Élet-Stílus

Tizennégy éve él reptéren egy kínai férfi, mert a családja nem hagyná inni és cigizni

Peking nemzetközi repülőterére költözött tizennégy évvel ezelőtt egy hatvanas éveiben járó kínai férfi, miután a családja választás elé állította: vagy ők, vagy a cigi és a pia.

Akár Steven Spielberg 2004-es, Terminál című filmjének főhőse, egy repülőtéren éli az életét egy hatvanas éveiben járó férfi Pekingben. Fontos különbség azonban, hogy míg a filmben a Tom Hanks által alakított Viktor Navorskinak nem volt választása, addig Wei Jianguo bármikor hazamehetne, ha akarna – írja a kínai médiára hivatkozva a Daily Mail című brit lap.

Wei 2008-ban költözött a pekingi reptérre. Azt mondja azért, mert a családja választás elé állította: vagy leszokik az alkoholról és a dohányzásról, vagy minden hónapban átadja nekik az államtól kapott ezer jüanos (kb. 52 ezer forintos) ellátását. A férfi tudta, hogy ez számára nem jelent igazi választást, hiszen ha minden pénzét a családjára bízza, aligha fog tudni italt és cigarettát vásárolni, ezért összecsomagolta a holmiját és lelépett.

Wei, aki alig húsz kilométerre lakott a reptértől, eleinte vasútállomásokon éjszakázott, aztán a kettes terminál felé vette az irányt. Azt mondja, azért választotta azt, mert az a legmelegebb, így sohasem fázik. A repteret ritkán hagyja el, ha valamit vásárolnia kell.

A reptérlakó férfinak húsz éve volt utoljára munkája egy gyárban, de leépítették, mert a negyvenen túl már túlkorosnak számított. Egy darabig próbált új állást találni, de már jóideje feladta.

A reptér személyzete békén hagyja a férfit. Azt mondják, alapvetően nem zavar senkit, csak néha hangoskodik, ha kicsit többet iszik a kelleténél. Egyébként arról híres teljes hangerőn hallgat kínai operákat a kis rádióján.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik