Élet-Stílus

Nyakunkon az allergiaszezon: hasznos lehet az orrodnak az ectoin (x)

Shutterstock
Shutterstock
Alig ért véget a tél, és máris a nyakunkon van az allergiaszezon. Hiszen az enyhe télnek és a klímaváltozásnak köszönhetően az idén még a megszokottnál is korábban virágzik a mogyoró, az éger, a ciprusfélék és a nyír is. A pollenallergiásoknál már elkezdődött az idegesítő orrfolyás és a folytonos tüsszögés.

Már elkezdődött az allergiaszezon

Hozzá kell szoknunk, hogy az allergiaszezon az enyhébb telek miatt évről évre korábban indul, az allergén növények pedig egyre hamarabb kezdenek virágozni. Sajnos, mint azt több kutatás is alátámasztja, a klímaváltozás miatt nemcsak a szezon hossza, hanem a pollenkoncentráció is növekszik. Ez nem csupán az allergiások, hanem mindannyiunk számára kellemetlen hír, hiszen várhatóan nőni fog a pollenérzékenyek száma.

Városokban gyakoribb az allergia

A szezonális allergia a jobb körülmények között élők és a városlakók körében gyakrabban fordul elő, ezért urbanizációs betegségnek is nevezik. Ennek elsősorban az az oka, hogy a nagyobb településeken szennyezettebb a levegő, ezért az immunrendszer nem képes hozzászokni a pollenek jelenlétéhez, és nem alakul ki a megfelelő tolerancia. Az allergia tünetei kellemetlenek, tüsszögéssel, állandó orrfolyással és orrviszketéssel járnak.

Kata februártól orrot fúj

– Régebben imádtam a tavaszt. Alig vártam, hogy újra életre keljenek a fák, és én is dinamikusabb legyek a hosszú, lehangoló tél után. Mára azonban fordult a kocka: egyáltalán nem szeretem a tavaszt, ugyanis allergiás lettem – panaszolja Kata. – Február végétől az őrületbe kerget az állandó tüsszögés és az orrfolyás. De még szerencsésnek érezhetem magam, mert legalább csak a fapollenekre vagyok allergiás, és május végére valamelyest könnyebbé válik az életem.

Ne hagyjuk kiszáradni az orrnyálkahártyát

A szénanáthának köszönhetően az orrnyálkahártyánk folyamatosan gyulladásban van. Ez nem jó, hiszen az orrnyálkahártya az immunrendszerünk „előszobája”: fontos feladata, hogy kiszűrje a belélegzett kórokozókat, amelyek az általa termelt váladékkal távoznak az orrjáratokból. Ha az orrnyálkahártyánk kiszárad, kevésbé tudja ellátni a feladatát, ezért is fontos, hogy allergiás nátha esetén védjük a kiszáradástól és csillapítsuk a gyulladást.

Hasznos segítség lehet az ectoin

Hasznos segítség lehet ilyenkor az ectointartalmú Reventil orrspray. Az ectoin egy különleges molekula, amelyet csupán néhány évtizede fedeztek fel a tudósok, amikor arra keresték a választ, hogyan képesek bizonyos egysejtűek a dermesztő hideget és a sivatagi forróságot egyaránt túlélni. Kiderült, hogy ez a speciális ectoin molekula védi meg őket a kiszáradástól, sérülés esetén pedig a sejtfelszín regenerációját is segíti. Az egysejtűeknek ez a „titkos fegyvere” a Reventil orrspray egyik legfontosabb alkotóeleme.

Ez az ectoint tartalmazó orrspray enyhíti az orrdugulást, orrfolyást, tüsszögést, miközben mérsékli az orrnyálkahártya szárazságát és elősegíti annak regenerációját. Használatával hozzászokás kialakulásától sem kell tartani. A Reventil orrsprayt gyerekek is használhatják, és recept nélkül kapható a patikában.

Phytotec

Patikában kapható gyógyászati segédeszköz

 

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL

A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT,

VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT,

GYÓGYSZERÉSZÉT!

 

 

 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik