Élet-Stílus

Kutatók repülnek át az Ida hurrikán szemén – szó szerint megrázó videó

Persze, aki izgul repülés előtt, az inkább ne nézze meg.

Az elmúlt napokban az Ida hurrikán végigsöpört a Karib-tengeren és az Egyesült Államok déli részén, Louisiana és Mississippi államokon. A négyes erősségűnek induló, de később mérséklődő hurrikán akár 230 kilométer per órás sebességű széllökéseket is hozott magával.

Az indy100 arról ír, hogy a NOAA WP-3D Orion #NOAA43 Miss Piggy nevű repülő egy kutatóút közben átrepült a Mexikói-öböl felett, közvetlenül az Ida útvonalában. A Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Hivatal azóta közzétette a repülőn készített megdöbbentő videót is, amelyen az látszik, hogy a kamerát remegve tartja a felvétel operatőre a gép pilótafülkéjében, miközben a pilóták láthatóan fel-le ugrálnak, a repülő pedig az erős turbulenciával küzd.

A pilótafülke végül akkor hagyja abba a rázkódást, amikor elérik az Ida hurrikán 25-50 kilométer átmérőjű szemét, és kitisztul az ég. Ide érve biztosan megkönnyebbültek, mert a hurrikánok szemében a legalacsonyabb a felszíni nyomás.

Az Ida hurrikán következtében New Orleansban több ezer ember otthonában szűnt meg az áramszolgáltatás, útjában pedig házak pusztultak el, és emberek haltak meg, de még a Mississippi folyó folyása is megfordult – jelentette a CNN.

Louisiana kormányzója, John Bel Edwards a hurrikánra készülve azt mondta:

Ez sokkal erősebb lesz, mint amit általában látunk, és őszintén szólva, ha fel kellene rajzolni egy hurrikán lehető legrosszabb útvonalát Louisianában, az nagyon-nagyon közel állna ahhoz, amit most látunk.

Annak ellenére, hogy a hurrikán szárazföldet elérve gyengült, és hármas kategóriába sorolták vissza, a mérések szerint a széllökések sebessége még így is elérte a 200 kilométer per órát – emlékeztet az indy100.

Joe Biden elnök azt ígérte, hogy amint a veszély elmúlt, kormánya készen áll majd arra, hogy segítsen az érintetteknek.

Történelmi nagyságú hurrikán csapott le az amerikai Louisiana államra
Eddig egy halottja van a természeti katasztrófának.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik