Élet-Stílus

A munkahelyi depresszió nem csak a munkavállalónak komoly probléma

Getty Images
Getty Images
A depressziós, problémákkal küzdő munkavállaló nem tud koncentrálni, nem képes jól végezni a feladatát, a gyengébb teljesítmény pedig az üzleti sikert is rontja. A megoldás kulcsa az együttműködés.

A felnőtt emberek idejük nagy részét a munkahelyükön töltik, ezért lenne különösen fontos, hogy a munkahely biztonságos, egészséges, nyugodt környezet legyen. Sajnos ez nem mindig valósul meg, ennek következtében pedig a munkahelyi depresszió sokkal elterjedtebb probléma, mint azt gondolnánk.

Európában nincsenek ezzel kapcsolatos átfogó adatok, de az Egyesült Államokban végzett felmérések szerint a munkahelyi depresszió a három legkomolyabb munkahelyi probléma között szerepel, csak a stressz és a családi problémák versenyeznek vele.

Az amerikai vizsgálat eredményeinek alapján a rövid távú megbetegedések három százaléka depressziós rendellenesség volt, és ennek háromnegyede nőknél jelentkezett. A First Chicago Corporations felmérése szerint a dolgozók egészségére elköltött pénzösszegnek több mint a fele mentális problémák kezelésére ment el, és ezek a kezelések annyiba kerültek, mintha a dolgozók legalábbis szívbetegek lettek volna.

Sok esetben eleve problémás, hogy kezelést kérjünk a munkahelyi depresszió miatt. A munkavállaló azt gondolja, ha kiderül, hogy ilyen jellegű gondjai vannak, az hatással lehet a munkája megítélésre, illetve negatív színben tüntetheti fel az érintettet a munkaadó szemében. Magyarországon nem jellemző, az Egyesült Államokban viszont akadályt jelent az is, hogy a dolgozók nem biztosak benne, vajon az egészségbiztosításuk az ilyen típusú kezelésekre is fedezetet nyújt-e.

Melyek a munkahelyi depresszió jelei?

A munkahelyi depresszióra több dolog is utalhat, csakhogy ezeket külön-külön személve nem feltétlenül ismerjük fel magát a problémát. Figyelmeztető jelek lehetnek például az alábbiak:

  • Állandó szomorúság, feszültség, ürességérzés.
  • Túl kevés alvás, túl korai kelés, esetleg túl sok alvás.
  • Étkezési zavar, az étvágy elvesztése, gyors hízás, gyors fogyás.
  • Társas kapcsolatok mellőzése, visszahúzódás.
  • Az érdeklődés elvesztése a korábban kedvelt hobbik vagy akár a szex iránt.
  • Nyugtalanság, irritáltság, ingerlékenység.
  • Koncentrációs zavarok, teljesítménycsökkenés.
  • Állandó fájdalom, ami nem reagál szinte semmilyen kezelésre, mint a fejfájás, krónikus fájdalom, emésztési zavarok.
  • Fáradtság, kimerültség.
  • Bűntudat, reménytelenség, értéktelenség érzése.
  • Öngyilkosságon való gondolkodás.

Ezek mindegyike olyan tünet, amelynek értékeléséhez érdemes alapos vizsgálatokat végezni, mert külön-külön nehéz azonosítani a háttérben meghúzódó kiváltó okot.

A munkahelyi depresszió kérdését viszont a munkavállalónak és a munkaadónak közösen kellene kezelnie, mert a problémát külön-külön egyik fél sem tudja megoldani. Holott mindketten érdekeltek a megoldásban, hiszen a munkavállalónak egyre nagyobb megterhelést okoz a munkája megfelelő minőségű elvégzése, a munkaadó számára pedig azért fontos ez, mert a depressziós, mentális problémákkal küzdő munkavállalók akár komoly károkat okozhatnak a cégnek.

A depressziós munkavállaló dekoncentrált és nem tudja jól elvégezni a feladatát. A szolgáltatási szektorban sűrűbben merülnek fel az ügyfelekkel, vendégekkel kapcsolatos problémák, ipari környezetben pedig növekedhet a munkahelyi balesetek veszélye.

A megoldás egyszerűnek tűnik, de a valóságban nehéz kivitelezni: a munkaadóknak nyitottnak kellene lenniük a problémákra és azok megoldására, illetve észre kellene venniük a figyelmeztető jeleket. A munkavállalóknak pedig a saját érdekükben kommunikálniuk kellene a nehézségeikről.

Hirdetés

Ősszel-télen sokan érzik magukat tartósan lehangoltnak, fásultnak, kedvetlennek. Ebben számos tényező szerepet játszhat, köztük a napfény hiánya, a borús-hideg időjárás, de a stresszel teli, monoton, szürke hétköznapok is. Ha úgy érezzük, nem tudunk úrrá lenni rosszkedvünkön, segíthet az orbáncfű kivonatát tartalmazó Remotiv extra. Ez a patikában, vény nélkül kapható növényi gyógyszer képes javítani a hangulatot, fokozza a motivációt és csökkenti az enyhe depresszió további tüneteit.

Vény nélkül kapható orbáncfűkivonat-tartalmú gyógyszer

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT

VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik