Élő Élet-Stílus

Erzsébet királynő temetése: A nap végén családja körében helyezik végső nyugalomra II. Erzsébetet

Jeff J Mitchell / AFP
Jeff J Mitchell / AFP
Élőben tudósítottunk II. Erzsébet temetéséről.

Helyi idő szerint hétfő délben kezdődött II. Erzsébet királynő temetési ceremóniája, melyen a világ vezetői is végső búcsút vettek a királynőtől. Mintegy kétezer fő volt hivatalos a londoni eseményre, ahol Magyarországot Novák Katalin képviselte a szertartáson. Windsorban 800 fő búcsúzott II. Erzsébettől a Szent György-kápolnában, ahol később a családja körében helyezik végső nyugalomra.

A nap legfontosabb történései a következők voltak:

  • A királynő koporsóját átszállították a westminsteri apátságba, ahol a búcsúszertartást tartották. Ezt Westminster dékánja, Dr. David Hoyle celebrálta, a prédikációt Canterbury érseke, Justin Welby mondta el, Liz Truss pedig a Szentírásból olvasott fel.
  • Ez után a néhai uralkodó koporsójával a menet elindult a Wellington-diadalívhez. A királynő gyermekei és unokái III. Károly király, Anna brit királyi hercegnő, András yorki herceg, Eduárd wessexi gróf, Vilmos walesi herceg és Harry sussexi herceg a koporsó mögött sétáltak.
  • A temetési menet ezután kocsival indult tovább a windsori kastélyban található Szent György-kápolna felé. Londonban, valamint a Windsorba vezető úton, és a városba érve is végig tömegek várták, hogy egy utolsó búcsút vehessenek a királynőtől. A kastély területén III. Károly a királyi család többi tagjával együtt ismét csatlakozott a temetési menethez. Kamilla királyné, Katalin hercegné, Meghan hercegné és Zsófia grófné autóval követék őket a kápolnáig.
  • Délután négy órakor kezdődött az egyórás istentisztelet a Szent György-kápolnában, amelyet David Conner windsori dékán vezetett. A vendégek a családon és politikusokon kívül a királynő korábbi és jelenkori alkalmazottjai voltak. A szertartás végéhez közeledve leengedték II. Erzsébet koporsóját a Királyi Sírkamrába.
  • 19:30-kor a királyi család visszatér a kápolnába egy zártkörű szertartásra, amely során II. Erzsébetet eltemetik néhai férje, Fülöp herceg mellé.

Erős karikatúrával jelentkezett a Times

Szeptember 19-én hétfőn Erzsébet királynő temetéséhez kapcsolódó grafikát rajzolt a Times-nak Morten Morland. A rajzon az látszik, hogy egy idős férfi II. Erzsébet temetését nézi éppen a tévében – mellette pedig ott van egy üres fotel, ami valószínűleg a feleségéé lehetett. Több kommentelő megjegyzi, hogy a temetések mindig felerősítik a gyászt az elhunyt családtagjaink felé is.

Sarah Clarke az utolsók között búcsúzott a királynőtől

Sarah Clarke az utolsók között vett búcsút II. Erzsébet királynőtől a Westminster-apátságban. A brit Lordok Háza és más nemzetközösségi parlamentek képviselőjeként tevékenykedő Clarke volt az első nő, aki a „fekete pálca szertartásmestere” titulust viselhette.

Phil Lewis / SOPA Images / LightRocket / Getty Images

Így is ritkán látni az Oxford Circus metrómegállót

Pedig három metróvonal is találkozik itt (Bakerloo, Central, Victoria), viszont Erzsébet királynő temetése miatt vagy mindenki a Westminster-apátságnál, a Buckingham-palotánál, vagy ezek környékén, illetve a tévé előtt nézi a fejleményeket.

Anadolu Agency / Getty Images

Különleges dalok csendültek fel

Mérföldköveket jelző dalok is felcsendültek II. Erzsébet királynő temetésén, köztük a The Lord’s My Shepherd című alkotás is, melyet egykori az uralkodó és Fülöp herceg esküvőjén énekeltek 1947-ben. A kórus a mai ceremónián is előadta ezt a dalt, ahogyan azt is, ami korábban Károly és Kamilla, illetve Vilmos és Katalin esküvőjén szólt.

Felcsendült továbbá Ralph Vaughan Williams zenéje is, amit a királynő 1953-as megkoronázására komponált. A kórus emellett több dalt is előadott, amelyet kifejezetten a mai eseményre készítettek zeneszerzők.

Szoknunk kell még a brit himnusz God Save the King sorát

Ugyan már a királynő halála után érvénybe lépett, hogy a brit himnusz változik, hiszen a God Save the Queen sor helyett most már God Save the Kinget kell énekelni, de ez még sokaknak szokatlan lehet. A királynő temetésének végén is felcsendült a himnusz a Westminster-apátságban, immár III. Károly királynak címezve.

Gareth Cattermole / Getty Images

Miért nincs ott a temetésen Lajos herceg?

Noha Vilmos herceg két nagyobbik gyereke, Sarolta hercegnő és György herceg részt vesznek Erzsébet királynő temetésén, Lajos herceget hiába keressük a helyszínen.

Lajos ugyanis négyévesen túl fiatal ahhoz, hogy részt vegyen a temetésen, míg testvérei, György (9) és Sarolta (7) már olyan korban vannak, hogy megjelenhetnek. Erre persze hivatalos szabály nincs, de vélhetően túl sok figyelmet igényelne a fiatal herceg jelenléte szülei számára is.

Uralkodók egymással szemben

II. Margit dán királynő is részt vesz Erzsébet királynő temetésén, ő közvetlenül III. Károly királlyal szemben foglalt helyet a Westminster-apátságban. Ez amiatt is érdekes, mert II. Margit a leghosszabb ideje hivatalban lévő uralkodó Európában, míg Károly király a legrövidebb ideje van hatalmon.

Chris Jackson / Getty Images

Ez volt Canterbury érsekének prédikációja

Justin Welby, a canterbury-i érsek megtartotta prédikációját II. Erzsébet királynő temetésén, melyben a néhai uralkodót méltatta. Hangsúlyozta, hogy kevés vezető kapott a világban akkora szeretetet, mint II. Erzsébet.

Sok vezető mintája az, hogy felmagasztosulnak az életben, majd feledésbe merülnek a haláluk után. (…) A néhai Őfelsége példáját nem a pozíciója vagy az ambíciója mutatta, hanem az, akit követett

– mondta az érsek Istenre utalva.

Jill és Joe Biden is írtak a részvétnyilvánító könyvbe

II. Erzsébet királynő temetése előtt lehetőség volt online, illetve offline formában is részvétet nyilvánítani. Utóbbival élt az amerikai elnök, Joe Biden, illetve felesége, a first lady Jill Biden is – erről előbbi posztolt Twitteren.

Sarolta hercegnő brossa több szempontból is fontos

Erzsébet királynő temetésén természetesen Sarolta hercegnő is részt vett, aki most először viselt (nyilvánosan) ékszert – méghozzá egy patkó alakú brosst, ami II. Erzsébet lovak iránti szeretetét szimbolizálja.

Phil Noble – WPA Pool / Getty Images

Így fest közelről a királynő koporsója

Brit nemzeti jelképekkel érkezett meg a Westminster-apátságba: a koporsó tetejét a királyi zászló borítja, tetején többek között a császári államkoronával. A zászlón lévő három arany oroszlán Angliát, a vörös oroszlán Skóciát, a hárfa pedig Írországot reprezentálja.

Gareth Cattermole / Getty Images

Liz Truss a Szentírásból olvasott fel

Liz Truss brit miniszterelnök a Bibliából olvasott fel néhány sort Erzsébet királynő temetésén:

Ne nyugtalankodjék a ti szívetek: higgyetek Istenben, és higgyetek énbennem

Hozzátéve: „Én vagyok az út, az igazság és az élet; senki sem mehet az Atyához, csakis énáltalam”.

Gareth Cattermole / Getty Images

Így érkeztek a helyszínre a királyi családtagok

A BBC beszámolója szerint külön érkeztek a helyszínre a brit királyi család tagjai: III. Károly király Vilmos herceggel utazott egy autóban, Katalin hercegné két idősebb gyerekével és Kamilla királynéval, Harry herceg pedig a feleségével, Meghan Markle-lel. A menetben lépdelt továbbá Anna hercegnő és fia, Peter Phillips, valamint Eduárd herceg és András herceg is.

Chris J Ratcliffe / Getty Images

Megkezdődött a szertartás, ez az ülésrend

Westminster dékánja, Dr. David Hoyle fogja tartani a szertartást, Canterbury érseke, Justin Welby pedig prédikációt tart.

III. Károly király és felesége, Kamilla királyné egymás mellett foglalnak helyet az első sorban, nem messze tőlük Anna hercegnő, András herceg és Eduárd wessexi gróf ülnek. A sor túlsó oldalán Vilmos herceg, a felesége és két gyerekük, György és Sarolta foglaltak helyett.

A király mögött Harry herceg ül Meghan Markle-lel.

A négyéves Lajos herceg még nehezen érti meg, hogy II. Erzsébet nincs többé

Ausztrália főkormányzója, David Hurley a hétvégén utazott Londonba, hogy részvétét fejezze ki a királyi család irányába, egy szombati eseményen pedig Kate Middletonnal is beszélgetett. Mint kiderült, György herceg kezdi érteni, mennyire fontos ember volt a dédnagyanyjuk, és mi történik most, Sarolta hercegnő és Lajos herceg viszont kevésbé, utóbbi főleg nehezen dolgozza még fel, hogy II. Erzsébet nincs többé.

Kapcsolódó
Lajos herceg még nehezen érti meg, hogy a dédnagyanyja nincs többé
A négyéves herceg nem lesz ott II. Erzsébet mai temetésén, de a bátyja és a nővére igen.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik