Élet-Stílus

Szezonális depresszió: így előzhetjük meg a levertséget

Getty Images
Getty Images
Nem ritka, hogy az ember a sötétebb, hidegebb hónapokban levertebbnek érzi magát. A jelenség teljesen normális, esetenként azonban a közérzet szélsőségesen leromolhat. Ilyenkor szezonális affektív zavarról (SAD), azaz szezonális depresszióról beszélhetünk.

Az Egyesült Királyság Egészségügyi Hivatala (NHS) szerint a SAD az évszakok mintáját követő típusú depresszió. A zavar tünetei jellemzően télen erősödnek, de előfordul, hogy az érintettek éppen a nyári hónapokban érzik levertebbnek magukat.

A téli szezonális depresszió tünetei igen változatosak lehetnek: okozhat tartósan rossz hangulatot; csökkenheti az örömérzetet és az érdeklődést, kiválthat ingerlékenységet, kétségbeesést, bűntudatot vagy értéktelenség-érzetet, vezethet letargiához, nappali fáradtsághoz, meghosszabbodott alvási időhöz és nehéz ébredéshez, de a szénhidrátok iránti vágyat és a testtömeget is növelheti. A Mayo Clinic nonprofit szervezet szerint a nyári zavar ezzel szemben fogyást, szorongást és álmatlanságot idézhet elő. A tünetek az érzékeny évszak előrehaladtával egyre kínzóbbá válhatnak, egyes pácienseknél pedig a SAD olyan súlyos lehet, ami már az életvitelt is hátrányosan befolyásolja.

A szakértők egyelőre nem teljesen értik, hogy mi áll a szezonális depresszió hátterében. Az egyik lehetséges magyarázat szerint az őszi és a téli hónapokban csökken a napfénynek való kitettség, ami befolyásolja az agy hipotalamusz nevű régiójának működését. Ennek következtében az alvást szabályzó melatonin és a közérzetre ható szerotonin hormonok termelése megváltozik, ráadásul a test belső órája, a cirkadián ritmus is átalakulhat. Elképzelhető, hogy egyes személyeknél a genetika is növeli a SAD-re való fogékonyságot, a lakhely Egyenlítőtől való távolsága pedig szintén szerepet játszhat a zavar jelentkezésében.

Mint fentebb írtuk, alapvetően normális, ha az ember bizonyos napokon levertebb. Szakember segítségére akkor van szükség, amikor képtelenek vagyunk motivációt gyűjteni hétköznapi tevékenységünk elvégzéséhez, fogyást vagy hízást tapasztalunk, vagy ha egyéb, a szezonális depresszióra jellemző tünettel küzdünk már hosszabb ideje.

A szakember kezelésként előírhat életmódbeli változtatásokat, fényterápiát, pszichológiai kezelést, szélsőségesebb esetben antidepresszáns szedését. Jó hír, hogy a megelőzésre is többféle módszer létezik.

Kapcsolódó
5 tipp az őszi mélabú ellen
Az ősz problémás időszak a mentális betegségek szempontjából, de szerencsére léteznek praktikák, amelyek segíthetnek: fény, séta, levegő, barátok...

A sötétebb hónapok előtt és alatt például érdemes fokozni a természetes fénynek való kitettséget – akár felhősebb napokon is –, de a kiegyensúlyozott étrend, az elegendő testmozgás, a társas kapcsolatok ápolása és a gyógyszerek is segíthetnek.

Hirdetés

Ősszel-télen sokan érzik magukat tartósan lehangoltnak, fásultnak, kedvetlennek. Ebben számos tényező szerepet játszhat, köztük a napfény hiánya, a borús-hideg időjárás, de a stresszel teli, monoton, szürke hétköznapok is. Ha úgy érezzük, nem tudunk úrrá lenni rosszkedvünkön, segíthet az orbáncfű kivonatát tartalmazó Remotiv extra. Ez a patikában, vény nélkül kapható növényi gyógyszer képes javítani a hangulatot, fokozza a motivációt és csökkenti az enyhe depresszió további tüneteit.

Vény nélkül kapható orbáncfűkivonat-tartalmú gyógyszer

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT

VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik