Élet-Stílus

„A bulvársajtó úgy gondolta, abszolút az övék vagyok” – Harry herceg tanúvallomást tett a londoni Legfelsőbb Bíróságon

HENRY NICHOLLS / AFP
HENRY NICHOLLS / AFP
A 19. század óta ő az első magas rangú királyi személy, aki a tanúk padján szólal fel.

Kedden folytatódott Harry herceg a Mirror Group Newspapers (MGN) lapkiadó elleni pere, amit azért indított, mert állítása szerint iskoláskora óta jogellenesen gyűjtenek információt róla, aminek részeként egyebek mellett a telefonját is meghekkelték. Tegnap mindkét fél ügyvédei ismertették álláspontjaikat a londoni Legfelsőbb Bíróságon, a herceg azonban nem várt módon aznap nem vett részt a tárgyaláson. Ma megjelent, hogy a tanúk padján valljon – érdekesség, hogy a 19. század óta ő az első magas rangú királyi személy, aki tanúvallomást tesz a bíróság előtt.

A TMZ szerint a herceg vallomása 55 oldalt ölelt fel: szó esett benne az édesanyja, Diana hercegné korábbi munkatársairól és alkalmazottjairól – köztük Paul Burrell komornyikról is, akit Harry egyszer kétszínű szarnak nevezett –, valamint azokról a hangposta-üzenetekről is, amelyekhez állítása szerint még azelőtt hozzáfértek a brit újságírók, hogy ő meghallgathatta volna őket. Utóbbi kinyilatkoztatását arra alapozza, hogy emlékei szerint akkoriban értesítést kapott a telefonjára érkező az új hangüzenetekről, ezek viszont gyakran még azelőtt eltűntek, hogy meghallgathatta volna őket.

A 2000-es évek közepétől a 2010-es évek végéig tartó időszakról azt mondta:

A közkeletű tévhit ellenére csupán 5 százalékban részesültem az adófizetők támogatásából, amíg a királyi család dolgozó tagja voltam az Egyesült Királyságban, mégis úgy éreztem, mintha a brit bulvársajtó azt gondolta volna, hogy abszolút az övék vagyok, és megérdemlik, hogy minden tudjanak az életemről, a megmozdulásaimról és azokról az emberekről, akik az életem részei lettek.

Harry herceg arról is beszélt, mennyire megviselték a mentális egészségét azok a hírek, melyen szerint valószínűleg nem is III. Károly király, hanem James Hewitt lovassági tiszt lehet az édesapja. Mint mondta, ezek a híresztelések félelmeket keltettek benne, attól tartott, „kiszorítják majd a királyi családból“.

Piers Morgan számára is volt bőven mondandója: azt állította, a Daily Mirror első embereként ő egyezett bele annak idején az említett telefonhekkelésbe, kijelentette továbbá, hogy Morgan áll az ellene és a felesége, Meghan Markle elleni, legutóbbi Mirror-támadások mögött is.

A Mirror ügyvédei egyes keresztkérdésekre azt felelték, hogy a cikkeket, amelyek miatt a herceg perel, valójában más kiadók is lehozták, a Mirror pedig egyszerűen csak meglovagolta az akkori hírciklust a saját verziójával. Harry mindezt visszautasította, és ragaszkodott ahhoz, hogy a perben foglalt cikkeket illegális módszerekkel készítették, és azokkal fájdalmat okoztak neki.

A TMZ információi szerint a sussexi herceg vallomástétele szerdán folytatódhat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik