Élet-Stílus

Július 4-e a függetlenség hiányában elmarad – így tiltakoznak az amerikai hírességek az abortusztörvény ellen

Todd Owyoung / NBC / NBCU Photo Bank via Getty Images és Drew Angerer / Getty Images és Karwai Tang / WireImage / Getty Images
Todd Owyoung / NBC / NBCU Photo Bank via Getty Images és Drew Angerer / Getty Images és Karwai Tang / WireImage / Getty Images
Kim Kardashian, Katy Perry és Jessica Chastain is felszólalt az ügyben a függetlenség napján.

Július 4-e az Amerikai Egyesült Államok egyik legfontosabb ünnepe. Az amerikaiak ezen a napon ünneplik a függetlenségi nyilatkozat 1776-os kihirdetését, mellyel országuk hivatalosan is elszakadt Nagy-Britanniától. Leggyakrabban felvonulásokkal, grill-partikkal, piknikekkel, baseball mérkőzések megrendezésével zajlik a nap, idén azonban több híresség is tiltakozásának adott hangot, miután bő egy héttel ezelőtt a Legfelsőbb Bíróság alkotmányellenesnek minősítette az abortuszhoz való jogot.

Kapcsolódó
Mind együtt vagyunk ebben, a harc pedig csak most kezdődik – így reagáltak a hírességek az abortuszdöntésre
Amíg egyes republikánus politikusok kitörő örömmel fogadták, hogy az amerikai Legfelsőbb Bíróság alkotmányellenesnek minősítette az abortuszhoz való jogot, addig több nemzetközi híresség is aggodalommal tekint a döntés következményeire.

Július 4-e a függetlenség hiányában elmarad. Tisztelettel, a nők

– ezzel a szöveggel terjed egy bejegyzés az Instagramon, amit többek között Kim Kardashian és Kris Jenner is megosztott a saját oldalán hétfőn, hogy felhívják a figyelmet a függetlenség napja és a nők saját testük feletti függetlenségének hiánya közötti egyenlőtlenségre.

Eközben Katy Perry a Firework című slágerére hivatkozott a nők jogaival kapcsolatos Twitter-bejegyzésében.

A »baby, te egy tűzijáték vagy vagy« egy 10-es, de az Egyesült Államokban a nőknek kevesebb joguk van, mint egy csillagszórónak

írta, utalva ezzel a megemlékezések egyik fontos kellékére, a tűzijátékokra.

Jessica Chastain szintén Twitteren tett közzé egy képet magáról, amelyen mindkét kezével bemutat. „Boldog »függetlenség« napját kívánok én és a reproduktív jogaim„ – szól a bejegyzése.

Jameela Jamil színésznő és aktivista az Instagramján osztotta meg saját gondolatait.

A függetlenség napja, kivéve, ha van méhed. Akkor viszont b—d meg magad és nem érdekel minket, hogy kiba—ttul  meghalsz vagy kisiklik az egész életed és tönkremegy a mentális egészséged–nap, gondolom. Menő…

Brooklyn Decker modell és színésznő is a közösségi oldalán osztotta meg a gondolatait. „Hálás vagyok azért a sok dologért, amit ez az ország kínál. Hálás vagyok, hogy olyan helyen élek, ahol kritizálhatom, és rámutathatok arra, mennyire zavaró és undorító, hogy az amerikaiaknak kevesebb joguk van, mint egy évvel ezelőtt. Hálás vagyok, hogy elmondhatom, hogy ez az ország nem mindenki számára működik, vagy nem tart mindenkit biztonságban anélkül, hogy börtönbe kerülne e szavak kimondása miatt. Ma rengeteg hálát és duzzadó haragot hordozok magamban. Tudom, hogy sokatokkal osztom ezt meg most. Tartsuk fenn a dühünket, hogy ezt a bonyolult országot előre mozdítsuk, és ne hátrafelé„ – fogalmazott.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Brooklyn Decker (@brooklyndecker) által megosztott bejegyzés

Sophia Bush egy olyan posztot osztott újra saját felületén, ami egy 10 éves lányról szól, akinek Ohióból Indiana államba kellett utaznia terhesség-megszakítás céljából, mert három nappal túllépte a hat hetes határidőt, ami az államban hatályban van. „De ja, ki más izgatott még az idei függetlenség napja miatt?„ – teszi fel a költői kérdést a bejegyzés szerzője.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik