amint felmondanak, sőt, vannak, akik élőben közvetítik a pillanatot, amikor közlik a főnökükkel, hogy ennyi volt. Néhány keresés után úgy tűnik, Magyarországon nem igazán működik a jelenség, a munkaügyekkel kapcsolatos témakört vicces videók, illetve tanácsadók, munkaközvetítők uralják, de a nemzetközi színtéren bőven találunk milliós nézettségű felmondós videókat. A jelenségnek a BBC és a Worklife cikkei alapján jártunk utána.

Tabutéma

Tévednénk, ha azt hinnénk, a quittok kizárólag a legfiatalabb, jellemzően alacsony státuszú pozíciókat betöltő, rosszul fizetett alkalmazottak terepe: nemcsak rájuk jellemző, ráadásul jóval több áll a jelenség mögött annál, minthogy éretlen kamaszok úgy képzelik, meggazdagszanak majd influenszerként az édes semmittevésből.

Christina Zumbo ausztrál kormányzati alkalmazott volt, és 2022 szeptemberében tizennégyezer követőjével megosztotta a pillanatot, amikor rákattintott a felmondólevele alatt a „küldés” gombra, majd szorongva várta, hogy a közvetlen felettese videóhívást kezdeményezzen vele.

Sokat küszködtem, amíg meghoztam a távozásomról szóló döntést. Úgy éreztem, ha felmondok, cserben hagyom a kollégáimat, a főnökeimet, és megrémített a gondolat, hogy akkor leszek munkanélküli, amikor túltelített a munkaerőpiac.

Amikor végre elszánta magát, a 31 éves Zumbo azért döntött úgy, hogy megosztja a követőivel felmondása teljes folyamatát, mert azt érezte,

olyan szegmense ez az életnek, amiről messze nem beszélünk eleget.

Korábban is készített már videókat a munkahelyével, illetve az ottani állandó stresszel összefüggő mentális problémáiról, így számított rá, hogy követőit érdekelni fogja a kilépése, az azonban meglepte, hogy ennyire. Rövid idő alatt több mint 53 ezer lájkot és közel 3 ezer, túlnyomó többségében támogató hozzászólást kapott. „Nem gondoltam, hogy ennyi ember tud azonosulni a történetemmel, és ilyen sokan osztják meg a hozzászólások között hasonló tapasztalataikat, félelmeiket, a vágyukat, hogy ugyanazt tegyék, amit én tettem. A legkellemesebb meglepetések közé tartozik, ha az ember úgy érezheti meg a közösség erejét, hogy van bátorsága megnyílni és megmutatni a valódi, sebezhető énjét.”

@christinainbloom WHY IS THIS SO HARD? It’s okay to leave things that don’t make you happy, in fact - you are probably going to be better off than staying in that comfort bubble that you aren’t growing in. As an anxious people pleaser, I’ve never been able to see it that way. But today, I chose to put myself first. No more quiet quitting over here… it’s my life and I want to be the main character instead of watching it play out from afar without a say. #resignation #villianera #quitwithme #quitmyjob #loudquitting #quietquitting #nervous #emotional #storytime #peoplepleaser #anxiety ♬ original sound - Christina Zumbo 🍋

Stresszfaktor

A 29 éves Marisa Jo Mayes eleinte vicces, kreatív hobbiként tekintett a TikTok-videók készítésére. Olyasmire, amivel feldobhatja a kedvét, miután letudta a lélekölő kötelező köreit az orvostechnikai eszközöket gyártó cégnél, amelyiknek dolgozott.

Jó fizetést kaptam, utazgathattam, az iparág legnagyobb szereplőivel dolgozhattam együtt. Csakhogy közben mégis nyomorultul éreztem magam. Életem legnagyobb kiégésén mentem keresztül, a munkán kívül semmi másra sem tudtam gondolni, miközben küzdöttem a stressz által kiváltott egészségügyi problémákkal.

Marisa 2020-ban, néhány nappal karácsony előtt mondott fel. A félperces videó, amit a lány összevágott a folyamatról, igazi érzelmi hullámvasút: egy órával a főnökkel megbeszélt telefonhívás előtt, nyugodtan kezdődik, majd egy fokozódó feszültségben folytatódik, ahogy közeleg az idő, és kissé kába megkönnyebbüléssel ér véget.

Közel két és fél évvel a feltöltése után is ez az egyik legnézettebb quittok-videó. Ami a reakciókat illeti, Marisa kapott néhány gúnyos, negatív kommentet, a hozzászólások többsége azonban támogató volt. Sokan dicsérték a lány bátorságát és gratuláltak neki, hogy fontos mérföldkőhöz érkezett az önfejlesztés útján. Rengetegen írták, hogy Marisa őket is arra bátorította, merjenek lépéseket tenni egy élhetőbb életért, a mentális és fizikai egészségükért. „Minden emberre, akit feldühítettem, jutott tíz, akit inspiráltam.”

@itsmarisajo It’s like an elephant took its foot off my chest, but I’m also sad. Onward & upward 🤍 #quittingcorporate #quittingmyjob #HelloWinter #9to5problems ♬ Dog Days Are Over - Florence & The Machine

Egyensúly

Miért megy ekkorát az utóbbi időben a quittok? Elsősorban azért, mert mostanában kezdenek munkába állni azok, akik az ezredforduló környékén születtek. Ők már nemcsak számítógépek, de szélessávú internet, közösségi portálok, okostelefonok mellett nőttek fel. Számukra természetes, hogy olyan, korábban szigorúan magánügyként kezelt eseményeket is megosszanak másokkal, mint a felmondás.

Marisa is azt mondja, nem tudatosan készítette a quittok-videóját: „akkoriban már a mindennapjaim része volt a TikTok, természetes volt, hogy megosztok egy ilyen jelentős pillanatot.”

Ez a generáció így szerezte a legfontosabb tapasztalatait, így tanultak meg létezni a világban. Ha úgy nősz fel, hogy folyamatosan rögzítesz és megosztasz pillanatokat az életedből, fel sem merül, hogy miért ne tennél közzé egy ennyire fontos eseményt

– erősíti meg Tess Brigham terapeuta és életvezetési tanácsadó.

A szakértő szerint azonban jóval több van a quittok népszerűsége mögött annál, hogy a fiatalok számára a közösségi média használata szinte olyan természetes, mint a levegővétel.

A mai huszonévesek végignézték, hogyan szenvedtek a nagyvállalatoknál dolgozó szüleik a 2008-as gazdasági válság idején, és velük együtt élték át a nehézségeket. A legtöbbjük a diákhitelek miatt nyakig merült az adósságban és hiába szerzett diplomát, csak rosszul fizetett állások közül válogathat, miközben a lakhatás és a megélhetés költségei az egekbe emelkedtek.

A fiatal munkavállalók a koronavírus-járvány elszabadulásának idején kezdtek el dolgozni. Sokan közülük úgy szereztek egy-kétéves munkatapasztalatot, hogy soha nem tették be a lábukat egy irodába. Ezek a stresszfaktorok önmagukban is elég erősek, az összes együtt pedig bőven elegendő ahhoz, hogy rövid távon is komolyan veszélyeztesse a fiatalok pszichés állapotát.

„A fiatal munkavállalók, különösen a Z generáció tagjai számára kiemelten fontos a mentális egészség, a pozitív munkakörnyezet, a munka és a magánélet egyensúlya. Ha ők a közösségi felületeiken azt látják, hogy mások ki mernek állni magukért egy igazságtalan főnökkel szemben, és van bátorságuk, hogy a bizonytalan jövőt válasszák a biztos, de mérgező munkakörülményekkel szemben, akkor ez a többieket is arra fogja inspirálni, hogy ugyanezt tegyék” – mondja Brigham.

Óriási félreértés, hogy az övék a feladás generációja

– teszi hozzá Joe Brailsford, akinek londoni székhelyű, Seed nevű cége Z generációval kapcsolatos tanácsokkal lát el nagyvállalatokat. Brailsford azt mondja, bár a mai fiatalokkal kapcsolatban elterjedt, hogy hajlamosak bármit feladni, amint szembesülnek az első nehézséggel, valójában csak arról van szó, hogy nem hajlandók bármire.

Ramon van Flymen / ANP MAG / AFP

Ők is ugyanúgy szeretnének érvényesülni, felküzdeni magukat a ranglétrán, de csak annál a cégnél, amelyik számukra is megfelelő.

Mindez ismerősen cseng a kormányzati munkáját hátrahagyó Christina Zumbónak is, aki a koronavírus-járvány alatt értékelte át az életét és a prioritásait.

„Rájöttem, mennyire fontos, hogy a kezembe vegyem a sorsom alakítását, és olyan úton járjak, amilyenen igazán szeretnék, nem pedig olyanon, amit szeretek ugyan, de elhiszem róla, hogy ennél jobbat úgysem találnék. Egy felmondás vagy valamilyen más karrierdöntés megosztása azért fontos, hogy megmutassuk, kézben tartjuk a sorsunkat, mi hozzuk meg a fontos döntéseket a saját életünkről, és hogy egy munkahely néha tényleg csak egy munkahely, nem a személyiségünk szerves része.”

TikTok-szakszervezet

Tess Brigham szerint egyelőre beláthatatlan, hogy a quittoknak lesz-e hosszú távú következménye, vagy gyorsan elhal ez is, ahogy a TikTok-on terjedő trendek általában szoktak. Ő azt reméli, hatással lesz majd céges karrierkultúrára, és átláthatóbbá teheti a nagyvállalatok működését. Joe Brailsford is úgy véli, hogy

a quittok hatékony fegyver lehet a munkavállók kezében: a cégek nem titkolhatják el, hogy toxikus munkakörnyezetet tartanak fenn, és nem tehetnek úgy, minta ez teljesen normális lenne, ha megvan a valós veszélye annak, hogy valaki bármikor kiteregetheti a szennyesüket a közösségi médiában.

A szakértők azonban arra figyelmeztetnek, hogy ennek a fegyvernek két éle van. A munkaadók valószínűleg többször is átgondolják, hogy felvegyenek-e egy olyan embert, aki egy quittok-videóval vált híressé. Ha kevesen állnak ki magukért, a vállalatok megtehetik, hogy az engedelmesek közül válogatnak, ha azonban elég sokan, az változtatásra fogja kényszeríteni azokat, akik továbbra is zavartalanul szeretnék működtetni a cégüket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik