Élet-Stílus

A lakótársérzéssel kezdődik a szexmentes kapcsolat

Fontos, hogy otthon is szexinek érezzük magunkat, akkor is, ha fáradtak vagyunk, muszáj időt szánnunk saját magunkra is. Ezzel kezdődik a sor, ugyanis, ha mi nem vagyunk jól, akkor a partner sem fog minket szépnek és vonzónak találni. Sok-sok apró jele van annak, hogy rohamtempóban haladunk a szexmentes párkapcsolat felé, ideje megállítani.

A szexmentes házasságok és párkapcsolatok sokkal gyakoribbak, mint hinnénk, becslések szerint a házaspárok 15 %-a nem szerelmeskedett az elmúlt évben. A párok libidója természetesen ingadozik, ahogyan az életük is befolyással van a szexuális életükre: a gyerek születése, betegségek, gyógyszerek mellékhatásai. Azonban ha az egyik fél tartósan, legalább négy hónapja rendszeres elutasításban éli az életét, akkor problémáról beszélhetünk. Vannak előjelei annak, hogy a párkapcsolat a szexmentes zónába tart, és megakadályozható, ha időben észrevesszük ezeket. Mutatjuk is őket!

Inkább lakótárs

A szexuálterapeuták véleménye szerint ott kezdődik a gond, ha már mindenki inkább kényelmesen van otthon és kicsit sem figyel arra, hogy vonzónak tűnjön a partnere számára. Az otthoni játszós ruhák, amikbe szívesen rohangálunk persze kényelmesek, de biztos, hogy jó nőnek, vagy jó pasinak érezzük magunkat azokban? Ha nem, akkor ideje venni egy forró fürdőt, bekenni magunkat a kedvenc olajunkkal,  felvenni olyan ruhát, amiben gyönyörűnek, vonzónak érezzük magunkat. Néha értelemszerűen szükséges és megoldhatatlan, hogy szépen felöltözzünk otthon is este, de inkább abból legyen kevesebb, hogy a másik fél dzsogeszban lát smink nélkül. Ennek nem az a lényege, hogy ő vonzónak találjon, hanem hogy mi jól érezzük magunkat a saját bőrünkben.

Fotó: Thinkstock

Kerüljük a beszélgetést a szexről

A kommunikáció elengedhetetlen a jó szexuális élethez. Ha valaki nem tudja kifejezni az érzéseit, akkor a szexuális igényeiről sem fog tudni beszélni, sőt nem lesz képes a szexuális fantáziáját megosztani a másikkal. Ezek pedig kellenek ahhoz, hogy az intimitást megéljük együtt.

Minden időt és energiát lefoglalnak a gyerekek

Ezt különösebben magyarázni sem kell, ha csak a gyerekekre koncentrálunk, és nem figyelünk oda, hogy randizzunk, hogy kettesben is töltsünk együtt minőségi időt, amikor nem a gyerekről beszélünk, hanem egymásról, akkor a szexuális életnek lőttek. Amikor az anya fáradt, utolsó utáni gondolata a szex, vagy mire odáig jutna, már inkább az alvást választaná. A nő és a férfi szerepeket meg kell tartani, amikor gyerekek születnek, apróságokon is múlik, például, hogy a szülők ne anyának  és apának hívják egymást, hanem a keresztnevükön szólítsák egymást.

 

Fotó: Thinkstock

Kerüljük a filmekben látott romantikus, erotikus jeleneteket

Van az az érzés, amikor két ember fekszik egymáson este, nézik az esti filmet, és mindketten feszengenek, amikor szexjelenet lesz. Vagy azért, mert az egyik fél, hogy a másik majd szóvá teszi, hogy miért nem szexelnek eleget, vagy azért, mert tulajdonképpen mindketten jól elvannak szex nélkül, de érzik, hogy lehet, hogy néha szükség lenne rá. Ha szégyenérzet, vagy zavar lesz úrrá rajtunk a szexjelenetet látva, akkor problémáról beszélhetünk.

Abbahagyjuk a flörtölést egymással

Amikor valamelyik fél úgy érzi, mintha legjobb barátok lennének, semmint intim partnerek, akkor gond van. Ennek jelei, hogy inkább fekszenek együtt a kanapén, minthogy egymást simogassák és becézgessék, hogy nincs flörtölés, alig van szemkontaktus, és úgy fekszenek, hogy a nemi szerveik egymástól távol legyenek. Ahelyett, hogy odafordulnának egymáshoz és egyikük lépéseket tenne abba az irányba, hogy szerelmeskedjenek. Ha már nincsenek meg a hálószobán kívüli utalások a szexre, egymás testére, ha nincs játékosság, akkor foglalkozni kell a problémával.

Fotó: Thinkstock

Megjegyzéseket teszünk a másik libidójára

Az nagyon rossz irány egy párkapcsolatban, ha az egyik fél dehonesztáló megjegyzéseket tesz a másik túl sok vagy túl kevés szexuális vágyára. Sértő és bántó. Mindenkinek tiszteletben kell tartania, hogy eltérő libidóval élünk, van mód arra, hogy ezeket valamennyire közelítsük egymáshoz, csak akkor nincs értelme, ha nagyon nagy a különbség.

Ritkán érintik meg egymást hálószobán belül és azon kívül

Elképzelhető, hogy már hónapok óta alig érintették meg egymást a párok, hogy a filmnézés is egymástól távol történik, hogy elalvás előtt sem érnek egymáshoz, és az ölelések is teljesen elmaradoznak. Az érintés az egyik legfontosabb a párkapcsolatokban, és ennek szándékos kerülése egyértelmű jele annak, hogy valami elromlott. Ha bármelyik fél úgy fekszik el aludni, hogy minél később kerüljön az ágyba, csakhogy ne kelljen újra elutasítani, vagy hogy őt ne utasítsák el újra, akkor komolyan foglalkozni kell a kialakult helyzettel.

Az egészséges szexuális élet arról szól, hogy nem az eredményre összpontosítunk, nem kipipálni akarjuk, hanem egyszerűen csak jól akarjuk érezni magunkat egymással. Ehhez megfelelő környezetet teremtünk, erre időt szánunk, tervezünk, szerelmeskedés közben az érzésekre, érzelmeinkre fókuszálunk, nem a szex mechanikus mivoltára.

Kiemelt kép: Thinkstock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik