Élet-Stílus

Mi jön most, hogy meghalt II. Erzsébet?

Jane Barlow / Getty Images
Jane Barlow / Getty Images
Végigvettük, mi vár a szigetországra.

Meghalt a királynő, éljen a király!

II. Erzsébet királynő halálával legidősebb fia, Károly lett az uralkodó III. Károly néven. Az öröklési sorrend most így néz ki:

  1. Vilmos herceg, Károly herceg legidősebb fia
  2. György herceg, Vilmos herceg idősebb fia
  3. Sarolta hercegnő, Vilmos herceg lánya
  4. Lajos herceg, Vilmos herceg fiatalabb fia
  5. Harry herceg, Károly herceg fia
  6. Archie Mountbatten-Windsor, Harry herceg fia
  7. Lilibet Mountbatten-Windsor, Harry herceg lánya
  8. András yorki herceg, II. Erzsébet második fia
  9. Beatrix brit királyi hercegnő, András yorki herceg legidősebb lánya

Mi jön most?

Fontos tudni, hogy a királynő halála utáni időszak forgatókönyve már évek óta létezik. A Business Insider egy 2015-ös cikkében remekül összefoglalta, hogy fognak kinézni a következő napok. Az Egyesült Királyságban legalább 12 napig most megáll az élet: nemcsak a tőzsde, de a bankok is bezárnak bizonytalan időre, ez pedig fontban is milliárdos veszteséget okoz majd.

Mind a temetés napja, mind az azt követő koronázásé hivatalos munkaszüneti nap lesz a szigetországban.

A veszteséget jól tükrözi az, hogy a hosszú, hetven évig tartó uralkodása miatt a britek nagy része nem élt olyan időben, hogy ne II. Erzsébet lett volna az uralkodó.

Bridge, azaz áthidalás

Ez a kódneve annak az intézkedéssorozatnak, ami a királynő temetését és a koronázást készíti elő. Ennek része, hogy a Palota személyzetének nagy részét hazaküldik, a fő tévécsatornák (elsősorban a BBC) pedig megszakítják adásukat és bejelentik a halálhírt.

A csatorna az anyakirálynő 2002-es halálhírének bejelentése után (amikor a híradós burgundi nyakkendőben olvasta fel a hírt) elrendelte, hogy

mindenkinek kötelező bent tartania egy sötét színű öltönyt és egy fekete nyakkendőt.

Minden tévéssel begyakorolják a bejelentést, így nem „élesben” találkoznak először a helyzettel. Így nézett ki a húsz évvel ezelőtti bejelentés:

Így pedig II. Erzsébet halálának bejelentése:

A vígjátékok lekerülnek a programról, helyette a királynő életét bemutató dokumentumfilmeket (ezeket már szintén bekészítették) sugároznak. A brit zászlókat félárbocra engedik, a Royal Standardet viszont nem, ugyanis Károly herceg édesanyja halála után azonnal uralkodóvá válik. Vilmos átveszi majd apja helyét, így ő lesz a walesi herceg.

Közben II. Erzsébet koporsóját előkészítik, hogy az emberek leróhassák előtte a tiszteletüket, a Parlament két házát pedig felfüggesztik a temetésig. A királynő holttesténél unokái egy rövid időre leváltják az őrséget, ezt hívják a hercegek virrasztásának.

Diana hercegnő halála után becslések szerint nagyjából egymillió virágcsokrot helyeztek a Palota elé. Ez II. Erzsébet esetében még több lesz.

Íme egy fotó szemléltetésképpen:

Maxwell Hamilton | Wikimedia Commons (CC)
Maxwell Hamilton | Wikimedia Commons (CC)

A temetés valószínűleg a „legnépszerűbb” lesz szerte a világon, és nemcsak azért, mert rekordszámú vendég várható és milliárdok nézik majd a tévében, de a világ vezetői közül is rengetegen tiszteletüket teszik majd az eseményen.

Nagyjából egyéves gyász után következik a koronázás, amit a Westminsteri apátságban tartanak.

Így nézett ki II. Erzsébet koronázása:

Amint Erzsébet meghal, elkezdik nyomni az új papírpénzeket – a Károly arcával ellátott bankjegyek tervei már régóta készen vannak. Természetesen a korábbi állományt nem rögtön vonják be, hanem az évek során fokozatosan. A rendőrök új jelvényeket kapnak (a mostanin Erzsébet monogramja és uralkodási száma, azaz II-es látható), illetve frissíteni kell az útleveleket is. A Trafalgar tér is változik: a negyedik oszloptalpon valószínűleg valamilyen királynővel kapcsolatos mű kap majd helyet.

A 10+1 napos menetrend

Tavaly szeptemberben a Politico szerzett meg dokumentumokat, melyekben soha nem látott részletességgel írtak arról, mi történik majd, ha II. Erzsébet meghal.

A királynő halálának napját D-napnak nevezték el, az ezt követő napokat D+1-nek, D+2-nek és így tovább.

  • A lap szerint az uralkodó halála után értesítik a miniszterelnököt, a kabinettitkárt és a legmagasabb rangú minisztereket, képviselőket.
  • A család bejelenti az uralkodó halálát, és tájékoztatja a világot a közelgő temetés részleteiről.
  • Feketébe borulnak a királyi család közösségi oldalai, ahogyan a legtöbb kormányzati oldal is.
  • Félárbocra helyezik a zászlókat Whitehallban.
  • Elsőként a miniszterelnök mond beszédet.
  • Tiszteletadást tartanak a Szent Pál-székesegyházban, amin a miniszterelnök mellett más magas rangú miniszterek is részt vesznek.
  • Másnap a Szent Jakab-palotában tartandó ülésen hivatalosan is Károly herceget nevezik ki új uralkodónak
  • A D+2 napon II. Erzsébet koporsója visszatér a Buckingham-palotába: ha a királynő a balmorali rezidencián hal meg (így történt), a holttestét a királyi vonattal viszik vissza Londonba, amennyiben ez nem tud megvalósulni, repülővel szállítják át a koporsót.
  • A halál utáni harmadik napon Károly utazásba kezd az Egyesült Királyságon belül, hogy részvétnyilvánításokat kapjon, istentiszteleteken vegyen részt.
  • A temetés előtti három napban a Westminster-apátságban ravatalozzák fel II. Erzsébetet, itt róhatja majd le mindenki a tiszteletét. Valószínűleg óriási tömegek érkeznek majd emiatt Londonba.
  • A halál utáni tizedik napon Westminster-apátságban lesz az állami temetés, a Windsor-kastély Szent György-kápolnájában búcsúztatják a királynőt, végül VI. György király emlékkápolnájába helyezik.

Ha valaki szeretne részletesebb képet kapni arról, hogy miként teltek II. Erzsébet uralkodásának korai évei, ajánljuk a The Crown című sorozatot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik