Élet-Stílus koronavírus

Minden ételt undorítóan büdösnek érez a koronavírusból kigyógyult brit nő

ianmcdonnell / Gettyimages - Illusztráció
ianmcdonnell / Gettyimages - Illusztráció
Semmi mást nem tud enni, csak sajtos szendvicset, és rosszul lesz, amikor családja leül enni.

Az angliai Sutton Coldfield városában élő Clare Freer márciusban kapta el a koronavírust, ami miatt teljesen elvesztette a szaglását. Szaglása ugyan májusban egy kis időre visszatért, de mostanra már gondolkodás nélkül a szaglásmentes életet választaná. A 47 éves nőnél ugyanis egy ritka szaglászavar alakult ki, ami miatt mindent gusztustalan szagúnak érez – írta a brit sajtó.

Mindennek undorító szaga van. Nem is tudom pontosan leírni, az ázott kutyaszag és az állott parfüm keveréke, mintha valami égne.

Elmondása szerint hányingere lesz a hagymától, kávétól, hústól, alkoholtól, fogkrémtől, tisztítószerektől és a csapvíztől is – írta a BBC. A nő elmondta, hogy családjával hónapok óta nem tudtak leülni egy közös étkezésre, mert még egy szobában sem tud lenni velük, amikor esznek.

Egy ideig úgy főzött rájuk, hogy csipeszt rakott az orrára, de egy idő után már erre sem volt képes, mert rosszul lett. Ő közben csak sajtos szendvicset, és gabonapelyhet tud enni.

Mint kiderült, Freer a parozmia a nevű szaglászavarban szenved, ami olyan ritka, hogy háziorvosa még soha életében nem találkozott egy ilyen esettel sem. A koronavírus-járvány óta azonban egyre többen vannak azok, akiknél kialakult.

A BBC cikke szerint a covidos betegek nagyjából 65 százaléka veszíti el teljesen a szaglását, és közülük tíz százaléknál alakul ki később parozmia. Ami azt jelenti, hogy mostanra az már 6,5 millió embert érinthet az egész világon.

A szaglászavarban szenvedő embereket segítő AbScent brit alapítvány vezetője, Chrissi Kelly a BBC-nek elmondta, hogy a járvány óta jelentősen megnőtt a parozmiában szenvedő emberek száma, és emiatt egy külön Facebook-csoportot is létrehoztak, aminek már hatezer tagja van.

Kelly elmondása szerint az érintettek általában nem tudják pontosan meghatározni, hogy milyen szagokat is éreznek, mert az olyan, amivel korábban még soha nem találkoztak. Ezért inkább a szagokhoz kapcsolt érzésekkel írják le azokat. Ezek között legtöbbször a „halál, rothadás, rothadó hús, ürülék” szavak szerepelnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik