Élet-Stílus koronavírus

Be akarta magát oltatni, de azt mondták, már felvette az oltást – így derült ki, hogy régóta visszaélnek az adataival

Cravetiger / Getty Images (illusztráció)
Cravetiger / Getty Images (illusztráció)
A Londonban élő indiai krikettedző több bankkártyát állítatott ki szintén indiai áldozata nevére, és még az esküvőjén is a férfi identitását használta, de végül a Covid elleni védekezés buktatta le.

Csak akkor bukott le az indiai krikettedző, aki ellopta egy másik férfi személyazonosságát, hogy legálissá tegye a státusát az Egyesült Királyságban, amikor az áldozat elment felvenni a koronavírus elleni védőoltást, de az oltóponton azt mondták neki, hogy már megkapta a vakcinát – írja a Daily Mail.

A 30 éves, nyugat-londoni Hounslowban élő Harshil Patel nemcsak több bankkártyát állíttatott ki áldozata, Melvin Dias nevére, hanem jogosítványt is szerzett a férfi identitását felvéve, sőt az esküvői papírjait is az áldozata nevével írta alá.

Patel tizenkét évvel ezelőtt érkezett Nagy-Britanniába diákvízummal, ami 2012-ben járt le, de Dias személyazonosságát csak 2019-ben vette fel. A 20 hónap alatt, amíg Patel Diasként élt, összesen 23 ezer fontot (több mint 9,6 millió forintnak megfelelő összeget) keresett a Tesco és egy Ladbrokes nevű szerencsejátékok lebonyolításával foglalkozó cég alkalmazottjaként.

Patel végül akkor bukott le, amikor a valódi Melvin Dias idén májusban megpróbált koronavírus elleni oltást kérni, de az oltóponton azt mondták neki, hogy a nyilvántartás szerint már felvette az oltást.

Az ügy tárgyalásán elhangzottak alapján Patel 2019-ben döntött úgy, hogy megpróbálja „legalizálni” a bevándorlási státuszát, miután kiderült, hogy pénzt örökölt egykori otthonából, az indiai Gudzsarátból.

De az identitáscsere a csaló szerint drága mulatság, ugyanis azt mondta, a hamis papírokért 65 ezer fontot (27,2 millió forintot) fizetett.

Patel egyébként alkalmi munkákból élt, és volt, hogy krikettedzőként is tevékenykedett.

Az áldozat, a 31 éves Dias négy évvel ezelőtt érkezett Nagy-Britanniába az indiai Goából, de tartózkodási engedélyt kapott, mert a felesége portugál. Először még tavaly augusztusban tűnt fel neki, hogy valami nincs rendben, amikor a portugál személyi igazolványát szerette volna megszerezni, amit azzal utasítottak el, hogy már kiadták neki.

Emiatt minden iratát el kellett küldenie Portugáliába, és ügyvédet kellett fogadnia, de csak akkor vált bizonyossá, hogy csalás áldozata lett, amikor kiderült, hogy a koronavírus elleni vakcináját is beadták másnak.

Miután Dias nem kapott védőoltást, felkereste a háziorvosát, aki segített neki beazonosítani a csalót. Dias meg is látogatta Patelt a nyugat-londoni Hounslowban található otthonában, de Patel természetesen letagadta az egészet, sőt egyenesen azt állította, hogy valójában ő az áldozat, és Dias az identitástolvaj.

Dias azt állítja, a történtek után depressziós lett, mivel a csalás miatt nem csak a védőoltást nem kapta meg, hanem fél évig azokat a társadalombiztosítási juttatásokat sem, amik eredetileg jártak volna neki támogatásként.

Bezárkóztam a szobámba és távol maradtam mindenkitől, mivel annyira stresszes voltam. Soha nem gondoltam, hogy valaha is lesz munkám vagy jövedelmem, hogy gondoskodhassak magamról

– mondta az áldozat a bíróságon.

A büntetlen előéletű Patel beismerte a csalást és a hamis személyazonosító okmányok használatát, amikor megjelent az Isleworth-i koronabíróságon.

Védője, Sunjay Versani enyhítésképpen elmondta, hogy Patel „nagyon megbánta a tettét, és nagyon együttérez áldozatával”, majd így jellemezte ügyfelét: „Gudzsarátból, szerény körülmények közül származik, és mindig is arról álmodott, hogy profi krikettjátékos lesz. 2009-ben érkezett az Egyesült Királyságba diákvízummal, informatikát és elektrotechnikát tanult. De nem tudott dolgozni, és nem tudta finanszírozni a tanulmányait sem.”

Simon Russell-Flint tanácsos a következőket mondta a három év börtönbüntetésre ítélt Patelnek:

Remélem, hogy ez az ügy rávilágít a személyazonosság-lopás valódiságára, mivel ez egy súlyos bűncselekmény. Azt állította (…), hogy hajlandó volt 65 ezer fontot fizetni a hamis személyazonosság megszerzéséért. Ön megvásárolta egy másik ember személyazonosságát, és az ezen alapuló hamis életet. Az ő nevén kapott állást és az ő nevét használta a házasságkötéshez. Ez kifinomult, anyagi haszonszerzés céljából elkövetett bűncselekmény volt, de az igazi hatást az a szenvedés jelenti, amelyet az áldozatának okozott.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik