Élet-Stílus

Skócia egyik legdrágább magánorvosa szerint a védőoltás autizmust okoz, de csirkefalatkákkal gyógyítható

Tudósok és orvosok felháborodásának kereszttüzébe került egy magát az autizmus szakértőjének beállító orvos Skóciában. Az Edinburgh-ben magánklinikát üzemeltető doktornő egy anyának azt állította, hogy a kanyaró, a mumpsz és a rubeola (rózsahimlő) elleni MMR-védőoltás autizmust okoz, de a betegség gyógyítható organikus csirkefalatkákkal.

Minden századik gyerek valamilyen szinten érintett az autizmus valamilyen formájával Nagy Britanniában. A betegségnek egyelőre nincs ellenszere, de időről időre felbukkannak csodadoktorok, akik azt állítják, kezükben van a megoldás kulcsa. Közéjük tartozik dr. Lorene Amet francia származású, brit orvosnő is, aki úgy hirdeti méregdrága edinburghi magánklinikáját, hogy eredményesen kezeli az autista gyerekek nyolcvan százalékát – írja a Daily Record című skót lap.

A Record oknyomozása során egy Emma Dalmayne nevű kétgyermekes anya kért online konzultációt a 210 fontos (kb. 85 ezer forintos) óradíjért dolgozó Amettől, a beszélgetésüket pedig titokban rögzítette. Dalmayne-nek két autista gyermeke van, és aktivistaként harcol a szülőtársait félrevezető kuruzslók, az oltásellenesek, illetve az összeesküvés-elméletek terjesztői ellen.

A konzultáció során Dalmayne egy fiktív hétéves kisfiú, Raye állapotával kapcsolatban kért tanácsot. A doktornő a beszélgetés során elmondta, hogy van kapcsolat az MMR-védőoltás és az autizmus kialakulása között. Andrew Wakefield háziorvos 1998-as tanulmányára hivatkozott, melyet azóta a tudomány több alkalommal ízekre szedett és hiteltelenített.

Amet azt mondta, hogy az autizmusra nincs varászszer, ugyanakkor azt állította, hogy az autista gyerek állapota az étrendje megváltoztatásával jelentősen javítható. Glutén-, tejtermék-, és cukormentes diétát javasolt, illetve az iparilag feldolgozott ételek teljes elhagyását. Azt az elméletet, hogy az autizmusnak bármi köze lenne az étrendhez, ugyancsak kutatások cáfolják.

Az orvosnő ugyanakkor gyulladáscsökkentőket javasolt, és különböző tesztek elvégzését a klinikáján, 971 fontért (közel 400 ezer forintért). Amet hozzátette, hogy a teszteredmények alapján, genfi orvosokkal konzultálva állítják majd össze Raye kezelési tervét.

Dr. James Cusack az autizmus kutatásáért dolgozó Atistica alapítvány vezetője azt mondta, szégyenletes, ahogy egyes magánorvosok félrevezetik az aggódó szülőket.

(Kiemelt képünk illusztráció, fotó: Евгения Матвеец / Getty)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik