Az Epicurious az egyik leghíresebb, legnagyobb angol nyelvű online gasztróoldal/receptgyűjtemény, talán úgy a legegyszerűbb, ha azt mondjuk, nagyjából ez az amerikai NoSalty.
Negyed évszázada léteznek, a héten pedig tudatták olvasóikkal, hogy
Vagy legalábbis senki nem jegyezte meg – írta a New York Times.
Most viszont biztos nagy lesz a hőbörgés, hogy ez „egy vendetta a tehenek vagy azok ellen, akik megeszik őket” – írta a döntésről szóló cikkében az Epicurious.
De ezt a döntést nem azért hoztuk meg, mert utáljuk a hamburgert (mert ez nem igaz!)
A döntés csupán a fenntarthatóságról és arról szól, hogy ne adjanak „műsoridőt” a világ egyik legkártékonyabb éghajlatszennyezőjének. A húsos ételeknek megkeresik az alternatív változatait. A meglévő receptek pedig ugyanúgy elérhetőek a továbbiakban is, ahogy a 73 steakreceptjük gyűjteménye, és a valaha volt 50 legjobb étel listán is megmaradnak a marhahúsos ételek.
És a szerkesztőknek igaza lett, az emberek elkezdtek elégedetlenkedni. Volt, aki szerint a csirkével is szakítaniuk kellene, mert az fontonként nagyobb kárt okoz. Valakik szerint meg a döntés úgy, ahogy van nem környezetbarát, mert ahol most állatot tartanak, azokat a földeket eladják és ingatlanokat építenek rá. (Jó, ez biztos nem így van.)
De a legjobb reakciója mégis a fegyverszövetségre (NRA) kapcsolt Észak-Amerikai Hús Intézet, egy kereskedelmi szövetség reakciója:
Az igazi kérdésnek annak kéne lennie, milyen hatással van Amerika kedvenc ételeinek kizárása az Epicuriousre. Talán a csökkenő webes forgalommal áram takarítható meg.
Persze olyanok is vannak, akik üdvözlik a döntést, sőt, egész erős szavakat is használnak, de sokkal unalmasabbak, mint a dühöngők, így őket nem idézzük. Viszont látványosan kimaradtak a vitából a főszakácsok, közösségi médiás szakácsok, talán annak a jele, hogy egy szerelem elmúlhatott abban az országban, ahol a gazdák a legfelsőbb bíróságig vitték a Marhahús: tényleg ez kell vacsorára? című cikket.
A konkurencia, így az – ugyanazon lapcsaládhoz tartozó legutóbb a rasszizmussal kapcsolatos botrányba keveredett – Bon Appétit és a Food Network nem válaszolt a Timesnak, vagy ha igen, akkor azt, nem tervezik leépíteni a marhahúsos receptjeiket, sőt utóbbi hamburgeres címlappal tervez megjelenni nyáron. Azt mondja, az olvasó eldönti, mit akar elkészíteni a receptjeik közül.
Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) adatai szerint az állattartásnak köszönhető az üvegházhatást gyakorló gázok kibocsátásának 15 százaléka. Ennek 65 százaléka a szarvasmarhák kibocsátása. Az Egyesült Államokban pedig kiemelten sok marhahúst fogyasztanak. A vöröshús fogyasztása egyes tanulmányok szerint az egészségre sem tesz jó hatást, különböző betegségekkel kötik össze, de ezek teljes bizonyítottsága – egyelőre – hiányos.