Élet-Stílus

Veszekedés után szex? Inkább ne!

A viták utáni szex kétségkívül annyira jó lehet, mint még soha semmilyen más szex azelőtt, viszont könnyen kialakulhat egy olyan állapot, hogy minden veszekedést szexszel akarunk megoldani, és ez lesz a dinamika a kapcsolatban. Csakhogy szexszel egyáltalán nem oldjuk meg a problémákat, csak elkenjük, szőnyeg alá söpörjük.

A fergeteges szexet az érzelmeknek köszönhetjük

Intenzív, szenvedélyes, heves. Ha jelzőket kellene mondanunk arra, milyen érzés egy nagyobb veszekedés után a szex, akkor nagyjából ezeket felelnénk. A felfokozott érzelmi állapotban a testiségben találhatjuk meg az érzelmi feloldódást, hiszen új kifejezési formát talál magának minden olyan érzelem, amit nem tudtunk elmondani vagy megmutatni a vita során. A veszekedés így felszabadíthatja a szenvedélyt a szexben, és bár van az az oldala, hogy megmutatjuk egymásnak, hogy még mindig van köztünk szerelem, egyúttal valami olyasmit is közvetítünk a veszekedés utáni szexszel, hogy nem számít, mit mondott vagy mit tett a másik vagy esetleg mi.

Ez az intenzív testiség lehetővé teszi a szerelem kimutatását és adását, a szex az érzelmi többlet miatt lesz annyira jó, mint amilyen talán sosem volt.

A bántalmazó kapcsolatokra jellemző lehet

Mindez eddig vonzónak hangzik, sőt mi több, igazi szenvedélyes szerelemnek tűnik, csakhogy időközben elfelejtjük azt, hogyha ez ismétlődik és rendszeresen így oldjuk meg a gondokat, akkor ördögi körben találjuk magunkat. A gondok, nézeteltérések, viták nem szűnnek meg, csak a szőnyeg alá kerülnek, ráadásul ez a fajta párkapcsolati dinamika kedvez mindennemű visszaélésnek, abuzív viselkedésnek.

Akár érzelmileg akár fizikailag történik a bántalmazás, a veszekedés utáni szex azért nem egy okos döntés, mivel a bántalmazott fél szeretetet és figyelmet keres a kapcsolatban és úgy érezheti, hogy a testiséggel megkaphatja azokat. Ezzel sajnos szó szerint kikozmetikázzuk a kapcsolaton belüli súlyos gondokat, hiszen rendszeressé válhat a visszaélés, az érzelmi manipuláció. Emiatt évekre is benne lehet ragadni a rossz párkapcsolatban, ha a szex jó, akkor az egyéb hiányosságokat, értékrendbeli különbségeket hajlamosak lehetünk elfelejteni, megtűrni. Az önértékelésre komolyan hatással van egy ilyen kapcsolat, a szexualitáson keresztül úgy érezhetjük, szeretve vagyunk, elfogadnak minket, viszont azon túl ez az érzés nincs meg a kapcsolatban. Könnyen kialakulhat az a gondolat, hogy csak a szex és a testünk az, ami bármilyen elismerést, szeretetet kieszközölhet. A „nem vagyok jó másra, csak erre” érzéssel évekig együtt élni súlyosan romboló. Azok, akik ilyen kapcsolatokban élnek, nincsenek egyedül a gondjukkal, érdemes segítséget kérni szakembertől.

A szex mást jelent mindenkinek

Nem ugyanazt éljük meg és nem ugyanazt reméljük a szextől: van, akinek valóban a szeretet, a szerelem egyfajta kifejezési eszköze, van, aki számára olyan elemi szükséglet, mint levegőt venni és vannak, akiknek egy újabb manipulatív eszköz. Könnyen előfordulhat, hogy a párkapcsolaton belül teljesen mást jelent mindkét félnek. Amennyiben az egyik fél azt érzi, hogy sokkal többet kellene dolgozni a kapcsolaton, de a másik fél inkább szexszel igyekszik pótolgatni a problémákat, akkor a kapcsolat idővel szétcsúszhat, mivel a fizikai kapcsolódás nem jelent egyet azzal, hogy meg is oldottuk a gondokat, hanem csak annyit ad, hogy

a szexszel gyorsan lezártuk a veszekedést és csönd lesz.

A különbözőségeket a szex szépen el tudja rejteni, ráadásul emiatt fontos és súlyos kérdésekre nem kapunk választ. A viták elkerülhetetlenek az emberi kapcsolatokban, azokon keresztül tudunk fejlődni, továbblépni a kapcsolatban, ráadásul a kompromisszumok és a közös nevező hozhatják el a várva várt változást.

A szex ugyan nagyon jó lehet a felfokozott érzelmek miatt, viszont a veszekedésekre „szükség van” időnként úgy is, hogy nem követi szex, hanem értelmesen megbeszéljük, kinek mi a problémája, hogyan érzi magát az adott helyzetben és mitől lenne számára jobb, kellemesebb, miből érezné, hogy történt változás. Azt se árt időnként tisztázni, hogy van-e közös jövőkép, hogy mi is tulajdonképpen az elvárásunk egy szerelmi kapcsolattól. Csak és kizárólag ez a fajta beszélgetés és ez a higgadt, ész érvekkel történő megközelítés vezethet el oda, hogy megtaláljuk az együttműködés és az együtt fejlődés útját.

Figyelem!

Ha Ön vagy valaki a környezetében krízishelyzetben van, hívja mobilról is a 116-123 ingyenes, lelkielsősegély-számot!

Kiemelt kép: Getty Images

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik