Élő Élet-Stílus

Erzsébet királynő temetése: A nap végén családja körében helyezik végső nyugalomra II. Erzsébetet

Jeff J Mitchell / AFP
Jeff J Mitchell / AFP
Élőben tudósítottunk II. Erzsébet temetéséről.

Helyi idő szerint hétfő délben kezdődött II. Erzsébet királynő temetési ceremóniája, melyen a világ vezetői is végső búcsút vettek a királynőtől. Mintegy kétezer fő volt hivatalos a londoni eseményre, ahol Magyarországot Novák Katalin képviselte a szertartáson. Windsorban 800 fő búcsúzott II. Erzsébettől a Szent György-kápolnában, ahol később a családja körében helyezik végső nyugalomra.

A nap legfontosabb történései a következők voltak:

  • A királynő koporsóját átszállították a westminsteri apátságba, ahol a búcsúszertartást tartották. Ezt Westminster dékánja, Dr. David Hoyle celebrálta, a prédikációt Canterbury érseke, Justin Welby mondta el, Liz Truss pedig a Szentírásból olvasott fel.
  • Ez után a néhai uralkodó koporsójával a menet elindult a Wellington-diadalívhez. A királynő gyermekei és unokái III. Károly király, Anna brit királyi hercegnő, András yorki herceg, Eduárd wessexi gróf, Vilmos walesi herceg és Harry sussexi herceg a koporsó mögött sétáltak.
  • A temetési menet ezután kocsival indult tovább a windsori kastélyban található Szent György-kápolna felé. Londonban, valamint a Windsorba vezető úton, és a városba érve is végig tömegek várták, hogy egy utolsó búcsút vehessenek a királynőtől. A kastély területén III. Károly a királyi család többi tagjával együtt ismét csatlakozott a temetési menethez. Kamilla királyné, Katalin hercegné, Meghan hercegné és Zsófia grófné autóval követék őket a kápolnáig.
  • Délután négy órakor kezdődött az egyórás istentisztelet a Szent György-kápolnában, amelyet David Conner windsori dékán vezetett. A vendégek a családon és politikusokon kívül a királynő korábbi és jelenkori alkalmazottjai voltak. A szertartás végéhez közeledve leengedték II. Erzsébet koporsóját a Királyi Sírkamrába.
  • 19:30-kor a királyi család visszatér a kápolnába egy zártkörű szertartásra, amely során II. Erzsébetet eltemetik néhai férje, Fülöp herceg mellé.

Volt brit miniszterelnökök sora érkezik a westminsteri apátsághoz

A BBC tudósítója, Claire Heald kiemeli, több volt brit miniszterelnök megérkezett már Erzsébet királynő temetésére: John Major, Tony Blair, Gordon Brown, David Cameron, Theresa May és Boris Johnson is a helyszínen van.

A lap kiemeli, a királynő 15 miniszterelnökkel dolgozott együtt uralkodása alatt, Winston Churchill volt az első ilyen politikus.

Joe Biden és Jill Biden is az apátsághoz érkeztek

A BBC beszámolója szerint a szombaton az Egyesült Királyságba érkező Joe Biden és Jill Biden is megérkeztek a westminsteri apátsághoz.

Az amerikai elnök és a first lady tavaly júniusban találkoztak a néhai uralkodóval a Windsor-kastélyban.

Biden nemrég azt nyilatkozta II. Erzsébet királynőről:

Több volt, mint egy uralkodó. Meghatározott egy korszakot. Szolidaritást vállalt az Egyesült Államokkal a 9/11 utáni legsötétebb napokban, amikor megrendítően emlékeztetett minket arra, hogy a gyász az ár, amit a szeretetért fizetünk.

Novák Katalin: Megindító volt együtt lenni a királynőtől szeretettel búcsúzó emberekkel a koporsónál

Novák Katalin a Facebook-oldalára posztolta a minap, hogy férjével Londonba indultak leróni tiszteletüket II. Erzsébet királynő ravatalánál: „Londonba indulunk férjemmel, Istvánnal, hogy a magyarok nevében lerójam tiszteletemet II. Erzsébet ravatalánál és a világ vezetőivel együtt részt vegyek a holnapi temetésen” – fogalmazott.

Friss bejegyzése alapján ezt megtették, képeket is mellékelt, továbbá azt írta:

Tiszteletünket tettük a Westminster Hallban felállított ravatalnál. Megindító volt együtt lenni a királynőtől szeretettel búcsúzó emberekkel II. Erzsébet koporsójánál.

Az utolsó gyászoló, aki látta Erzsébet királynő ravatalát, kétszer is sorba állt, hogy lerója tiszteletét

A Telegraph arról számolt be, hogy az utolsó gyászoló, aki láthatta II. Erzsébet királynő ravatalát, Christina Heerey volt, aki kétszer is sorba állt, hogy elbúcsúzhasson szeretett uralkodójától. Délután hatkor állt sorba, hajnali negyed három környékén ért a ravatalhoz. De azt mondta, ennyi nem elég, így hát újra beállt a sorba.

Csodálatos élmény volt

– jegyezte meg a nő a lapnak.

Közzétették II. Erzsébet utolsó portréját

A brit királyi család a közösségi oldalán osztotta meg a királynő utolsó portréfotóját, ami a platina jubileum alkalmából készült. A kép mellett megjegyezték, hogy II. Erzsébet volt az első brit uralkodó, aki elérte ezt a mérföldkövet: több mint 70 évig ült a trónon.

Kapcsolódó
A királyi család közzétette II. Erzsébet utolsó portréját
A királynő platina jubileumának alkalmából készült.
Olvasói sztorik