Élet-Stílus

„Hihetetlenül hátborzongató” – lakóházak között robbantottak egy 2. világháborús bombát

Twitter / Devon & Cornwall and Dorset Police Drones
Twitter / Devon & Cornwall and Dorset Police Drones
Az irányított robbantás miatt több ezer embert kellett evakuálni a környékről.

Látványos felvételeket készítet a brit rendőrség egy második világháborús bomba irányított felrobbantásáról, amit lakóépületek között semmisítettek meg az angliai Exeter városában, egy egyetemi kampusz közelében. Az egy tonnás német bombát pénteken találták meg munkások egy építkezésen, és a brit hadsereg bombaszakértői másnap a helyszínen robbantották fel.

A hatóságok egy négyszáz méter sugarú körben evakuálták az ott élő embereket. A rendőrség közlése szerint több mint kétezer háztartás volt érintett, és távozniuk kellett az Essex egyetem nagyjából 1400 hallgatójának is.

A bombát végül szombat délután robbantották fel, miután a bombaszakértők 400 tonna földet tartalmazó szerkezetet építettek köré, hogy csökkentsék a robbanás pusztító erejét. A robbanás még így is olyan nagy volt, hogy 250 méterre repültek törmelékek, és a közeli épületek ablakai és ajtajai betörtek. A robbanás hangját a BBC cikke szerint 8 kilométer távolságból is hallani lehetett, és olyan mély kráter keletkezett, amibe három emeletes busz is elfért volna.

Egy statikus mérnök, aki az egyetem épületében keletkezett károkat mérte fel, a BBC-nek elmondta, hogy „hihetetlenül hátborzongató” volt a helyszínen járni. A férfi hozzátette, hogy a hadsereg szakemberei „igazán nagyszerű munkát végeztek” a robbanás erejének lefojtásában, és meglepően kis kár keletkezett a közeli épületekben.

A robbanás száz méteres körzetében élő embereket szállodákban helyezték el, mert még mindig nem engedélyezték számukra, hogy visszatérjenek otthonaikba.

Exeter városát 19 alkalommal bombázták a németek a második világháború alatt, és több mint hétezer bombát dobtak le a városra – írta a BBC. A várost főleg 1942 májusában bombázták, a Lübeck bombázását megtorolni hivatott Baedeker Blitz alatt, aminek célja a történelmi angol városok lerombolása volt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik