Élet-Stílus

Mi az a szexuális frusztráció, és hogyan kezeljük?

Máté Csaba / 24.hu
Máté Csaba / 24.hu
Az elutasítás a szexben hamar szexuális frusztrációhoz vezethet, aminek a tünetei komolyan kihatnak a mindennapokra.

Az elutasítás szexuális frusztrációt okoz

Ördögi kör alakulhat ki a párkapcsolatokban, ha a nő azt érzi, hogy a férfi minden érintésével csakis egy célra koncentrál: a szexre. Ez tipikusan jelen van azoknál a pároknál, ahol a két fél között nagy a különbség a szexuális igényekben. Az együtt töltött évek alatt kialakulhat az a hozzáállás a nőben, hogy engedi, hogy a szex megtörténjen, csak hogy végre nyugta legyen. Aztán egy darabig ismét hárítja a szexuális közeledést, és abban a hitben él, hogy a partnerét csak a szex érdekli. Holott a szex egész másról szól, nem magáról az aktusról, hanem az érzelmi kapcsolat kereséséről, annak megéléséről, a kötődés erősítéséről. Így ha valakit elutasítanak a szexben, és ez egyre gyakrabban történik, sérülhet az önbecsülése, elveszítheti az érdeklődését és mindez egyre inkább hatással lehet a mindennapjaira érzelmileg.

Kapcsolódó
A lakótársérzéssel kezdődik a szexmentes kapcsolat
Ismerős a helyzet, hogy inkább elkapcsoljuk a tévét, ha szexjelenetet látunk, és zavarban vagyunk?

Az, hogy időnként visszautasítjuk a partner közeledését, természetes a hosszú távú párkapcsolatokban. Ahogy az is, hogy a fáradtság valóban olyan ok, amikor a szex a legutolsó, amire vágyhat az ember. Vannak életszakaszok is, amikor a fáradtság inkább előtérbe kerülhet a mindennapokban: ilyen a kisgyerekes családok élete például, vagy akár egy új munkahely, ahol teljesíteni kell, és a vizsgaidőszakok is ilyenek. Az elutasításnak az a hátulütője, hogy az elutasított fél egyre nehezebben szánhatja rá magát az újbóli közeledésre, félve a következő kudarctól. Minél többször történik ez meg, annál inkább visszahúzódóbbá, szexuálisan frusztrálttá válhat.

A szexuális frusztráció olyasvalami, amire általában akkor kezdünk gondolni, ha a partner extrán ingerlékeny: ha valaki apróbb dolgokon is kiakad, ingerültté válik, ha apróságokon is rengeteg a vita. Amikor egy pár életében a veszekedéseké a közösen töltött idő, akkor nagy valószínűséggel az történik a háttérben, hogy valamilyen módon igyekeznek érzelmileg közeledni egymáshoz, csak nem éppen a jó iránnyal próbálkoznak. Bár ilyenkor a szex a legjobb választás lehetne, hiszen érzelmileg is és a stressz oldására is hasznos, a rossz hangulat azonban inkább elűzi a szex halvány gondolatát is. És még nagyobb lesz a stressz, amit muszáj valahogyan oldani.

A szexuális frusztráció teljesen természetes válaszreakció arra, hogy nincs egyensúlyban az, amire vágyunk a szexben, és ami a kapcsolatban megvalósulhat.

Általánosságban igaz, hogy a gyakran elutasított fél a kapcsolatban valamilyen kiutat keres. Olyasmit, amiben valamennyire kiteljesedhet, sikerélménye lehet: ilyenek például a hobbik, de az is előfordulhat, hogy az elfojtott szexuális vágyat valamilyen sporttal igyekszik levezetni. Sajnos ez a megoldás is inkább távol tartja egymástól a partnereket, hiszen még annál is kevesebb időt tölthetnek együtt, közösen, mint addig. Egymás kerülése, a konfliktusos helyzet (érzelmek kifejezése, szexuális érintések, csókok, kezdeményezések) kerülése egyértelműen azt fejezi ki, hogy nem érzik már azt a kapcsot egymással, ami miatt több időt szeretnének egymással tölteni.

Hogyan kezeljük a szexuális frusztrációt?

Fontos tudni, hogy a szexuális frusztráció szorongással, depresszióval is járhat együtt, sőt előfordulhat szégyenérzet is: olyan szexuális cselekvések miatt, amiket szívesen csinálna az illető, de nincs erre lehetősége a kapcsolatban. Ezek az érzések teljesen normálisak, minden elutasított férfi vagy nő megéli ezeket az érzéseket. Nemtől és szexuális irányultságtól függetlenül mindenki megtapasztalja az életében az elutasítást a szexben, vagy azért mert a partner nem akar annyiszor vagy olyan módon szexelni, vagy azért, mert szexelnénk, de nincs kivel. Ahhoz, hogy megértsük, hogyan működünk, érdemes magunknak feltenni az alábbi kérdéseket:

  • Kevesebbet szexelünk, mint korábban?
  • Elutasított a partnerem a közelmúltban?
  • Én utasítottam vissza a partneremet?
  • Vannak olyan dolgok a szexben, amiket szívesen megélnék, de nem lehet?
  • A saját szexuális igényeim megéléséhez vállaltam-e rizikós kockázatot?
  • A testem vagy akár betegségek, gyógyszerek szedése befolyásolhatta a szexuális vágyamat?

A tartós visszautasítás sajnos biztos, hogy megmutatkozik a szexben is, az orgazmus elérésében, az izgalmi állapot elérésében is problémák lehetnek, mindez a nem megfelelő közeledés miatt is megtörténhet. Ahhoz, hogy változás álljon be a kialakult helyzetben, a legjobb, ha minden erőnkkel saját magunk megértésén dolgozunk. A feltett kérdéseket őszintén válaszoljuk meg magunknak; ha írásban tesszük meg, sokkal pontosabban megfogalmazhatjuk, mit érzünk a helyzettel kapcsolatban.

A frusztráció leküzdéséhez sokat tehet hozzá, ha erősítjük önbizalmunkat, kisebb célokat kitűzve magunk elé. Ilyen lehet egy sportverseny, jógázás, új mozgásforma megtanulása – ezek segítenek a hormonokat „rendezni”. A zenének is áldásos hatása van, a chill, ambient, jazz zenéket ajánlatos hallgatni, minden olyat, ami nem feltüzeli a testünket, nem a szexről és nem a szerelemről szól.

Az önszeretet, saját testünk tisztelete is igen fontos ilyenkor, ezt pedig úgy tarthatjuk tudatosan karban, ha ölelkezünk valakivel, akit nagyon szeretünk. Családtag, barát a legjobb, őszintén a szeretetről szólhat az ölelkezés. Az ölelés az az érintkezés, amire egész életünkben minden nap szükségünk van, akár többször is, így ha kevés a szex és sok a gond, egy őszinte ölelés a legjobb baráttól a lehető legjobb lehet. A megfelelő étkezés, alvás, ivás elengedhetetlen a frusztrált időszakban, hiszen ha elkezdünk foglalkozni a saját testünkkel nem szexuális értelemben, akkor jobban megismerhetjük a saját testünk, lelkünk működését. A tudatosság pedig segíthet annyira mentálisan, hogy erőt gyűjtsünk a szexuális életünk harmonizálásához – ha egyedül nem megy, akkor egy szakember, esetleg új partner segítségével.

Párkapcsolati és szexológiai tanácsadással foglalkozó szerzőnk korábbi cikkeit ide kattintva olvashatod el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik