Élő Élet-Stílus

Erzsébet királynő temetése: A nap végén családja körében helyezik végső nyugalomra II. Erzsébetet

Jeff J Mitchell / AFP
Jeff J Mitchell / AFP
Élőben tudósítottunk II. Erzsébet temetéséről.

Helyi idő szerint hétfő délben kezdődött II. Erzsébet királynő temetési ceremóniája, melyen a világ vezetői is végső búcsút vettek a királynőtől. Mintegy kétezer fő volt hivatalos a londoni eseményre, ahol Magyarországot Novák Katalin képviselte a szertartáson. Windsorban 800 fő búcsúzott II. Erzsébettől a Szent György-kápolnában, ahol később a családja körében helyezik végső nyugalomra.

A nap legfontosabb történései a következők voltak:

  • A királynő koporsóját átszállították a westminsteri apátságba, ahol a búcsúszertartást tartották. Ezt Westminster dékánja, Dr. David Hoyle celebrálta, a prédikációt Canterbury érseke, Justin Welby mondta el, Liz Truss pedig a Szentírásból olvasott fel.
  • Ez után a néhai uralkodó koporsójával a menet elindult a Wellington-diadalívhez. A királynő gyermekei és unokái III. Károly király, Anna brit királyi hercegnő, András yorki herceg, Eduárd wessexi gróf, Vilmos walesi herceg és Harry sussexi herceg a koporsó mögött sétáltak.
  • A temetési menet ezután kocsival indult tovább a windsori kastélyban található Szent György-kápolna felé. Londonban, valamint a Windsorba vezető úton, és a városba érve is végig tömegek várták, hogy egy utolsó búcsút vehessenek a királynőtől. A kastély területén III. Károly a királyi család többi tagjával együtt ismét csatlakozott a temetési menethez. Kamilla királyné, Katalin hercegné, Meghan hercegné és Zsófia grófné autóval követék őket a kápolnáig.
  • Délután négy órakor kezdődött az egyórás istentisztelet a Szent György-kápolnában, amelyet David Conner windsori dékán vezetett. A vendégek a családon és politikusokon kívül a királynő korábbi és jelenkori alkalmazottjai voltak. A szertartás végéhez közeledve leengedték II. Erzsébet koporsóját a Királyi Sírkamrába.
  • 19:30-kor a királyi család visszatér a kápolnába egy zártkörű szertartásra, amely során II. Erzsébetet eltemetik néhai férje, Fülöp herceg mellé.

A temetés után még egy hétig tart a gyászidőszak a királyi családnál

Véget ért II. Erzsébet királynő állami temetése, az esti szertartás már kamerák nélkül, családi körben zajlik majd a Szent György-kápolnában.

Ezzel a hivatalos nemzeti gyászidőszak is véget ért, a királyi család azonban III. Károly kérésére még egy hétig, szeptember 26-ig gyászol. Ez abban nyilvánul meg, hogy a férfiak ebben az időszakban kizárólag fekete nyakkendőt, a nők fekete ruhát viselnek, illetve a társasági, nem hivatalos elfoglaltságaikat lemondják. A zászlók továbbra is félárbócra húzva lobognak, ezeket csak szeptember 27-én, kedden reggel 8 órán húzhatják fel teljesen újra.

Sarolta hercegnő figyelmeztette György herceget a meghajlásra

A People kiszúrta, hogy Sarolta hercegnő figyelmeztette bátyját, a trónöröklési sorban előtte álló György herceget, hogy mit kell csinálnia, amikor II. Erzsébet temetési menete a Wellington-diadalívhez ér. Itt várakozott ugyanis a walesi hercegi pár két idősebb gyereke.

Az oldal által közöl videó tanúsága szerint Sarolta azt mondta Györgynek:

Meg kell hajolnod.

Úgy tűnik, a trónörökös meghallgatta húga tanácsát, és így is tett.

Nem ez az első alkalom, hogy Sarolta rendre igazítja bátyját, egy korábbi esetről itt írtunk:

Kapcsolódó
György herceg egy pillanatra megfeledkezett magáról a Buckingham-palota erkélyén, Sarolta hercegnő intette rendre
A hercegnő a nemzeti himnusz alatt figyelmeztette a bátyját a helyes testtartásra.

Utoljára láthattuk II. Erzsébet királynő koporsóját

A Szent György-kápolnában tartott szertartás végéhez közeledve leengedték II. Erzsébet koporsóját a Királyi Sírkamrába, itt fogják pár óra múlva családi körben végleg eltemetni a királynőt.

A himnusz eléneklése után véget ért a ceremónia, III. Károly és családja a windsori kastélyba vonulnak. Ezzel véget ért a királynő temetésének nyilvános része.

A helyi idő szerint este fél nyolckor kezdődő privát szertartás részletei nem ismertek, a Buckingham-palota ezt „mélyen személyes családi eseménynek” nevezte.

Egy pók tűnt fel Erzsébet királynő koporsóján: az emberek jelként értelmezték

Éles szemű nézőknek feltűnt, hogy II. Erzsébet királynő temetésén váratlan vendég is felbukkant: a virágok közül, melyek a koporsó tetején voltak, előbukkant egy pók, ami Károly király kártyáján is átmászott.

A People azt írja, sokan jelként értelmezték a nyolclábút:

A pók jelentése és szimbolikája magában foglalja a türelmet, a női erőt, az ősi bölcsességet, az egyensúlyt és az összekapcsolódást.

Elkezdődött a szertartás a Szent György-kápolnában

Helyi idő szerint nem sokkal délután négy után bevitték a Szent Görgy-kápolnába II. Erzsébet koporsóját, amit gyerekei és legközelebbi családtagjai követtek.

A szertartást David Conner windsori dékán vezeti, a 800 meghívott között a királynő korábbi és jelenkori alkalmazottjai is ott vannak, többségében olyanok, akik nem vettek részt a délelőtti ceremónián. Rajtuk kívül a királyi család képviselői és számos politikus is jelen vannak.

Elkezdődött a szertartás a Szent György-kápolnában

Helyi idő szerint nem sokkal délután négy után bevitték a Szent Görgy-kápolnába II. Erzsébet koporsóját, amit gyerekei és legközelebbi családtagjai követtek.

A szertartást David Conner windsori dékán vezeti, a 800 meghívott között a királynő korábbi és jelenkori alkalmazottjai is ott vannak, többségében olyanok, akik nem vettek részt a délelőtti ceremónián. Rajtuk kívül a királyi család képviselői és számos politikus is jelen vannak.

III. Károly újra csatlakozott II. Erzsébet temetési menetéhez

III. Károly a királyi család többi tagjával, Anna hercegnővel, András, Eduárd, Vilmos és Harry hercegekkel együtt ismét csatlakozott a temetési menethez a windsori kastély területén. Kamilla királyné, Katalin hercegné, Meghan hercegné és Zsófia grófné autóval követik őket a Szent György-kápolnáig.

II. Erzsébet koporsója megérkezett Windsorba

II. Erzsébet királynő koporsóját szállító halottaskocsi és az azt követő konvoj megérkezett Windsorba. Csatlakoznak a már megalakult temetési menethez, és hamarosan elindulnak a Long Walk névre keresztelt úton, ami egy nagyjából 4,6 kilométeres, a kastélyhoz vezető útszakasz. Itt már korábban gyászolók ezrei sorakoztak fel, az útvonalat mostanra lezárták, és nem engedhetnek be több látogatót.

Robert Perry / Getty Images A Holyrood Parkban felállított kivetítőn nézik II. Erzsébet királynő temetésének közvetítését Edinburgh-ban.

A királynő is áldását adta tervezésekor arra az autóra, amivel most a koporsóját szállították

A Mirror egy érdekes dologgal állt elő: Erzsébet királynő temetésén felbukkant egy Jaguar típusú autó, amivel a királynő koporsóját átszállítják a Windsori kastélyba. Az autó alapja egy 2010-es Jaguar XJ limuzin, amit a királyi család szakértői együtt terveztek meg az autómárka fejeseivel. A lap azt írja, az autó elkészültéről a királynővel is konzultáltak korábban, ő pedig áldását adta a kivitelezésére.

Clive Rose / Getty Images

Katalin hercegné ismét a néhai uralkodó egyik gyöngysorával fejezte ki tiszteletét

Ahogyan korábban megírtuk, Katalin hercegné egy Erzsébet királynőtől kapott gyöngysorban mutatkozott azon a fogadáson, amit a Nemzetközösség vezetőinek tiszteletére tartottak a Buckingham-palotában.

Kapcsolódó

Ma, Erzsébet királynő temetésén egy olyan nyakéket viselt a hercegné, amely szintén a néhai uralkodó egyik kedvence volt, írja a Hello magazin. Katalin ezt a királynő tiszteletére viselte, ahogy a héten a többi gyöngyből készült ékszert is, hiszen ezeket kifejezetten kedvelte II. Erzsébet.

Samir Hussein / WireImage / Getty

Hosszú sorok állnak London utcáin

II. Erzsébet temetése után a koporsóját szállító autó a Windsori kastélyba tart, ahova nagyjából négy óra körül érkezik meg. Nemcsak ott, de az útvonal mellett is rengeteg ember várakozik.

Richard Heathcote / Getty Images

Mi fog még történni Windsorban?

Elindult a II. Erzsébet koporsóját szállító kocsi Windsorba, ahol pár óra múlva folytatódik a királynő állami temetése.

Helyi idő szerint négy órakor kezdődik az istentisztelet a Szent György-kápolnában, ahová nagyjából 800 vendéget várnak, tehát kisebb léptékű eseményről van szó, mint amilyen az elmúlt órákban Londonban zajlott. Később, az esti órákban a királynőt egy privát istentiszteleten temetik el, kizárólag a családja körében.

A királynőt VI. György király emlékkápolnájába helyezik majd örök nyugalomra, itt nyugszanak szülei, a kápolna névadója, VI. György és Erzsébet királyné, valamint testvére, Margit hercegnő is. II. Erzsébet néhai férje, a tavaly 99 esztendős korában elhunyt, eddig a Királyi Sírkamrában nyugvó Fülöp herceg maradványait is áthelyezik a kápolnába.

A királyi család tagjai szintén autóval utaznak Windsorba.

Canterbury érseke: Egy életre szóló megtiszteltetés volt

Justin Welby canterbury-i érsek, aki a prédikációt tartotta II. Erzsébet királynő temetésén, a következőt írta ki a Twitter-oldalára:

Egy életre szóló megtiszteltetés, és azok közül is az egyik legszomorúbb pillanat volt prédikálni Őfelsége II. Erzsébet királynő állami temetésén, akinek Jézus Krisztusba vetett reménye és hite inspirálta a vezetői szolgálatát.

Miért írt a búcsúzókártyáján neve mögé egy R betűt III. Károly?

Ahogy azt korábban írtuk, a király egy kártyát helyezett el Erzsébet királynő koporsóján, miután azt kihozták a Westminster-apátságból. A cetlin egy mondat állt, melyet úgy írt alá a király: Charles, R.

Erzsébet királynő is így írta alá (Elizabeth R) hivatalos dokumentumait: az R az ő esetében a latin regina szóra utalt, ami királynőt jelent. Károly esetében az R pedig a rex rövidítése, ami királyt jelent – részletezi a Mirror.

Christopher Furlong / Getty Images

Az R betű használata évszázados hagyomány az angol uralkodóknál: I. Henrikig nyúlik ez vissza, aki a 12. század elején uralkodott.

Olvasói sztorik